Neuronii se regenerează, o spun cu tărie cercetătorii

Angela Sabău |
Data publicării:
Creierul este în permanență cercetat de oamenii de știință
Creierul este în permanență cercetat de oamenii de știință

Nuronii se regenerează, asta este concluzia cercetătorilor suedezi. Testele pe animale au arătat cel puțin două zone ale creierului unde neuronii se înnoiesc.

Teoria conform cărea neuronii nu se pot regenera s-ar putea să nu mai fie de actualitate. Cercetătorii au descoperit cel puțin două regiuni ale creierului - centrul mirosului și hipocampul, locul de învățare și memorie – care generează noi neuroni, pe toată durata vieții, arată sciencedaily.com.

Cercetătorii de la the Perelman School of Medicine at the University of Pennsylvania au arătat, la șoareci, că un tip de celule stem care face neuroni adulți este sursa acestui stoc de viață de celule noi în hipocamp. Publicat săptămâna aceasta în Cell, aceste descoperiri ar putea ajuta neurologii să-și dea seama cum să mențină crierul tânăr pentru învățare și memorie și să repare și să regenereze părți ale creierului după rănire și îmbătrânire.

"Am arătat pentru prima dată că la mamifere, neuronii din gyrusul dentar al hipocampului cresc și se dezvoltă dintr-o singură populație de celule stem, pe o durată de viață întreagă", a spus autorul principal Hongjun Song, dr., profesor de Neuroscience. „Neuronii noi, imaturi, sunt mai flexibili în a face conexiuni în hipocamp, în comparație cu neuronii maturi, ceea ce este de o importanță majoră pentru învățare, memorie sau îmbunătățirea dispoziției.”

Creierul, asemănat cu o placă de bază 

Cercetătorii au arătat că celulele stem neuronale găsite au avut o amprentă moleculară comună pe durata de viață la șoareci. Ei au făcut acest lucru calificând celulele stem neuronale în embrioni, atunci când creierul se dezvolta încă și au urmărit celulele de la naștere până la maturitate. Aceasta abordare a aratat că celulele neuronale noi, catalogate ca precursoare, au generat continuu neuroni, de-a lungul vieții unui animal.

Acest proces este unic în creier, a declarat co-senior autor Guo-Ming, MD, PhD, profesor de Neuroscience. "În hipocamp, aceste celule nu se opresc niciodată să se regenereze și să contribuie la flexibilitatea creierului la mamifere."

Această capacitate se numește plasticitate și este capacitatea creierului de a forma noi conexiuni pe tot parcursul vieții, pentru a compensa rănirile și bolile și pentru a ajusta reacția la schimbările din mediul înconjurător. Ming aseamănă procesul de regenerare a noilor neuroni în hipocamp cu adăugarea de noi unități în „circuitul plăcii de bază” a creierului.

Următorii pași ai echipelor vor fi să caute aceleași celule stem neuronale la alte mamifere, cel mai important la om, să înceapă cercetarea în țesutul cerebral post-mortem și să investigheze modul în care această populație de celule stem neuronale este reglementată.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel