Patru motive pentru care uităm numele oamenilor

Adisa Codruț |
Data publicării:

Creierul nostru are procesoare pentru memorarea fețelor, dar nu și a numelor oamenilor pe care îi întâlnim sau despre care auzim.

Într-un studiu, publicat în Sage Journals,  psihologii Lise Abrams și Danielle Davis au explorat motivele pentru care uităm numele. Potrivit acestora, există patru moduri în care numele persoanelor sunt diferite de alte tipuri de cuvinte:

1. Numele sunt arbitrare.

Cuvintele obișnuite se referă constant la același fel de lucru. Dacă îți spun că am un măr în rucsac, ai o idee destul de clară despre cum arată acel obiect. Dar dacă îți spun că am un prieten pe nume Brad, nu știi absolut nimic despre el.

2. Numele nu au sinonime.

Cu toții am întâlnit situația în care un cuvânt "ne stă pe limbă" - știm că există un cuvânt specific pe care vrem să-l folosim, dar nu îl putem găsi în  memorie. Din fericire, aproape toate cuvintele au sinonime, pe care putem să le folosim atunci când nu ne amintim cuvântul exact. Din păcate, numele persoanelor nu au sinonime - nu există înlocuitori.

3. Numele conțin mai multe cuvinte.

În multe culturi, este obișnuit ca o persoană să aibă mai multe nume. Dacă încercați să vă amintiți numele actorului care a jucat în două filme diferite cu avioane care se prăbușesc în apă, spunând doar „Tom” nu va fi suficient - aveți nevoie de numele său complet. (Tom Hanks; Castaway și Sully.)

 

4. Numele sunt cuvinte cu frecvență joasă.

Dintre cuvintele obișnuite, cele care îți stau pe limbă, sunt mai frecvente printre cuvintele de joasă frecvență precum „disemina” decât cuvintele de înaltă frecvență precum „răspândit”. Chiar și atunci când componentele numelor sunt comune, cum ar fi „Tom” și „Hanks” sau „Brad” și „Pitt”, combinațiile lor („Tom Hanks” și „Brad Pitt”) apar încă mult mai rar. Uneori, chiar și combinațiile de litere în nume sunt extrem de neobișnuite, ceea ce le face greu de reținut. 

Pe scurt, uitarea numelui unei persoane este la fel ca uitarea unui cuvânt: sunteți sigur că știți cuvântul (sau numele) sau simțiți că ar trebui să îl știți, dar pur și simplu nu îl puteți spune. Cu toate acestea, strategiile pentru stoparea lapsurilor de memorie eșuează adesea în cazul numelor.


Senzația ca iti "stau pe limbă" cuvintele poate fi considerată o formă de eroare de producție - adică nu reușim să producem cuvântul sau numele dorit. 

 

Studiul integral, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel