Pericole de Vară: care sunt și cum te ferești de ele. Sfaturi pentru sănătate

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vacanță
Vacanță

Pentru mulți dintre noi, vara înseamnă soare, mare, concedii. Dar acest anotimp vine la pachet cu mai multe pericole. Iată care sunt acestea, cât de grav îți pot afecta sănătatea și cum te ferești de ele:

Unele probleme pe care le putem avea vara, cum ar fi arsurile solare și insolația, sunt frecvent întâlnite și știm cu toții de ele. Altele sunt rare - gen „întâlniri” cu urși și rechini (în caz că faceți vacanțe la munte sau prin locuri exotice)! Așa că ne-am gândit să vă ajutăm să vă pregătiți, cât de cât.

Picioarele „aerisite”

Când te gândești la soare, primul tău gând poate fi despre daunele pe care le poate produce. Da, știm, e prea cald pentru alte pantofi sau adidași. Dar dacă îți poți îndoi papucul, șlapul sau sandaua în jumătate, e prea slab / slabă pentru a-ți susține și proteja piciorul. Cele mai bune sunt cele rezistente și care sunt fabricate din piele de bună calitate.

Șlapii (flipflop-urile) sunt buni la plajă, piscină și în vestiar, unde pot să te ferească să faci piciorul atletului sau să iei vreo altă ciupercă. Dar nu alerga, nu merge pe distante mari și nu practica sporturi în ei. Îți poți scrânti glezna.

Răni de la tunsul gazonului

Mii de oameni în fiecare an sunt răniți folosind mașini de tuns iarba. Acele lame ascuțite care taie vegetația se mișcă repede. Ideal ar fi să folosiți protecția (sunt scuturi care se montează pe astfel de mașini). Trebuie să păstrați mașina în bună stare de funcționare, să nu o verificați dacă e pornită, să nu curățați lamele cu mâna, să vă protejați ochii, mâinile și picioarele, pentru că astfel de răni sunt frecvente. Pe pante, deplasați-vă în sus și în jos, nu în lateral, pentru a evita răsturnarea. Nu lăsați niciodată copiii să stea lângă voi când tundeți iarba.

Ești sigur că vrei să mănânci asta?

Nu țineți alimente la temperatura camerei mai mult de 2 ore - sau 1 oră dacă este mai caldă decât 30 de grade. Tuturor ne place un picnic bun. Dar nu atât de mult dacă maioneza sau carnea stau prea mult la căldură. Păstrați-le la rece. Nu folosiți tocătoarele pe care ați tăiat carne crudă decât după ce le spălați cu mare atenție. Todiinfecțiile alimentare din cauza alimentelor alterate sau a bacteriilor care se înmulțesc la cald sunt o mare problemă!

Pericole la mare

Curenții puternici pot trage în larg chiar înotătorii experimentați și puternici. E pericol de înec, dar și de accidentări atunci când valurile se sparg puternic pe plajă și de stabilopozi. Riscul e să suferiți contuzii, leziuni ale măduvei spinării la surferi, etc. Alegeți o plajă cu salvamar, care vă poate spune care sunt condițiile în apă și care vă poate ajuta, la nevoie.

Amoeba care-ți „mănâncă" creierul

Acest organism mic trăiește în lacuri, râuri și izvoare termale. Intră în organism prin nas și poate provoca o infecție rară, letală a creierului - meningoencefalită primară amibiană. Singura modalitate de a preveni infecția este evitarea înotării în apele respective. Dacă ajungeți în apă, nu băgați capul la fund. De asemenea, puteți reduce riscul prin purtarea de cleme la nas, mai ales dacă aveți de gând să săriți sau să înotați sub apă.

Grătarele

E vreo vară fără grătar? Doar urmați câteva reguli simple:

  1. Păstrați grătarul departe de clădiri, tufișuri, vegetație uscată și ramuri de copaci.
  2. Nu lăsați grăsimea să se acumuleze.
  3. Nu lăsați niciodată grătarul nesupravegheat.
  4. Țineți copiii și animale de companie departe de el.
  5. Folosiți propan (gaz) la grătar? Verificați dacă are scurgeri înainte să îl folosiți. Dacă mirosiți vreodată gaz în timp ce faceți grătar, închideți urgent alimentarea cu gaz, depărtați-vă de el și chemați pompierii.

Virusul West Nile și țânțarii

Țânțarii sunt mai mult decât o chestie enervantă! Pot răspândi virusul West Nile. Majoritatea persoanelor care se infectează nu au simptome deloc. Dar o boală foarte gravă și uneori fatală se poate declanșa la mai puțin de 1% dintre cei infectați.

Singura modalitate de a evita virusul West Nile este acela de a evita mușcăturile de țânțari. Folosiți substanțe care îndepărtează țânțarii și, dacă vremea permite, pantaloni lungi și mâneci lungi afară, mai ales de la amurg până la zori.

Acasă, îndepărtați apă stătută din vasele pentru păsări, butoaie cu apă de ploaie, găleți și orice altceva. Sunt locuri preferate de reproducere a țânțarilor.

Înțepături și tăieturi

Înțepăturile se întâmplă mai des în timpul verii, când suntem desculți sau mai lejer încălțați. Poate fi vorba de cuie, sticlă, scobitori și scoici. Cea mai mare problemă este infecția. Căldura, umflarea și rana purulentă sunt semne că aveți nevoie urgent de asistență medicală rapidă. Ar fi bine să fiți la zi cu injecția antitetanos.

Insolație și arsuri solare

Purtați întotdeauna protecție solară +50. Vă protejează în proporție de 95% pentru circa 3 ore, după care trebuie să aplicați din nou crema/spray/loțiune etc. Evitați razele puternice ale soarelui în timpul zile, și nu vă expuneți la soare decât dimineața până la 10-11, sau seara, după ora 17.00. Purtați haine care vă protejează brațele și picioarele și o pălărie care vă protejează creștetul capului, fața, urechile și gâtul. Aplicați repetat protecția solară la fiecare 3 ore, sau mai des, dacă transpirații sau înotați. Nu există nici un fel de protecție solară impermeabilă la apă. Amintiți-vă, bronzul înseamnă de fapt că îți arzi pielea!

Căldura extremă

Este foarte cald! Asta nu e doar inconfortabil. Îți poate face mult rău. Aveți grijă deosebită la copii și la vârstnici, deoarece trupurile lor nu se răcesc cum trebuie și sunt mult mai afectați de căldură.

Purtați haine lejere, nu vă faceți exerciții în cea mai fierbinte parte a zilei și fiți hidratat. Simptomele afecțiunilor legate de căldură pot include crampe, greață și piele umedă. Mergeți la umbră, beți apă și puneți pe piele proaspe umede și reci dacă vă e rău de la căldură. Dacă starea persoanei afectate nu se îmbunătățește sau dacă are simptome mai grave, cum ar fi febră mare, frecvență cardiacă rapidă, piele caldă și uscată, confuzie, schimbare de comportament sau convulsii, sunați la ambulanță, spun experții de la MedicineNet

Riscuri la piscină

Învățați-i pe copii să înoate, dar mereu să-i urmăriți îndeaproape la piscină și să alegeți piscinele împrejmuite și curate. Până la marginea piscinei se merge în papuci, pentru că în apa stătută și caldă bacteriile, virușii și fungii care dau numeroase boli de piele se înmulțesc. De asemenea, nu beți alcool când sunteți la piscină. Alcoolul afectează echilibrul și judecata.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel