EXCLUSIV Pericolul din sare. Anca Hâncu: Sunt persoane care adaugă sare fără ca măcar să guste mâncarea
Sarea, zahărul și grăsimile s-au transformat în adevărate amenințări pentru sănătate.
În aproape orice fel de mâncare, românii mai adaugă puțină sare, pentru că „îi dă gust”.
„Sunt persoane care își adaugă din solniță sare fără ca măcar să guste mâncarea respectivă întâi”, a spus nutriționistul Anca Hâncu.
Cât de sănătoasă e, de fapt, sarea pentru sănătate?
„Știți cât este consumul mediu de sare în România? Între 12 și 18 grame pe zi, în funcție de regiunea geografică. Mai mult se consumă în Transilvania. Știți care este recomandarea diabetologilor, cardiologilor, nutriționiștilor și așa mai departe? Sub cinci grame pe zi!”, a spus Dragoș Vinereanu, medic cardiolog, la DC Medical și DC News.
„Condimentați mâncarea folosind altceva decât sare”, a spus nutriționistul Anca Hâncu, dând și câteva alternative: „Există pătrunjel, mărar, boia, usturoi, ceapă. Eu ele putem da gust altfel mâncării.”
Nutriționistul Anca Hâncu: Ardeiul roșu, doza perfectă de vitamina C pentru un bărbat. Pentru o femeie este diferit
Medicul nutriționist Anca Hâncu a spus cum ne putem lua necesarul de vitamine și minerale din alimente.
„Vitaminele sunt hidrosolubile și liposolubile. Care este diferența? Cele liposolubile, A, D, K, pot fi depozitate în organism. Și după două sau trei luni pot fi folosite. Cele hidrosolubile se elimină zilnic prin urină și nu pot fi depozitate. Prin urmare, în fiecare zi, noi trebuie să luăm vitamina C. De unde? Nu din pastile. Avem legume! De exemplu, luăm 95 de grame de vitamina C dintr-un ardei roșu pe care îl putem mânca de dimineață - doza de vitamina C pentru un bărbat. O portocală ne aduce doza pentru o femeie. Vitamina C reface și alți antioxidanți, de aceea este importantă”, a spus Anca Hâncu. De asemenea, potrivit specialistului, vitamina C elimină radicalii liberi, stimulează imunitatea, are rol în absorbția colagenului.
„Vitamina A se găsește în surse vegetale și animale. Are rol în vedere, în imunitate și creșterea celulară. Sursele sunt morcovii, caisele, mango, spanacul”, a zis specialistul. „Când apar stări de oboseală, ne gândim la probleme cu vitamina B”, a mai spus, la Antena 1, Anca Hâncu.
-
-
Izolarea socială, factor de risc pentru demență14.12.2025, 08:45
-
-
-
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Oregano, planta simplă care reduce stresul, întărește imunitatea și luptă cu infecțiile
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
