Pericolul din sare. Anca Hâncu: Sunt persoane care adaugă sare fără ca măcar să guste mâncarea

Rodica Mitu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Sare / Foto Pexels
Sare / Foto Pexels

Sarea, zahărul și grăsimile s-au transformat în adevărate amenințări pentru sănătate.

În aproape orice fel de mâncare, românii mai adaugă puțină sare, pentru că „îi dă gust”.

„Sunt persoane care își adaugă din solniță sare fără ca măcar să guste mâncarea respectivă întâi”, a spus nutriționistul Anca Hâncu.

Cât de sănătoasă e, de fapt, sarea pentru sănătate?

„Știți cât este consumul mediu de sare în România? Între 12 și 18 grame pe zi, în funcție de regiunea geografică. Mai mult se consumă în Transilvania. Știți care este recomandarea diabetologilor, cardiologilor, nutriționiștilor și așa mai departe? Sub cinci grame pe zi!”, a spus Dragoș Vinereanu, medic cardiolog, la DC Medical și DC News.

„Condimentați mâncarea folosind altceva decât sare”, a spus nutriționistul Anca Hâncu, dând și câteva alternative: „Există pătrunjel, mărar, boia, usturoi, ceapă. Eu ele putem da gust altfel mâncării.” 

 

 

 

 

Nutriționistul Anca Hâncu: Ardeiul roșu, doza perfectă de vitamina C pentru un bărbat. Pentru o femeie este diferit

 

Medicul nutriționist Anca Hâncu a spus cum ne putem lua necesarul de vitamine și minerale din alimente. 

„Vitaminele sunt hidrosolubile și liposolubile. Care este diferența? Cele liposolubile, A, D, K, pot fi depozitate în organism. Și după două sau trei luni pot fi folosite. Cele hidrosolubile se elimină zilnic prin urină și nu pot fi depozitate. Prin urmare, în fiecare zi, noi trebuie să luăm vitamina C. De unde? Nu din pastile. Avem legume! De exemplu, luăm 95 de grame de vitamina C dintr-un ardei roșu pe care îl putem mânca de dimineață - doza de vitamina C pentru un bărbat. O portocală ne aduce doza pentru o femeie. Vitamina C reface și alți antioxidanți, de aceea este importantă”, a spus Anca Hâncu. De asemenea, potrivit specialistului, vitamina C elimină radicalii liberi, stimulează imunitatea, are rol în absorbția colagenului.

„Vitamina A se găsește în surse vegetale și animale. Are rol în vedere, în imunitate și creșterea celulară. Sursele sunt morcovii, caisele, mango, spanacul”, a zis specialistul. „Când apar stări de oboseală, ne gândim la probleme cu vitamina B”, a mai spus, la Antena 1, Anca Hâncu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel