Pesticidele, risc mai mare cu 45% de a suferi un atac de cord

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Pesticid / insecticid. Foto: CDC/ Dawn Arlotta
Pesticid / insecticid. Foto: CDC/ Dawn Arlotta

Expunerea la pesticide crește riscul de boli cardiovasculare, atac de cord sau accident vascular cerebral. Riscul rămâne ridicat timp de 10 ani, înainte de a începe să se estompeze.

Bărbații expuși la niveluri ridicate de pesticide la locul de muncă au un risc mai mare de boli de inimă și accident vascular cerebral, arată o nouă cercetare din Hawaii.

Concluziile subliniază importanța utilizării echipamentului de protecție la manipularea pesticidelor la locul de muncă și include expunerea în istoricul medical, a spus dr. Beatriz L. Rodriguez, coautorul studiului, într-un comunicat de presă, profesor de medicină geriatrică la Universitatea din Hawaii de la Manoa.

Cercetătorii au analizat datele de la 8.000 de bărbați americani japonezi de la Oahu, care au făcut parte dintr-un studiu cardiac pe termen lung, care s-a desfășurat de la mijlocul anilor 1960 până în 1999. Expunerea lor la pesticide a fost estimată folosind informații ale administrației de securitate și sănătate în muncă pentru locurile de muncă.

Risc de atac de cord, mai mare cu 45% 

În comparație cu bărbații a căror activitate nu a implicat pesticide, bărbații cu un nivel ridicat de expunere au avut un risc de boli cardiace sau accident vascular cerebral cu aproximativ 45% mai mare, în primii 10 ani.

Efectul s-a redus după 10 ani. După 34 de ani, legătura dintre expunerea la pesticide la locul de muncă și bolile de inimă și accidentul vascular cerebral nu a mai fost semnificativă statistic.

"Acest lucru a fost probabil pentru că alți factori legați de îmbătrânire au devenit mai importanți, mascând posibila relație a pesticidelor cu bolile cardiovasculare mai târziu în viață", a spus Rodriguez.

Studiul a fost publicat miercuri în Journal of the American Heart Association.

Cercetarea a fost realizată doar la bărbați de origine japoneză, iar rezultatele s-ar putea să nu se aplice la femei sau alte rase, deși rezultate similare au fost găsite în Taiwan pentru expunerea ridicată la pesticide la vârsta mijlocie.

„Studiile anterioare au descoperit că bărbații și femeile pot răspunde diferit la expunerea la pesticide”, a declarat Zara Berg, autorul principal al studiului și profesor științific adjunct la Colegiul Comunitar Fort Peck din Poplar, Montana. „O clasă de pesticide poate da atacuri de cord femeilor, dar nu și bărbaților, iar alte pesticide pot cauza bărbaților boli de inimă, dar nu și femeilor. Hormonii pot juca, de asemenea, un rol în impactul expunerii pesticidelor și în dezvoltarea bolilor cardiovasculare."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel