PETIȚIE Spitalul Colentina: Opriți distrugerea! 250 de medici și o mie de asistenți, blocați pentru 100 de pacienți

Dana Lascu |
Data publicării:
Spitalul Colentina din București. Foto: arhiva spital
Spitalul Colentina din București. Foto: arhiva spital

Angajații de la Spitalul Colentina au lansat o petiție prin care cer autorităților să nu mai țină blocată uriașa instituție medicală pentru câțiva pacienți cu COVID și să lase pacienții cronici să aibă acces la serviciile de specialitate. Peste 20.000 de pacienți erau tratați lunar aici. Acum mai sunt doar circa 100.

Spitalul Clinic Colentina, una dintre cele mai mari și mai apreciate instituții medicale multidisciplinare din București și din întreaga țară, și unde ajungeau, lunar, peste 20.000 de pacienți, abia dacă mai primește 100 acum, de când a fost transformat în spital COVID-19. Toate cele 9 blocuri care alcătuiesc spitalul au fost golite peste noapte și lăsate așa, arată angajații unității medicale, care au transmis DC Medical o petiție. Iată ce scriu ei: 

„Secțiile de Anestezie-Terapie intensivă, Chirurgie, Dermatologie, Diabet și Boli de nutriție, Fiziokinetoterapie, Gastroenterologie, Hematologie, Medicină internă, Medicina muncii, Boli profesionale, Neurologie, Neurochirurgie, Oncologie, Ortopedie, Pneumologie, Cardiologie, Reumatologie și Urologie tratau, până ȋn martie 2020, peste 20.000 de pacienți în fiecare lună, cei mai mulți pentru probleme de sănătate severe, foarte multe intervenții medicale fiind unice la nivelul țării, iar unele chiar și ȋn lume. 

La declanșarea pandemiei cu coronavirus, am înțeles nevoia de a ne implica pentru salvarea vieților semenilor noștri care s-au ȋmbolnăvit; am răspuns imediat solicitării Ministerului Sănătății de a ne implica, ȋn formula de spital suport COVID. Dar această participare nu se putea face decât în limitele expertizei noastre de specialitate (nefiind medici cu specialitate de Boli infecțioase), pentru a evita malpraxisul. Și totuși, pe lângă pacienții cu probleme care țineau de specialitățile noastre, am primit și am ȋngrijit și pacienți asimptomatici, dar infectați cu SARS-CoV-2. Am ȋnțeles acest lucru ca pe o consecință a unei situații excepționale, temporare, de urgență. Experiența acestor luni ne-a arătat ȋnsă că România nu a fost afectată de valul pandemic atât de grav precum alte țări (Italia, Spania, SUA). În lunile martie și aprilie, spre vârful pandemiei, la Spitalul Colentina au fost internați 400 de pacienți, pe cele 867 paturi de care dispunem, care au fost ȋngrijiți de nu mai puțin de 258 de medici și de aproape 1.000 de asistenți medicali, personal medical auxiliar, biologi, biochimiști și farmaciști. Cu toții de alte specialități decât cea de boli infecțioase.

Și unde ne aflăm astăzi, la aproape patru luni de la debutul crizei epidemiologice? Ȋn spital avem sub 100 de pacienți, majoritatea dintre ei asimptomatici și fără alte probleme de sănătate care să necesite spitalizarea, dar cu toate acestea, spitalul este în continuare blocat, redus la o minimă activitate ȋn afara profilului său medical. 

250 de medici și 1.000 de asistenți, la aproape 100 de pacienți

250 de medici, pentru formarea cărora s-a investit considerabil, se deprofesionalizează fiind forțați să lucreze într-un domeniu în care nu sunt specializați, confruntându-se cu nemulțumirea pacienților asimptomatici (și a familiilor lor), internați ȋn spital doar pentru izolare, pe care cei mai mulți o consideră nejustificată. Această abordare, ciudată din punct de vedere medical, a determinat Avocatul Poporului să lanseze o procedură de „monitorizare pentru suspiciunea de tortură și rele tratamente aplicate pacienților cu COVID”, demers profund umilitor pentru întreg personalul medical, care nu e responsabil de modul ȋn care se face internarea ȋn spitale a celor depistați cu infecție SARS-CoV-2, dar își face meseria cu bună credință și ȋn condiții dificile.

Și mai grav, ȋn toată această perioadă, zeci mii de pacienți non-COVID au fost  lipsiți în mod inacceptabil de serviciile medicale la care aveau dreptul și de care depindeau. Strategia este profund periculoasă pentru pacienți, dar și costisitoare pentru spital și pentru sistem, determinând o risipă de resurse materiale și financiare dificil de justificat și de recuperat. După știința noastră, Spitalul Clinic Colentina, din rațiuni neclare, (proximitatea față de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” este greu de invocat atâta timp cât pacienții au fost mereu transportați cu izoleta și cu ambulanța), a fost singurul spital din țară, de o asemenea dimensiune și fără compartiment de boli infecțioase, închis în totalitate accesului general. 

În situația actuală, după depășirea vârfului pandemiei, ȋn care există o răspândire comunitară a virusului, când toate unitățile spitalicești ar trebui să fie capabile să gestioneze pacienții suspecți și confirmați cu SARS-CoV-2, blocarea globală a uneia dintre cele mai performante unități spitalicești multidisciplinare din București este total lipsită de logică!

Au cerut DSP redeschiderea spitalului

Este evident, așa cum a fost și până acum, că pacienții noștri nu pot fi preluați de alte spitale în aceste condiții. 

Cu toate aceste, deși spitalul a depus de o săptămână toată documentația pentru obținerea avizului temporar de funcționare, la Direcția de Sănătate Publică (pentru a da posibilitatea și celorlalți pacienți, de a se adresa spitalului, nu doar a celor COVID), eliberarea acestui document întârzie în mod nejustificat, invocându-se mereu alte pretexte. Înțelegem că Spitalul Clinic Colentina era perfect pregătit atunci când a fost desemnat peste noapte spital suport COVID, însă acum, când ar trebui redeschis pentru o funcționare normală, nu ne mai bucurăm de aceeași încredere.

Vă rugăm, în numele nostru (medici, cadre medii, personal auxiliar) și mai ales al pacienților, care ne sunt alături în acest demers, nu ne antrenați ȋn jocuri care nu sunt medicale, nu confiscați Spitalul Clinic Colentina, nu confiscați dreptul oamenilor la sănătate!”, ne-au reprezentanții angajaților. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel