Pietre la rinichi: alimente care le favorizează și alimente care previn formarea lor

Angela Sabău |
Data publicării:
Pietre la rinichi
Pietre la rinichi

Unele alimente pot preveni, altele pot favoriza formarea pietrelor la rinichi. 

Alimentele pe care le consumați și cantitatea de lichide pe care le beți pot contribui la formarea unor tipuri de pietre la rinichi. Cu siguranță, puteți ajuta la prevenirea pietrelor renale recurente, acordând atenție consumului de lichide și alimente.

În primul rând, asigurați-vă că beți multe lichide în fiecare zi și evitați deshidratarea. Pietrele la rinichi se formează atunci când anumite minerale se concentrează în urină și formează cristale dure. Bând mult lichid, puteți reduce concentrația acestor minerale. Încercați să beți opt până la 12 căni (1,5 – 2,5 litri pe zi) pe zi.

Cel mai frecvent tip de piatră la rinichi este piatra de oxalat de calciu. De fapt, aproximativ 80% din toate pietrele la rinichi sunt formate din oxalat de calciu. Numele s-ar putea să te facă să crezi că ar trebui să mănânci o dietă cu conținut scăzut de calciu pentru a evita formarea acestora, dar ar trebui să faci invers, notează health.harvard.edu.

Majoritatea persoanelor care dezvoltă calculi cu oxalat de calciu absorb prea mult oxalat. Oxalatul este absorbit de intestine și trece în fluxul sanguin. Corpul folosește ceea ce are nevoie și trimite excesul la rinichi pentru a excreta în urină. În urină, concentrația mai mare de oxalat se poate combina cu calciu pentru a provoca pietre la rinichi.

Alimentele pot conține oxalat

Multe alimente pe care le consumăm, inclusiv unele sănătoase, conțin oxalat, deci este dificil să urmezi o dietă cu restricție de oxalat. Cea mai bună strategie este să vă asigurați că dieta dvs. este plină de alimente bogate în calciu. Calciul alimentar se leagă de oxalat în interiorul intestinului, ceea ce înseamnă că mai puțin oxalat este disponibil pentru a fi absorbit în fluxul sanguin și cantități mai mici care trec prin rinichi.

Sursele dietetice bune de calciu includ produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi, cum ar fi laptele, iaurtul, brânza de vaci și brânza. Alte opțiuni de calciu includ suc de portocale întărit cu calciu, lapte de soia îmbogățit cu calciu, tofu, broccoli, sardine, verzi, migdale și fasole neagră.

De asemenea, specialiștii recomandă să limitați proteinele, în special proteinele animale, deoarece cantitățile mari cresc probabilitatea apariției pietrelor la rinichi. Dietele bogate în proteine ​​sunt acide și reduc numărul de inhibitori ai pietrei naturale în urină. De asemenea, dietele bogate în proteine ​​tind să conțină mai mult oxalat.

Ceaiul și cafeaua cu măsură nu sunt o problemă. În timp ce ceaiul și cafeaua conțin oxalat, lichidul suplimentar depășește orice posibil dezavantaj.

De fapt, unele studii sugerează că consumul de cantități moderate de ceai și cafea poate reduce de fapt riscul de pietre la rinichi. În general, dacă beți băuturi cu cofeină, mențineți cantitatea zilnică de cofeină la cel mult 400 de miligrame. Este egal cu patru sau cinci cești de cafea obișnuită.

Este o poveste similară pentru alcool. Consumul moderat de alcool este asociat cu un risc redus de calculi renali. Dar dacă nu beți acum, nu trebuie să începeți, pentru a preveni pietrele la rinichi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel