Poți face răceala și gripă în același timp? Dovezi medicale uluitoare

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Este posibil să faceți răceală și gripă în același timp? Răspunsul s-ar putea să vă surprindă!

Da, spun medicii, se poate să faci răceală și gripă în același timp. E alarmant, dar se întâmplă rar, dintr-un motiv incredibil, arată un nou studiu din Marea Britanie, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Și asta pentru că rinovirusurile care provoacă răceala și virusuri gripale care provoacă gripa sunt prinse într-o „competiție pe viață și pe moarte" pentru mediul propice pentru înmulțire din căile respiratorii, o o luptă dură în care gripa „atacă", de regulă, rinovirusurile.

Din cauza acestei competiții care e câștigată detașat de gripă, infecțiile (răcelile) tind să se diminueze (ca număr) în sezonul rece, a explicat dr. Sema Nickbakhsh, cercetător la Universitatea din Glasgow.

„Un model cu adevărat izbitor în datele noastre este scăderea cazurilor de infecții respiratorii cu rinovirus, care este de obicei virusul comun care provoacă răceala, care apare în timpul iernii, în jurul perioadei în care crește activitatea gripei. În același mod în care leii și hienele concurează pentru resursele alimentare, credem că virusurile respiratorii pot concura pentru resursele tractului respirator", a arătat cercetătoarea.

„Există diverse posibilități pe care le investigăm, cum ar fi că acești viruși de fapt concurează pentru infectarea celulelor în organism sau răspunsul imun la un virus face mai dificilă infectarea aceleiași persoane cu un alt virus fără legătură", a mai spus dr. Sema Nickbakhsh.

Cercetătorii și-au bazat studiul atât pe statistici la nivel de populație cât și pe cercetarea comportamentului infecțiilor individuale. Datele studiului au cuprins peste 44.230 de cazuri de infecție respiratorie testate de Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie în perioada 2005-2013, în in 36.157 pacienți. Oamenii de știință din Glasgow au folosit date despre 11 tipuri diferite de tulpini de rinovirus și de gripă, potrivit PNAS (The Proceedings of the National Academy of Sciences).

Infecția cu mai mult de un singur virus

Folosind aceste date, cercetătorii au descoperit că 35% dintre subiecți au ieșit pozitiv la testele pentru un virus și, dintre aceștia, 8% au fost co-infectați cu mai mult de un tip de virus.

Cea mai izbitoare interacțiune pe care au găsit-o cercetătorii a fost între virusurile gripale A și rinovirusuri. Pacienții cu gripă cu virus A au o probabilitate cu aproximativ 70% mai mică să fie infectați și cu un rinovirus, decât pacienții infectați cu celelalte tipuri de virus gripal.
Interesant este că virușii care dau răceala par să coopereze unul cu altul, dar tind să fie distruși de concurență, adică de virusurile gripale. Acest lucru sugerează că scăderea răcelilor la începutul iernii nu corespunde numai cu o creștere a infecțiilor gripale, dar este cauzată de creșterea infecțiilor cu gripă, a spus dr. Nickbakhsh.

Potrivit Dr. Pablo Murcia, un alt cercetător din cadrul studiului, aceste informații despre capacitatea virușilor de a-l lupta vor ajuta la o mai bună pregătire pentru sezonul rece și gripal.

„Înțelegând aceste interacțiuni, vă poate ajuta să planificați din timp protecția atunci când vine vorba de pregătirea la nivel de sănătate publică", a spus Murcia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel