Produsele care cresc riscul bolii Alzheimer. Cine are de trei ori mai multe șanse să dezvolte boala Alzheimer la bătrânețe

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
produsele foto:freepik
produsele foto:freepik

Produsele care cresc riscul bolii Alzheimer. Care sunt persoanele care au de trei ori mai multe șanse să dezvolte această boală.

Produsele care cresc riscul bolii Alzheimer. Medicii recomandă ca persoanele în vârstă să mențină o dietă sănătoasă pentru a preveni tulburările cardiovasculare, diabetul și alte afecțiuni medicale. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe studii sugerează că dieta joacă, de asemenea, un rol în riscul dezvoltării bolii Alzheimer.

Vezi și: Dieta vegană, beneficii uimitoare. Consumul crescut de legume te poate proteja împotriva cancerului

1. Carnea roșie

Carnea roșie este o sursă excelentă de fier, necesar pentru prevenirea anemiei. Cu toate acestea, o cantitate excesivă de fier în corp contribuie la dezvoltarea radicalilor liberi, ceea ce duce la deteriorarea și distrugerea celulelor. Fierul tinde să se acumuleze în substanța cenușie a creierului, unde este probabil să apară inițial deteriorarea cognitivă. Cercetătorii recomandă limitarea consumului de carne roșie la o dată sau de două ori pe săptămână sau alegerea cărnii de vită crescută pe iarbă, conform Home Care.

2. Carbohidrații rafinați

O dietă bogată în amidon și zahăr pune, de asemenea, adulții mai în vârstă în pericol. Persoanele în vârstă care se bucură să consume regulat alimente bogate în carbohidrați rafinați au de patru ori mai multe șanse de a dezvolta Alzheimer. Pâinea, pastele și produsele de patiserie determină o creștere semnificativă a glucozei și insulinei. Creșterea bruscă și rapidă a zahărului din sânge determină pancreasul să elibereze mai multă insulină, ceea ce cercetătorii teoretizează că ar putea deteriora vasele de sânge fragile din creier.

3. Alimente cu conținut ridicat de colesterol

Studiile sugerează că colesterolul crescut joacă un rol important în dezvoltarea Alzheimer. Colesterolul este implicat în producția proteinelor amiloid-beta responsabile de deteriorarea neuronilor.

În Finlanda, cercetătorii au studiat 444 de bărbați. Aceștia au descoperit că bărbații care au avut un nivel ridicat de colesterol în sânge în mod cronic în perioada mijlocie a vieții au avut de trei ori mai multe șanse să dezvolte boala Alzheimer în anii lor de bătrânețe.

4. Glutenul

Cardiologul australian Dr. Mak Daulatzai crede că sensibilitatea la gluten non-celiac are potențialul de a contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer. Sensibilitatea la gluten poate apărea la persoanele care nu au boala celiacă. La unele persoane, sistemul gastrointestinal percepe glutenul ca o substanță noxiousă sau o amenințare. În acest sens, apare inflamația și se răspândește în tot corpul, inclusiv în creier. Cu toate că continuă să cerceteze acest subiect, Dr. Daulatzai speculează că reacția adversă la gluten duce la deteriorarea neuronilor.

Vezi și: Ce înseamnă o relație sănătoasă. Semnele care indică o relație toxică

Boala Alzheimer este doar una dintre numeroasele afecțiuni grave de sănătate care pot reduce șansele de a trăi o viață fericită și sănătoasă. Menținerea unei calități ridicate a vieții poate fi provocatoare pentru unii seniori, dar medicii îi pot ajuta să atingă acest obiectiv. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel