Proteinele: care te omoară mai repede și cele care îți prelungesc viața
Cercetătorii au analizat dieta a peste 230.000 de persoane, pentru a vedea dacă există o legătură între consumul de proteină și longevitate. Ce au descoperit i-a uimit chiar și pe...
O echipă de cercetători de la Institutul Național al Cancerului din SUA a descoperit că persoanele în vârstă care mănâncă mai multe proteine vegetale, spre deosebire de cele care consumă predominant proteină animală, tind să trăiască mai mult. În lucrarea lor publicată în JAMA Internal Medicine, grupul descrie analiza lor a unei baze de date compilate de o echipă care lucrează la Institutele Naționale de Sănătate-AARP Diet and Health Study.
În ultimele decenii, experții în domeniul alimentației și sănătății au încercat să înțeleagă mai bine ce alimente sunt rele pentru oameni și care sunt bune. Procesul a dus la concluzii care uneori erau contradictorii. În acest nou efort, cercetătorii au privit în mod special consumul de proteine. Proteinele pot fi găsite în carne roșie, carne de porc, pui, fructe de mare și ouă. Dar poate fi găsit și în alimente vegetale precum arahide, semințe de chia, tofu, broccoli și ovăz.
Proteine din plante, vs. proteine animale
Cercetătorii au vrut să știe dacă consumul de carne, spre deosebire de consumul de proteine din plante, face vreo diferență în ce privește longevitatea. Pentru a afla, au accesat date din studiul NIH-AARP Diet and Health Study, care a compilat informații despre sănătate și dietă asupra persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani în ultimii 16 ani. În baza de dat există informații despre 179.068 de femei și 237.036 de bărbați din mai multe state și două orașe importante, Detroit și Atlanta. Vârsta medie a persoanelor când au intrat în baza de date era 62. Baza de date conține informații dietetice despre fiecare dintre persoanele pe care le enumera, ceea ce le-a permis cercetătorilor să măsoare câtă proteină mâncau și dacă era pe bază de plante sau animale.
Cercetătorii au descoperit că acei oameni, bărbați sau femei, care au consumat mai mult decât cantitățile medii de proteine pe bază de plante, aveau o rată a mortalității cu 5% mai mică decât media. Ei au descoperit, de asemenea, că cu cât mai multe proteine pe bază de plante a consumat o persoană, cu atât mai mult a avut tendința de a trăi mai mult. Și au descoperit că cei care au schimbat doar 3% din proteina pe bază de animale în dietele lor pentru proteine pe bază de plante, au avut o reducere de 10% a riscului de mortalitate.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că schimbarea alimentației din cea bazată pe proteine animale pe o dietă bazată pe proteine din plante a dus la reducerea bolilor cardiovasculare. Schimbarea a doar 3% din astfel de proteine a dus la o reducere cu 11% a deceselor asociate bolilor cardiovasculare la bărbați și 12% la femei.
-
-
EXCLUSIV Absența care lasă cicatrici adânci și lacrimi în ochi12.12.2025, 14:20
-
Apa îmbuteliată nu este atât de pură pe cât pare12.12.2025, 13:16
-
-
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
