Radiațiile emise de telefoane și televizoare, ignorate! Pericol pentru sănătate

Dana Lascu |
Data publicării:
Aplicație logopedie
Aplicație logopedie

Două treimi dintre utilizatorii de comunicații electronice știu ce pericol pentru sănătate pot fi rețelele de comunicații electronice sau varii dispozitive, precum telefoane și televizoare, pentru radiațiile emise de ele, dar 40% dintre ei nu se protejează de acestea, a declarat, astăzi, Sorin Grindeanu, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, citând rezultatele unui studiu realizat de instituție.

Suntem conștienți ce mare pericol pentru sănătate pot fi radiațiile emise de dispozitive pe care le folosim zilnic, dar prea puțini dintre noi aleg să se ferească de ele, a arătat Sorin Grindeanu, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, la Cluj-Napoca, la o conferință dedicată tehnologiei 5G și schimbărilor pe care implementarea acesteia le va genera în societatea românească.

„Tehnologia 5G, Internetul Lucrurilor și Inteligența Artificială sunt noțiuni tot mai cunoscute în rândul românilor. Odată cu popularitatea și performanțele acestor tehnologii, ale căror beneficii nu pot fi negate, au apărut în mod firesc și voci care ridică problema efectelor negative pe care implementarea noilor tehnologii ar putea să le genereze. În acest context, este de datoria autorităților să ofere cetățenilor informații corecte, obiective, care să îi ajute să ia decizii informate, bazate pe date concrete. Conform unui studiu ANCOM cu privire la atitudinile și percepțiile utilizatorilor de comunicații electronice, două treimi dintre ei cunosc faptul că rețelele de comunicații electronice sau dispozitivele utilizate pot emite radiații, iar 40% dintre ei nu se protejează de acestea. De fapt, cât de mari sunt radiațiile? Mă protejează normele în vigoare sau este nevoie să mă protejez și singur? Venim în întâmpinarea tuturor cetățenilor cu rezultatele măsurătorilor de specialitate pe care le facem, dar și cu câteva recomandări care ar putea să schimbe obiceiurile acestora în utilizarea echipamentelor electronice", a spus Sorin Grindeanu, conform Agerpres. 

Cele mai folosite – telefoanele mobile

ANCOM a comandat un studiu în rândul utilizatorilor de comunicații electronice prin care a sondat și atitudinile și percepțiile utilizatorilor cu privire la emisiile de câmp electromagnetic.

„Conform studiului, care va fi făcut public în perioada imediat următoare, două treimi din cei 1.430 de utilizatori intervievați cunosc faptul că rețelele de comunicații electronice sau dispozitivele utilizate pot emite radiații, iar telefoanele mobile se situează pe primul loc, cu 90%, urmate de rețelele mobile și tablete (53%), routere wi-fi (50%) și TV-uri (44%). Întrebați fiind cum se protejează de radiații, 40% din utilizatori nu se protejează, 35% încearcă să țină aparatele la distanță mai mare (de exemplu utilizând căștile pentru a vorbi la telefon), 30% încearcă să reducă timpul de utilizare efectivă, 18% închid telefonul/routerul wi-fi noaptea sau nu dorm cu ele în aceeași cameră, iar 8% știu să nu utilizeze dispozitivele când semnalul este slab. Utilizarea așa-ziselor 'dispozitive de protecție' este marginală, de 2%", se arată într-un comunicat al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

ANCOM monitorizează permanent intensitatea câmpului electromagnetic prin intermediul a 150 de senzori ficși de monitorizare de bandă largă amplasați în București și alte 62 de orașe din țară, ce sunt plasați în exterior, în spațiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio.

Unde vezi ce radiații sunt emise

Senzorii funcționează permanent, transmițând măsurătorile către platforma www.monitor-emf.ro, o dată la 24 de ore. Rezultatele acestor măsurători sunt puse la dispoziția celor interesați pe platforma electronică, sub formă de hartă care oferă și detalii cu privire la locul, perioada și nivelul măsurat al intensității câmpului electromagnetic, nivel exprimat în valoare absolută, dar și în procente față de nivelurile reglementate maxim permise.

Suplimentar față de monitorizarea permanentă a câmpului electromagnetic prin senzori ficși, conform planului anual de măsurători, ANCOM realizează și măsurători cu echipamente mobile, ale căror rezultate sunt accesibile aici.

„Măsurăm permanent intensitatea câmpului electromagnetic prin intermediul senzorilor ficși și mobili, în preajma spitalelor, a școlilor și în locuri aglomerate și facem publice aceste rezultate pe pagina de internet a ANCOM, prin intermediul celor două hărți. Aceste măsurători se mediază la fiecare 6 minute, toate rezultatele încadrându-se fără excepție în limitele legale, inclusiv cele pe care le-am făcut după punerea în funcțiune a primelor stații 5G din România, când am constatat că valorile sunt de doar 3% din valoarea limita stabilita prin lege, similare cu cele obținute înainte de instalarea stațiilor 5G", a declarat Cristin POPA, director executiv al ANCOM, la evenimentul de la Cluj-Napoca.

Conferința cu titlul „5G - tehnologia ca vector al progresului" a adus la masa discuțiilor, în cadrul a două sesiuni, reprezentanți ai autorităților publice care au realizat proiecte de tip smart city, ai instituțiilor academice de profil tehnic, precum și experți în psihologia maselor pentru a discuta diverse aspecte ale procesului de implementare a tehnologiei 5G și a impactului asupra tuturor cetățenilor.

Cele două sesiuni au fost urmate de o demonstrație practică de monitorizare a spectrului de frecvențe radio.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România, prin promovarea concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovație

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel