Recuperare rapidă după boala Lyme, la copii. Marinescu: Doar 5% din mușcăturile de căpușă sunt cu probleme

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
recuperare rapida. FOTO: Freepik @dyachenkopro
recuperare rapida. FOTO: Freepik @dyachenkopro

Recuperarea copiilor diagnosticați cu boala Lyme este rapidă. De ce este importantă administrarea tratamentului cu antibiotic imediat după mușcătura de căpușă.

Vine sezonul ieșirilor la iarbă verde, iar mulți dintre oameni, în special părinții sunt panicați de riscul la care pot fi expuși copiii din cauza căpușelor, insecte care pot da boala Lyme.

Studiile au arătat că în cazul copiilor diagnosticați cu boala Lyme, aceștia s-au recuperat în termen de șase luni de la încheierea tratamentului cu antibiotice, notează Science Daily.

Studiul comun al Institutului Național de Cercetare pentru Copii și al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, publicat în Pediatric Research, a analizat rezultatele tratamentului bolii Lyme de la 102 copii din SUA.

Cercetările au arătat că 6% dintre copii nu erau complet recuperați la momentul sondajului, iar 1% dintre ei au prezentat simptome suficient de semnificative pentru a afecta funcționarea zilnică, au notat autorii.

De asemenea, mai spun autorii, acest studiu susține datele anterioare care arată un prognostic general excelent pentru copiii cu boala Lyme, ceea ce ar trebui să ajute la reducerea stresului părinților ușor de înțeles asociat cu simptomele nespecifice persistente la copiii infectați.

Cercetătorii notează că rezultatele acestui studiu pot ajuta medicii să gestioneze așteptările familiilor cu privire la timpii variați de recuperare post-tratament ai copiilor diagnosticați cu boala Lyme.

Vezi și: Ce ar presupune vaccinarea în farmacie. Herdea: Depășirea limitelor competenței trebuie să ne ridice niște probleme

Cum prevenim înțepăturile de căpușă

Medicul infecționist Adrian Marinescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Matei Balș, afirmă că mușcăturile de căpușă pot fi prevenite, iar de acest lucru depinde foarte mult comportamentul fiecăruia dintre noi.

”Că vorbim de căpușe și că ne gândim cum să prevenim contactul cu ele înseamnă normalitate. În anii de pandemie discutam într-o mai mică măsură pentru că ieșeam mai puțin la iarbă verde.

Cred că nu trebuie să intrăm în panică. Până la urmă este important ce facem la nivel individual, cum ne ajută autoritățile locale, în așa fel încât să prevină căpușele, dacă totuși mergem, se pune problema cm prevenim să nu ajungem la mușcătura de căpușă și ce să facem dacă totuși s-a întâmplat.

Pentru a preveni, sunt tot felul de spray-uri pe care le putem folosi și, într-o mare măsură previn, să fie haine care să acopere, pe cât se poate, toată suprafața corpului, și în teorie ar trebui să fim protejați”, a declarat dr. Adrian Marinescu, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Ce facem dacă am fost mușcați de căpușă

În situația în care am fost la iarbă verde, cu toate măsurile de protecție disponibile, medicul susține că la revenirea acasă părintele este bine să treacă în ”faza de observare”, adică că îl urmărească pe cel mic, din cap până în picioare, pentru a vedea dacă are sau nu vreo căpușă.

Mai mult decât atât, medicul a atras atenția și cu privire la timpul de expunere, la timpul la care căpușa poate să fie prezentă pe corp, pentru ca aceasta să ne poată face rău, subliniind totodată și importanța prezentării la un cabinet medical, imediat ce a fost descoperită vreo căpușă.

”Trebuie să știm că o căpușă care să ne facă într-adevăr rău trebuie să stea un interval de timp acolo. Au mai fost discuții pe tema asta, 24 de ore sau mai puțin. Deci este imposibil să discutăm că am fost la iarbă verde și după o jumătate de oră nu este nicio căpușă și avem probleme separat. 

Ce facem dacă o vedem? Fie avem o dexteritate destul de bună și atunci putem să o scoatem noi, dacă nu, mergem la primul cabinet, nu la Camera de Gardă neapărat, să fie timp de așteptare, mergem la cabinetul medicului de familie, mergem la primul cabinet pe care îl am în apropiere de casă, în așa fel încât să scoatem căpușa în întregime.

Dacă am observat-o la timp, am scos căpușa și primim și o profilaxie cu antibiotic de la același medic care ne vede în cabinet nu se întâmplă absolut nimic.

Două lucruri sunt importante. De cele mai multe ori căpușele nu ne fac nimic rău, din toate mușcăturile de căpușă 5% sunt cu probleme, dar sunt și căpușe infectate care pot, de exemplu, să ne dea borelioza, adică boala Lyme.

Și dacă totuși am făcut boala Lyme, iarăși nu este un capăt de țară, riscul de a avea complicații majore este unul mic, dar nu vreau să ni-l asumăm. 

Dacă am primit profilaxie, o să fie o perioadă, de o lună, în care putem să vedem dacă apar ceva semne.

Este acel eritem, acea zonă roșie, care nu apare neapărat în zonă, unde este mușcătura, poate să fie la distanță. Este perioada de urmărire. Cel mai probabil, dacă am făcut ce trebuie și am scos căpușa nu se va întâmpla absolut nimic”, a mai spus medicul.

De altfel, perioada următoare este de așteptat pentru creșterea numărului de căpușe, având în vedere că vor fi tot mai multe ieșiri la iarbă verde. ”Nu aș spune că sunt foarte multe cazuri, dar mă aștept ca în luna în care urmează să fie mai multe căpușe. Cred că putem să rezolvăm așa cum am făcut-o și înainte de pandemie”, a concluzionat dr. Adrian Marinescu.

Boala Lyme, simptome

O mușcătură de căpușă poate arăta ca o umflătură mică, cu mâncărimi pe piele, la fel ca o mușcătură de țânțar. Acest lucru nu înseamnă că aveți o boală transmisă de căpușe. Mulți oameni nu vor observa că au avut o mușcătură de căpușă.

Simptomele bolii Lyme variază. De obicei, acestea apar în etape. Dar etapele se pot suprapune. Iar unii oameni nu au simptome ale stadiului tipic timpuriu.

În stadiul 1 al bolii Lyme, erupția cutanată este un semn obișnuit al acestei afecțiuni. Dar nu se întâmplă întotdeauna. Erupția este de obicei un singur cerc care se răspândește încet de la locul mușcăturii de căpușă. Erupția se simte adesea caldă la atingere, dar de obicei nu este dureroasă sau nu provoacă mâncărimi.

Alte simptome din stadiul 1 includ:

- febră

- dureri de cap

- oboseală extremă

- rigiditate articulară

- dureri musculare și dureri musculare

- noduli limfatici umflați, arată Mayo Clinic.

În stadiul 2, fără un tratament specific, boala Lyme se poate agrava, iar simptomele să persiste până la 10 săptămâni. Pe lângă simptomele din stadiu 1 mai sunt incluse:

- multe erupții pe alte părți ale corpului

- dureri sau rigiditate a gâtului

- slăbiciune musculară pe una sau pe ambele părți ale feței

- activitate a sistemului imunitar în țesutul cardiac care provoacă bătăi neregulate ale inimii

- dureri care pornesc de la spate și șolduri și se răspândesc la picioare

- durere, amorțeală sau slăbiciune în mâini sau picioare

- umflături dureroase în țesuturile ochiului sau ale pleoapei

- activitate a sistemului imunitar în nervii oculari care provoacă durere sau pierderea vederii.

Stadiul 3 al bolii Lyme poate dura până la 12 luni de la mușcătură, iar simptomele pot să apară și să dispară pe întreaga perioadă.

Vezi și: Boala ciudată pe care o poți lua de la câinele tău. Are potențial pandemic. Care sunt semnalele de alarmă și cum se transmite

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel