Reflecții despre viață și moarte. Lecțiile universale ale pacienților aflați în pragul morții

Monika Baciu |
Data publicării:
viata si moarte - FOTO: Freepik@Uzairdesign956
viata si moarte - FOTO: Freepik@Uzairdesign956

La sfârșitul vieții, indiferent de avere sau statut, toți oamenii ajung să spună același lucru. Un medic specializat în asistență medicală la moarte, a fost martor la mii de asemenea mărturisiri și a spus ce contează, de fapt, cu adevărat în viață.

Vezi și: Implementarea unui buget multianual pentru sănătate, dependent de un acord politic larg. Dr. Adrian Pană: Este un deziderat

Ellen Wiebe, un medic canadian specializat în asistență medicală la moarte (MAID), a fost alături de sute de pacienți în ultimele lor momente. Experiența sa dezvăluie o constantă surprinzătoare. Indiferent de avere sau condițiile de viață, pacienții aflați în stadiu terminal exprimă adesea gânduri similare despre decizia lor de a-și încheia viața.

Reflectând asupra a două cazuri contrastante, dr. Wiebe a observat că circumstanțele extrem de diferite ale pacienților nu le-au schimbat sentimentele finale.

"Amândoi mi-au spus același lucru: "Asta nu e viață"", a explicat ea, rememorând descrierile acestora despre o existență redusă la a fi mutat între un scaun și un pat în fiecare zi, potrivit Surrey Live.

Vieți diferite, decizii similare

Dr. Wiebe a împărtășit poveștile a doi pacienți din primii ani ai carierei sale ca furnizor MAID. Una dintre paciente era o femeie bogată, care locuia într-o casă luxoasă, înconjurată de o familie iubitoare, prieteni și îngrijitori profesioniști.

Celălalt pacient era un bărbat care trăia în condiții financiare precare, într-o locuință necorespunzătoare, având conflicte frecvente cu îngrijitorii săi.

În ciuda diferențelor, ambii pacienți și-au descris existența în termeni surprinzător de similari.

Femeia, deși avea sprijin material și emoțional, a spus: "Tot ce pot face este să fiu pusă în fotoliul meu și să stau acolo toată ziua, apoi să fiu mutată în pat și să stau acolo toată noaptea".

Bărbatul i-a întărit cuvintele: "Viața nu mai merită trăită când tot ce pot face este să fiu mutat pe un scaun și apoi în pat".

Vezi și: Studiul global TOPSPIN. Tratamentele combinate pentru hipertensiune, eficiente în populațiile defavorizate

Reflecții asupra vieții și morții - FOTO: Freepik@sergeyparser

Reflecții asupra vieții și morții. Ce contează cu adevărat în viață

Dr. Wiebe a explicat că discuțiile sale cu pacienții ating adesea subiecte profunde. Îi întreabă frecvent dacă cred în viața de apoi, dorind să înțeleagă așteptările lor în fața sfârșitului.

Prin munca sa, a dobândit perspective valoroase despre esența vieții. În fața morții, bogățiile devin irelevante. Indiferent de averea acumulată, ce contează cu adevărat în viață sunt momentele petrecute alături de cei dragi. La sfârșit, toți caută același lucru – iubirea și conexiunea umană.

"Pacienții mei m-au învățat ce este cu adevărat important: să petreci timp cu familia și prietenii", a spus ea.

Această perspectivă, formată prin momentele intime petrecute alături de cei aflați în pragul morții, subliniază valoarea conexiunilor umane în detrimentul posesiunilor materiale.

Vezi și: Bacteriile super-rezistente la antibiotice, punct vulnerabil la Magneziu

Găsirea sensului în momentele finale

Moartea asistată rămâne o alegere profund personală, influențată de factori fizici, emoționali și spirituali. Pentru mulți, decizia nu este legată de avere sau statut, ci de demnitate și de posibilitatea de a trăi o viață semnificativă.

După cum arată experiențele dr. Wiebe, confruntarea cu propria mortalitate aduce adesea o claritate asupra priorităților vieții, oferind lecții nu doar pentru cei care mor, ci și pentru cei care trăiesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel