Restricția calorică îți poate face viața mai ușoară pe măsură ce înaintezi în vârstă. Ce alimente trebuie limitate

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Restrictia calorica Foto: Freepik
Restrictia calorica Foto: Freepik

Află cum restricția calorică poate duce la scăderea inflamației și menținerea unui indice de masă corporală optim.

În prezent, există un interes sporit pentru a învăța cum să îmbătrânești sănătos și mai mult timp, datorită creșterii recente a popularității Zonelor Albastre la nivel mondial. Unele acțiuni pe care oamenii le pot întreprinde pentru a îmbătrâni într-un mod mai sănătos sunt evidențiate de cercetări anterioare.

Restricția calorică stimulează căile biologice cruciale pentru o îmbătrânire sănătoasă și îmbunătățește sănătatea musculară, potrivit cercetărilor Institutului Național pentru Îmbătrânire.

A existat mult interes și discuții despre modul în care o persoană poate nu numai să își mărească longevitatea, ci și să îmbătrânească mai sănătos, datorită popularității recente a așa-numitelor Zone Albastre din lume, unde oamenii tind să trăiască mai mult decât în alte părți ale globului.

Studiile anterioare au demonstrat beneficiile pe termen lung pentru sănătate ale intervențiilor asupra stilului de viață, inclusiv renunțarea la fumat, menținerea unui stil de viață activ, o dietă echilibrată, un somn suficient și un consum redus de alcool.

Restricția calorică poate îmbunătăți sănătatea mușchilor și poate stimula căile biologice esențiale pentru o îmbătrânire sănătoasă, potrivit cercetărilor Institutului Național.

Vezi și: 6 motive să bei apă cu lămâie dimineața. Ce poți să adaugi să îi îmbunătățești gustul

Ce reprezintă restricția calorică

O persoană își poate reduce aportul caloric zilnic fără a sacrifica vitaminele și mineralele vitale de care are nevoie pentru o sănătate optimă, urmând un plan de restricție calorică.

În funcție de sexul biologic, înălțimea, vârsta și nivelul de activitate, o persoană medie are nevoie de 1.600-3.000 de calorii pe zi.

O dietă săracă în calorii poate reduce consumul de alimente cu 20% până la 40%, oferind în același timp organismului cantitatea necesară de nutrienți vitali în fiecare zi.

Consultați un medic sau un nutriționist înainte de a începe o dietă săracă în calorii, deoarece consumul unui număr prea mic de calorii poate avea efecte negative asupra sănătății.

Deoarece cercetările indică faptul că postul intermitent are multe dintre aceleași avantaje ca și restricția calorică, acesta poate fi folosit și ca substitut.

Foto: Freepik

Cum poate sănătatea să beneficieze de scăderea aportului caloric

Cercetătorii examinează de mult timp efectele restricției calorice asupra sănătății generale a unei persoane.

Potrivit cercetărilor anterioare, reducerea zilnică a caloriilor poate ajuta la pierderea în greutate, precum și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și mentale.

Mai mult, au existat studii anterioare care au făcut legătura între longevitate și restricția calorică. Potrivit unor cercetări publicate în aprilie 2016, restricția calorică reduce inflamația și folosește alte mecanisme de protecție pentru a împiedica îmbătrânirea organismului.

Mai mult, restricția calorică poate modifica în mod pozitiv genele legate de îmbătrânire, potrivit unui studiu din septembrie 2017.

Mai mult, un studiu din februarie 2022 a descoperit că o dietă săracă în calorii poate prelungi "durata de viață sănătoasă" a unui individ.

Nu rata: Temperatura optimă în casă pe timp de iarnă. Cum să îți programezi termostatul când ești plecat de acasă

Legătura dintre aportul caloric și starea de sănătate pe măsură ce îmbătrânești

Având în vedere că îmbătrânirea este o cauză comună a declinului masei și a funcției musculare, oamenii de știință au analizat modul în care restricția calorică a ajutat la păstrarea și îmbunătățirea sănătății musculare.

Dr. Luigi Ferrucci, director științific al National Institute on Aging și autor corespondent al acestui studiu, împreună cu echipa sa, au analizat datele de la participanții la studiul Comprehensive Assessment of Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy (CALERIE). Acest studiu a analizat dacă restricția moderată de calorii la oameni a oferit aceleași beneficii pentru sănătate observate în studiile pe animale.

Deși participanților la studiul CALERIE li s-a cerut să realizeze o reducere calorică de 25% pe parcursul a 2 ani, cel mai înalt nivel atins de grup a fost o reducere de 12%.

Oamenii de știință au folosit biopsii ale mușchilor coapsei de la participanții la CALERIE pentru a examina modul în care restricția calorică afectează genele umane.

Cercetătorii au descoperit că, folosind molecule de ARN mesager (ARNm) izolate din biopsii, consumul mai mic de calorii a crescut genele legate de producția de energie și de metabolism și a scăzut genele asociate cu inflamația, ceea ce a dus la reducerea inflamației, potrivit Medical News Today.

Studiul realizat de Academia de Nutriție și Dietetică sugerează că păstrarea funcției susține longevitatea. Pe măsură ce îmbătrânim, procesele celulare și regenerarea încetinesc, așa că păstrarea și susținerea acestor sisteme este crucială pentru menținerea funcției și a calității vieții. 

Organismul, asemenea unui vehicul, necesită energie de calitate, vitamine, minerale și nutrienți, întreținere regulată și îngrijire. 

Diminuarea excesului de calorii, respectând în același timp nevoile individuale, conservă funcția celulară și țesutul muscular. 

Dr. David Cutler, medic de familie , recomandă să se înceapă cu limtarea consumului de carne procesată, carne roșie și să se concentreze pe carbohidrați cu un indice glicemic mai mic. 

Studiul respectiv își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la pericolele alimentației excesive și să promoveze obiceiuri alimentare mai sănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel