Rezistența la antibiotice ne-ar putea ucide mai repede decât schimbările climatice

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Antibiotice
Antibiotice

Șeful Sănătății din Marea Britanie, profesorul Sally Davies, a atras atenția că rezistența la antibiotice este în creștere și ar putea reprezenta o amenințare mai mare pentru supraviețuirea rasei umane decât schimbările climatice. 10 milioane de oameni ar putea muri din această cauză, mai mult decât numărul de victime făcute de cancer și diabet împreună. 

Prof Sally Davies, șeful Sănătății din Marea Britanie, spune că cel puțin zece milioane de oameni din întreaga lume ar putea muri în fiecare an dacă nu se reduce consumul de antibiotice.

Descoperirea penicilinei în anii 1940 a semnalat zorii erei antibioticelor și a revoluționat medicina terapeutică pentru totdeauna. Antibioticele sunt compuși capabili să combată infecțiile bacteriene. Cu toate acestea, bacteriile periculoase sunt din ce în ce mai rezistente la ele.

Consumul de antibiotice în ultimii 20 de ani a crescut dramatic, NHS (Sistemul național britanic de sănătate) raportând o creștere de 65% a consumului în 76 de țări din întreaga lume, între anii 2000 și 2015. Oficialul britanic este îngrijorat pentru că, spune ea, acordurile Brexit ar putea crește folosirea antibioticelor în lanțul alimentar.

10 milioane de oameni ar putea muri

Utilizarea excesivă a antibioticelor are consecințe grave care duc la o eră în care aceste medicamente nu vor mai fi capabile să lupte împotriva bolilor. Davies spune că rezistența la antibiotice este cea mai mare amenințare.

„La fel ca schimbările climatice, noi, oamenii, ne facem noi înșine rău, dar (antibioticele, n.r.) ne-ar putea ucide înainte de o a face schimbările climatice. Este o zonă foarte importantă. Și noi investim în rezolvarea ei. Se pare că umanitatea nu este foarte bună la a rezolva o problemă care crește foarte lent", a explicat oficialul britanic, citat de EuroNews.

Ea a adăugat: „Cel puțin zece milioane de oameni ar putea muri în fiecare an, dacă nu ajungem să controlăm acest lucru. Și asta înseamnă mai mult decât mor în momentul acesta din cauza cancerului și diabetului. Deci, aceasta ar fi o problemă serioasă".

De asemenea, Davies își exprimă îngrijorarea că potențialele acorduri post-Brexit cu țări precum Statele Unite ar putea permite niveluri foarte ridicate de antibiotice să intre în lanțul alimentar.

„Nu ar trebui să importăm carne de vită sau alte animale din locuri în care au fost folosite abuziv antibiotice. Iar promovarea creșterii este o utilizare greșită consider eu, deoarece duce la probleme în întreaga lume", spune Davies.

Utilizarea hormonilor de creștere în carnea de vită din SUA a dus la interzicerea importării de către UE pentru statele membre.

Antibiotice la pui

În SUA, 70% din toate antibiotice sunt consumate de animale de fermă, conform Food and Drug Administration (FDA).

Reglementările stricte ale UE privind agricultura au dus la o scădere semnificativă a consumului de antibiotice de către sectorul animal din Marea Britanie, inclusiv o scădere dramatică a consumului de antibiotice la pui.

Îngrijorările lui Davies sunt împărtășite de către directorul executiv al Asociației de Agricultură din Marea Britanie, Helen Browning. În Marea Britanie, nu este permisă utilizarea preventivă a antibioticelor de către fermierii ecologici.

„Dacă facem tratate comerciale greșite cu Statele Unite, am putea ajunge să aducem carne și produse lactate care provin din sisteme unde se folosesc mult mai multe antibiotice decât folosim aici", spune Browning.

Guvernul american spune că vrea să negocieze un acord comercial cu Marea Britanie în termen de un an de la ieșirea din Uniunea Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel