Riscurile dietei. Ce este efectul yo-yo și cum afectează sănătatea inimii
Dietele sunt recomandate de multe ori chiar de către medici sau nutriționiști și au efecte benefice asupra sănătăți. Există, însă, un „revers al medaliei”, la care puțini se gândesc....
O mulțime de oameni se luptă să-și mențină greutatea ideală, dar în mod repetat, se confruntă cu pierderea și recâștigarea kilogramelor, cunoscut sub denumirea de efect yo-yo. Acest efect, probabil că nu vă ajută prea mult la sănătatea inimii, spun specialiștii.
Un nou studiu a constatat că femeile care au pierdut cel puțin 10 kilograme, dar apoi au pus această greutate înapoi într-un an, au fost mai expuse riscului de a suferi de unele boli de inimă. Cu cât mai mult se repetă pierderea și recâștigarea greutății, cu atât mai mult ste afectată inima, scrie MedicineNet.
În plus, studiul a constatat că femeile care s-au confruntat cu aces efect yo-yo în urma dietei, au avut mai puține șanse (cu 82%) să ajungă la o greutate normală. „Acest ciclu de pierdere și recâștigare a greutății este extrem de comun, iar media a fost cuprinsă între zero și 20 de repetări, iar acest istoric al greutății corporale este asociat cu o sănătate generală precară”, a spus autorul studiului, Brooke Aggarwal. Ea este un profesor asistent de științe medicale la Columbia University Medical Center din New York City.
Studiul a inclus aproape 500 de femei din zona New York City, cu vârsta medie a acestora era de 37 de ani. Aproape două treimi erau de la minorități rasiale sau etnice.
Mai multe cicluri slăbit-îngrășat, mai multe probleme de sănătate
Indicele mediu de masă corporală (IMC) al femeilor din studiu a fost de 26 - ușor supraponderal. IMC este o estimare generală a grăsimii corporale, bazată pe raportul dintre înălțime și greutate. Un IMC normal este cuprins între 18,5 și 24,9, potrivit U.S. National Heart, Lung, and Blood Institute. Supraponderalitatea este cuprinsă între valoril IMC de 25 și 29,9, iar peste 30 este considerată obezitate.
Aproape trei sferturi dintre femei au raportat un efect yo-yo în urm dietei, cel puțin o dată. Cercetătorii au analizat sănătatea inimii femeilor, folosind recomandările „Life Simple 7” ale American Heart Association's. Acești șapte factori sunt considerați a fi o măsură a modului în care oamenii își controlează factorii de risc pentru bolile cardiace. Cele șapte măsuri includ mâncarea sănătoasă, exercițiile regulate, scăderea în greutate, renunțarea la fumat și menținerea valorilor normale ale tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol și a zahărului din sânge.
Femeile care au avut vreodată efectul yo-yo în urma dietei au avut cu 51% mai puține șanse de a ajunge la un scor mediu moderat al testului „Life's Simple 7” și au avut cu 65% mai puține șanse de a avea un scor optim, a constatat studiul.
Cu cât femeile și-au recăpătat repede greutatea, cu atât mai slabe au fost rezultatele testului „Life's Simple 7”. Femeile care nu au fost niciodată însărcinate păreau a fi mai afectate de efectul yo-yo. „Aceste femei au fost probabil mai tinere, iar cu cât mai repede a apărut efectul yo-yo, cu atât mai rău ar putea fi pentru sănătate și crește riscul cardiovascular", a spus Aggarwal.
Cum ar putea efectul yo-yo să afecteze sănătatea inimii?
Aggarwal a spus că acest studiu nu a dovedit o relație cauză-efect. Dar ea a observat că atunci când pierdeți în greutate, aveți tendința să pierdeți masa musculară, iar când o recâștigați, este adesea înlocuită cu grăsime. Și, a spus ea, adesea este grăsime care se situează pe abdomen, care este legată de un risc mai ridicat de boli de inimă.
Samantha Heller este nutriționist cu NYU Langone Health din New York City. Nu a fost implicată în studiu, dar a comentat concluziile.
„Corpurile noastre nu înțeleg de ce nu avem hrană. Corpurile noastre știu doar când obțin nutrienți suficienți pentru a supraviețui”, a spus ea. „Dacă ați fost pe o dietă limitată și apoi ați început să mâncați din nou, corpul dumneavoastră ar putea începe să facă depozite, pentru că eventualitatea că va mai apărea privarea de alimente. Corpul vostru doar încearcă să vă mențină în viață și în timp, organismul devine mai eficient în acest sens.”
Heller a spus că corpul tău te înștiințează când ai nevoie de mâncare. „Nu are mâncarea un gust mai bun atunci când ți-e foame? Acesta este corpul care te face să mănânci, ca să-l păstrezi în viață.”
Ce înseamnă asta, a spus Heller, este cel mai bine să încerci să adopți un model alimentar pe care să-l poți păstra pentru totdeauna. Ea a sugerat o dietă formată în cea mai mare parte din legume și fructe, cum ar fi dieta mediteraneană.
Aggarwal a spus că recomandă „efectuarea unor mici schimbări care să fie durabile. Modificările mici nu provoacă un efect de bumerang.”
Arrticolul complet poate fi găsit AICI.
-
-
Horia Moculescu, internat la ATI05.11.2025, 22:26
-
-
Pasta de dinți făcută din păr uman ar putea regenera smalțul dentar05.11.2025, 21:56
-
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
