Rodia, efecte medicale dovedite și mituri nefondate

Fructul de rodie are o coajă tare cu multe buzunare mici în care sunt adăpostite semințe comestibile învelite într-o pungă de suc. Încă din cele mai vechi timpuri, rodia a fost un simbol al...
Cercetătorii au studiat toate părțile rodiei pentru beneficiile lor potențiale pentru sănătate. Aceste părți includ fructul, semințele, uleiul de semințe, coaja bogată în tanin, rădăcina, frunza și floarea.
Rodia a fost folosită ca supliment alimentar pentru multe afecțiuni, inclusiv răni, afecțiuni cardiace, disfuncție erectilă, probleme intestinale, pentru fertilitate și ca gargară pentru durerile de gât, dar și antifungic. Rodia se comercializează ca fruct, suc, capsule, extracte, ceaiuri, pulberi și alte produse.
Ce beneficii medicale dovedite are
Nu avem o mulțime de dovezi științifice puternice cu privire la efectele rodiei pentru sănătatea oamenilor, dar cele câteva studii făcute arată următoarele potențiale beneficii:
Un studiu clinic din 2012, publicat în Free Radical Biology and Medicine, și care a înrolat 101 pacienți dializați, a sugerat că sucul de rodie poate ajuta la eliminarea infecțiilor. În studiu, pacienții cărora li s-a administrat suc de rodie de trei ori pe săptămână, timp de un an, au avut mai puține spitalizări pentru infecții și mai puține semne de inflamație, comparativ cu pacienții care au primit placebo.
Extractul de rodie ca apă de gură poate ajuta la controlul plăcii dentare, conform unui mic studiu clinic din 2011, cu 30 de participanți sănătoși.
Rodia poate ajuta la îmbunătățirea unor semne ale bolilor de inimă, dar cercetarea nu este definitivă. Două studiile care emit această ipoteză sunt cele publicate în 2013 și 2017.
Rodiile au proprietăți antiinflamatorii puternice, care sunt în mare parte mediate de proprietățile antioxidante ale punicalaginelor din conținutul lor. Studiile în laborator au arătat că pot reduce activitatea inflamatorie în tractul digestiv, precum și în cancerul de sân și celulele cancerului de colon.
Cancerul de prostată este un tip frecvent de cancer la bărbați. Studiile de laborator sugerează că extractul de rodie poate încetini reproducerea celulelor canceroase și chiar poate induce apoptoza, sau moartea celulelor canceroase.
Hipertensiunea arterială (hipertensiunea arterială) este unul dintre principalii factori care conduc la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Într-un studiu, persoanele cu hipertensiune arterială au avut o reducere semnificativă a tensiunii arteriale după ce au consumat 150 ml de suc de rodie zilnic timp de două săptămâni. Alte studii au descoperit efecte similare, în special pentru tensiunea arterială sistolică, care este numărul mai mare într-o citire a tensiunii arteriale.
Artrita este o problemă comună în țările occidentale. Există multe tipuri diferite de artrită, dar majoritatea implică o formă de inflamație la nivelul articulațiilor. Având în vedere că compușii vegetali din rodie au efecte antiinflamatorii, are sens că ar putea ajuta la tratarea artritei. Interesant, studiile de laborator sugerează că extractul de rodie poate bloca enzimele care sunt cunoscute a deteriora articulațiile la persoanele cu osteoartrită. Acest extract a fost, de asemenea, demonstrat că ameliorează artrita la șoareci, dar dovezi din cercetările umane sunt foarte limitate până în acest moment.
Acidul punicic, principalul acid gras din rodie, poate ajuta la protejarea împotriva mai multor etape în procesul bolilor de inimă. Un studiu de 4 săptămâni la 51 de persoane cu niveluri ridicate de trigliceride a arătat că 800 mg ulei din semințe de rodie a scăzut semnificativ trigliceridele și a îmbunătățit raportul trigliceride - colesterol bun HDL.
Un alt studiu a analizat efectele sucului de rodie la persoanele cu diabet zaharat tip 2 și colesterol ridicat. Cercetătorii au remarcat reduceri semnificative ale colesterolului LDL „rău", precum și alte îmbunătățiri.
Sucul de rodie a fost, de asemenea, demonstrat - atât la animale, cât și la om - că poate proteja particulele de colesterol LDL de oxidare, unul dintre pașii cheie în calea către boli de inimă.
Posibile reacții adeverse
Unele persoane, în special cele cu alergii la plante, pot fi alergice la rodie. Nu este clar dacă rodia interacționează cu medicamentul anticoagulant warfarina (care subțiază sângele) sau cu medicamentele care funcționează în mod similar în organism, atrag atenția experții de la Centrul Național american al Sănătății Complementare și Integrative.
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
-
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.