Rolul fructelor și legumelor în menținerea echilibrului pH-ului. Impactul alimentelor alcaline și efectele ascunse ale acidității alimentare asupra sănătății tale
O dietă bogată în fructe și legume, care susține echilibrul pH-ului, poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea rinichilor și a inimii.
Organismul uman reglează acizii și bazele pentru a menține un echilibru al pH-ului de aproximativ 7,4, care este ușor alcalin. Unii susținători ai dietei alcaline susțin că alimentele care produc acizi, precum carnea, ouăle și cerealele, pot cauza probleme de sănătate. Pentru a menține echilibrul pH-ului, alimentele alcaline, cum ar fi fructele, legumele și fasolea, pot ajuta la reducerea acidului alimentar și la combaterea bolilor.
Un studiu de cinci ani la care au participat 153 de persoane cu hipertensiune arterială și boli de rinichi a arătat că cei care și-au redus acidul alimentar cu ajutorul fructelor și legumelor care produc baze au avut cele mai bune rezultate atât pentru sănătatea rinichilor, cât și a inimii.
Restul participanților fie și-au urmat planurile obișnuite de tratament, fie au luat tablete de bicarbonat de sodiu pentru a egala efectele alcaline ale fructelor și legumelor. Grupul cu bicarbonat de sodiu a avut beneficii similare pentru sănătatea rinichilor, dar nu și pentru sănătatea inimii.
Potrivit lui Donald E. Wesson, cercetător principal al studiului și profesor de medicină la Dell Medical School din cadrul Universității Texas, dietele bogate în fructe și legume ar trebui să facă parte din gestionarea hipertensiunii, împreună cu medicația.

Foto: Freepik @freepic.diller
Cum vă afectează pH-ul sănătatea
Alimentele se descompun în timpul digestiei și produc acizi sau baze, cunoscute și sub denumirea de alcalii. Alimentele care produc acizi includ carnea și brânzeturile, în timp ce majoritatea fructelor, legumelor, leguminoaselor, nucilor și semințelor sunt considerate producătoare de baze.
Pe termen scurt, rinichii pot elimina acidul din organism și îl pot pune în urină. Cu toate acestea, acest mecanism poate dăuna funcției renale pe termen lung. Experții în nutriție pot recomanda diete reducătoare de acid pentru a ajuta la gestionarea simptomelor bolii renale cronice, punând accent pe fructele și legumele proaspete și limitând în același timp carnea, brânza, gălbenușurile de ou și cerealele.
Pentru persoanele cu funcție renală normală, alimentele nu vor modifica semnificativ pH-ul sângelui și nu este necesară evitarea tuturor alimentelor producătoare de acid. Organismul nostru este capabil să se regleze și să se echilibreze singur, astfel încât dieta noastră ar trebui să aibă un impact minim asupra echilibrului acido-bazic.
Când este recomandată o dietă săracă în aciditate?
Organismul își menține echilibrul acido-bazic intern, astfel încât persoanele fără afecțiuni subiacente nu trebuie să evite toate alimentele producătoare de acid. Cu toate acestea, dacă rinichii nu funcționează bine sau dacă se întâmplă ceva cu plămânii, alimentele pot avea un impact mai mare asupra echilibrului acido-bazic.
De zi cu zi, dacă mâncăm multe alimente producătoare de acid și rinichii noștri funcționează bine, se va echilibra în mod natural pe cont propriu. Consumul mai multor fructe și legume producătoare de baze poate susține sănătatea în general, dar majoritatea americanilor nu îndeplinesc recomandările dietetice pentru produse.
Înlocuirea alimentelor mai puțin hrănitoare cu opțiuni pe bază de plante poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice. Melissa Ann Prest, dietetician înregistrat recomandă încorporarea mai multor alimente vegetale în dieta dumneavoastră, făcând legumele mai mult din centrul farfuriei și proteinele pe partea laterală.
-
Nivelul ridicat de Fier, asociat cu diabetul17.12.2025, 22:02
-
Alimentele care cresc riscul de infarct cu 46%17.12.2025, 21:20
-
-
De ce să eviți purtarea zilnică a chiloților tanga. Medicii, avertisment17.12.2025, 19:50
-
Alimentele care îți distrug creierul17.12.2025, 18:53
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
