Rolul vitaminelor în sănătatea sportivilor. Unde se încadrează vitaminele în nevoile nutriționale ale atleților

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
vitamine Foto: Frepeik @wirestock
vitamine Foto: Frepeik @wirestock

Află mai multe despre cele mai importante vitamine pentru persoanele cu un stil de viață activ și ce impact au acestea asupra sănătății.

Vitaminele sunt micronutrienți esențiali pentru menținerea sănătății organismului. O dietă echilibrată asigură cantitatea potrivită de vitamine, dar sportivii pot avea nevoi nutriționale suplimentare. Suplimentele pot fi benefice pentru unii sportivi, dar este esențial să consultați un medic nutriționist înainte de a începe orice supliment.

Vitaminele sunt esențiale pentru o funcționare sănătoasă, iar o dietă echilibrată asigură o cantitate suficientă pentru majoritatea oamenilor și sportivilor. Cu toate acestea, sportivii cu deficiențe nutriționale specifice sau cu afecțiuni care limitează capacitatea organismului lor de a absorbi substanțele nutritive pot beneficia de suplimente de vitamine.

Un medic poate ajuta să determine dacă un atlet poate beneficia de aceste suplimente, deoarece acestea pot ajuta la satisfacerea unor cerințe suplimentare și la prevenirea deficiențelor nutriționale dăunătoare.

Vitaminele exacte necesare vor varia în funcție de sportiv, de activitatea acestuia și de cerințele organismului său. Un atlet poate obține frecvent asistență din partea unui specialist, cum ar fi un medic de medicină sportivă sau un dietetician, pentru a selecta vitaminele și alți nutrienți pe care să se concentreze.

Dar, potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică (AND), sportivii pot beneficia de pe urma administrării anumitor vitamine.

Vezi și: Dieta care imită postul poate ajuta la inversarea îmbătrânirii biologice cu 2,5 ani. 5 zile pe lună sunt suficiente

Vitamina A

Vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor, a oaselor și pentru funcția imunitară. Se găsește în legumele cu frunze verzi, ouă, lactate și pește. O deficiență poate duce la orbire nocturnă și la afecțiuni ale pielii și ale țesuturilor. Vitamina A poate fi găsită, de asemenea, în batoane nutritive și sucuri, capsule, pastile, pulberi și suplimente.

Vitaminele B

Vitaminele B, inclusiv tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantotenic, piridoxina, biotina, acidul folic și cobalamina, sunt esențiale pentru un metabolism adecvat și pentru producerea de energie. Acestea se găsesc în diverse alimente și pot fi benefice pentru cei cu diete specifice sau restrictive.

De exemplu, vitamina B12, care se găsește adesea în carne, poate fi benefică pentru sportivii care urmează diete vegane și vegetariene. Cu toate acestea, este esențial să consulți un medic înainte de a lua orice supliment de vitamine B.

Vezi și: Frisoanele, reacția naturală de a menține temperatura corpului. Printre primele semne ale unei infecții sau răceli. Când să mergi la doctor

Foto: Freepik

Vitamina D

Vitamina D este esențială pentru utilizarea calciului de către organism, prevenind probleme de sănătate precum oasele slabe, afecțiunile pielii și anemia. Se găsește în diverse alimente precum ouăle, brânza, laptele și peștele și poate fi deficitară în anumite climate sau în interior. Sportivii pot avea nevoie de mai multă vitamina D din cauza solicitărilor crescute ale organismului, iar suplimentele pot fi de ajutor.

Fier

Anemia, o afecțiune care rezultă din lipsa de fier, poate provoca oboseală și amețeli, afectând performanța sportivă. Fierul se găsește în legumele cu frunze verzi, în carnea roșie și în fasole.

Sportivii vegani sau vegetarieni pot avea dificultăți în menținerea unor niveluri sănătoase de fier. Un test de sânge poate evalua nivelul real de fier, iar un medic poate recomanda cel mai bun supliment de fier, dacă este necesar.

Vitamina K

Vitamina K facilitează coagularea sângelui. Aceasta poate ajuta la prevenirea deteriorării organismului tău. Acest lucru poate reduce riscul de accidentare a unui atlet în timpul antrenamentelor și competițiilor, potrivit Healthline.

Frunzele verzi precum varza kale și spanacul sunt principalele surse de vitamina K.

Vitamina E

Proprietățile antioxidante sunt deținute de vitamina E. Aceasta facilitează creșterea și repararea celulelor. Este esențială atât pentru conservarea funcției musculare, cât și pentru creșterea celulară. Conform unor studii, sportivii pot beneficia de ea în perioada de recuperare post-exercițiu.

Alimentele bogate în vitamina E includ fructele, nucile, semințele și unele legume.

Riscuri

Toxicitatea vitaminică, un efect secundar rar, dar potențial periculos, poate apărea atunci când se ia prea multă vitamină, provocând simptome precum greață, vărsături, diaree, constipație și dureri de stomac. Unele vitamine și anumite medicamente pot interacționa, de asemenea, cum ar fi vitamina K care modifică funcția warfarinei.

Vitaminele sunt esențiale pentru menținerea sănătății generale și pentru protejarea împotriva afecțiunilor cardiace și musculare, care pot dăuna performanțelor atletice. Pentru a alege cea mai bună multivitamină pentru un sportiv, este esențial să înțelegi nevoile specifice ale acestuia și vitaminele de care are nevoie datorită activităților specifice. Consultarea unui medic, nutriționist sau a unui alt medic poate ajuta la selectarea multivitaminei potrivite pentru nevoile și cerințele lor specifice.

Vitaminele contribuie la funcționarea optimă a organismului nostru. O dietă nutritivă și echilibrată este suficientă pentru a acoperi nevoile de vitamine ale multor persoane.

Cu toate acestea, sportivii pot avea nevoie de mai multă hrană datorită cerințelor suplimentare pe care le impun corpului lor. Fierul și vitaminele B, precum și vitaminele A, C, E și K, toate se pot găsi în suplimentele de vitamine care îi pot ajuta pe sportivi să satisfacă aceste cerințe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel