Sănătos sau gustos: cum aleg oamenii alimentele, bazându-se doar pe aspect

„Sănătos nu este gustos”, pare să fie concluzia la care ajung oamenii atunci când trebuie să aleagă un produs alimentar bazându-se doar pe aspect. Asta a dovedit un studiu în acest sens...
Noile cercetări au demonstrat modul în care producătorii de alimente ar putea modifica textura de suprafață a produselor alimentare pentru a schimba percepțiile oamenilor și pentru a promova o alimentație sănătoasă.
Studiul, condus de psihologul de consum Dr. Cathrine Jansson-Boyd de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU), a investigat percepțiile oamenilor despre biscuiți identici cu șase texturi diferite.
Publicată în revista Food Quality and Preference, cercetarea a implicat 88 de persoane care au evaluat cei șase biscuiți de ovăz în ceea ce privește cât este de sănătos produsul, cât este de gustos, cât e de crocant, cât e de ușor de mestecat, cât de plăcut la gust și care este probabilitatea de cumpărare, numai pe aspectul lor vizual, fără s-i guste sau să-i atingă.
Studiile anterioare au arătat că ambalarea, etichetarea și chiar textura unei cani sau a unei farfurii pot modifica percepția oamenilor despre hrană. Acest nou studiu a analizat modul în care un produs alimentar în sine poate fi perceput diferit în funcție de aspectul său.
Sănătos, sau gustos
Biscuiții de ovăz au fost aleși deoarece pot reprezenta atât o gustare „sănătoasă”, cât și „nesănătoasă”. Cercetările au descoperit că textura de suprafață a biscuitului de ovăz le-a comunicat în mod clar oamenilor cât de sănătos a fost probabil și participanții au văzut biscuiții care aveau o textură explicită, pronunțată, ca fiind mai sănătoși.
Cu toate acestea, biscuiții care aveau o suprafață mai puțin texturată au fost percepuți a fi mai gustoși, mai crocanți și mai probabil să fie achiziționați.
Studiul a constatat că percepția gustului crește pe măsură ce sănătatea scade, iar probabilitatea de a cumpăra biscuitul crește atunci când percepția unui produs ca fiind sănătos este scăzută și scade atunci când percepția că este sănătos este mai mare.
Prin urmare, a avea o textură „cu aspect sănătos” este considerat un atribut negativ prin faptul că reduce percepția gustului, un criteriu cheie pentru achiziționarea de biscuiți. Aceasta are implicații pentru producătorii cu multe tipuri de alimente diferite.
Dr. Jansson-Boyd, psiholog de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU), a declarat: „Rezultatele sunt cu adevărat interesante, deoarece oferă producătorilor de alimente un mijloc de a concepe alimente care pot ajuta consumatorii să facă alegeri mai sănătoase.
"Un produs dulce, cum ar fi un biscuit, beneficiază de un aspect ca fiind mai puțin sănătos, deoarece crește percepția gustului și crește probabilitatea de cumpărare. Pentru a ghida clienții să facă alegeri mai sănătoase atunci când cumpără alimente, producătorii de alimente pot, prin urmare, să arate aspectul nesănătos , texturi mai fine pentru a depăși această percepție că sănătos nu este gustos.
"Într-o perioadă în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat că există o epidemie de obezitate, este esențial să ne gândim la modalități de a încuraja modele de mâncare îmbunătățite. Cercetările noastre oferă un bun punct de plecare în modul de promovare a produselor alimentare mai sănătoase."
Sursa, aici.
-
Ce trebuie să știi dacă nu mai iei vitamine. Medicii, avertisment22.10.2025, 09:56
-
COVID-19, evoluție neașteptată22.10.2025, 08:48
-
-
-
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.