Sare prea multă în dietă: cum poate duce la declin cognitiv

Noi cercetări sugerează că o dietă bogată în sare poate favoriza declinul cognitiv prin destabilizarea nivelurilor de proteine Tau. Nivelurile excesive de Tau sunt un caracter distinctiv al...
Un aport excesiv de sare a fost întotdeauna asociat cu o funcție cerebrovasculară slabă, iar aportul ridicat de sare este un factor de risc independent pentru demență, după cum explică dr. Giuseppe Faraco, profesor asistent de cercetare în neuroștiință în Feil Family Brain and Mind Research Institute la Weill Cornell Medicine din New York. El este autorul principal al noului studiu, care apare în revista Nature NeuroscienceTrusted Source.
Cum declanșează demența excesul de sare
Cercetările anterioare făcute pe șoareci, în laboratoare și au început să elucideze acest mecanism. În studiul anterior, cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în sodiu duce la demență la șoareci prin declanșarea supraproducției unei molecule care promovează inflamația.
Molecula, interleukina-17 (IL-17), oprește celulele creierului să producă oxid nitric. Oxidul nitric are rolul de a ajuta vasele de sânge să se lărgească, ceea ce permite curgerea sângelui. Cu toate acestea, nivelurile insuficiente de oxid nitric pot duce la un flux sanguin restrâns.
În acest studiu pe șoareci, o dietă cu conținut ridicat de sare a declanșat niveluri ridicate de IL-17, care, la rândul lor, a scăzut nivelul de oxid nitric și a redus fluxul sanguin cu 25%.
Studiile anterioare au fost conduse de dr. Faraco - împreună cu Dr. Costantino Iadecola, directorul Feil Family Brain and Mind Research Institute și co-autor al noului studiu.
Bazându-se pe această cercetare anterioară, dr. Faraco și echipa au emis ipoteza în noul studiu că nivelurile ridicate de sodiu ar face același lucru - provoacă demență prin restrângerea fluxului de sânge la creier, efect mediat de oxidul nitric scăzut.
Cu toate acestea, experimentele au scos la iveală ceva neașteptat:
Demența, provocată de Tau, nu de lipsa fluxului de sânge
Cercetătorii au hrănit șoareci de sex masculin și feminin în vârstă de 8 săptămâni, fie cu o dietă obișnuită, fie cu o dietă îmbogățită în sodiu timp de 4-36 săptămâni.
Oamenii de știință au efectuat studii comportamentale, cerebrovasculare și moleculare, care au relevat faptul că nivelurile scăzute de oxid nitric care au fost induse de o dietă cu conținut ridicat de sare au afectat nivelurile de proteine tau din creier.
O acumulare excesivă de Tau este un semn distinctiv al Alzheimerului. De obicei, Tau sprijină neuronii prin stabilizarea structurilor numite microtubuli, care transportă nutrienții către axonii și dendritele neuronilor. Ele sunt o parte a citoscheletului, sau „schela”, care susține neuronii.
„Tau a provocat probleme devenind instabil și ieșind de la citoschelet”, explică dr. Iadecola.
Cercetătorul adaugă că proteina Tau nu trebuie să cutreiere liber în interiorul celulei, deoarece, dacă se detașează de cito-schelet, acesta are potențialul de a se acumula în creier, ceea ce duce la dificultăți cognitive.
În cadrul studiului, oamenii de știință au descoperit că oxidul nitric „pune frânele pe activitatea cauzată de o serie de enzime care duce la patologia cauzată de Tau”.
Deci, pentru a testa în continuare dinamica dintre oxidul nitric, proteina Tau și deficiența cognitivă, oamenii de știință au combinat dieta ridicată în sare și fluxul sanguin restrâns cu un anticorp care a ținut proteinele Tau sub control. Ca urmare a stabilizatorului Tau, acești șoareci au prezentat o funcționare cognitivă normală, în ciuda faptului că au limitat fluxul de sânge. „Acest lucru a demonstrat că ceea ce provoacă cu adevărat demența a fost Tau și nu lipsa fluxului de sânge”, explică dr. Iadecola.
Aceste rezultate i-au determinat pe cercetători să creadă că legătura dintre dieta bogată în sare și patologia Tau este una directă, cauzală, care nu depinde de fluxul sanguin restrâns.
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
10 factori care cresc riscul de AVC. Contribuie și la severitatea acestuia
Acești 10 factori cresc riscul de AVC și contribuie la gravitatea acestuia.
Siropul comun care îți protejează creierul de Parkinson
Stilul de viață, esențial pentru reducerea riscului de demență, AVC și depresie la vârsta a treia. Ce trebuie să faci
Aceste lucruri simple îți protejează creierul de demență și AVC. În plus, întârzie îmbătrânirea cerebrală.
Studiu: Doar 10 zile de inactivitate pot afecta sănătatea creierului
Acesta este cel mai rău lucru pentru creier. Îl macină în totalitate.
Microplasticele, asociate cu declinul neurologic. Locuitorii din zonele litorale, mai expuși
Acest lucru îți devastează creierul, iar dacă locuiești în zona ASTA, ești cel mai expus.
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă.
Proteinele care îți distrug creierul. Consumă memoria iremediabil
Îngrijirea paliativă, rol semnificativ după AVC. Crește șansele de recuperare
Ce trebuie să faci după un AVC. Crește semnificativ șansele de recuperare.
Cel mai rău lucru care îți afectează creierul
Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc performanța fizică și cognitivă a adulților vârstnici
Creierul este afectat după pensionare. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra funcția cognitivă.
Semnul din ochi că faci Alzheimer peste 10 ani. Chinezii fac ASTA deja! Descoperirea care schimbă tot
O simplă fotografie a ochilor poate detecta Alzheimer cu 10 ani înainte. Descoperirea care schimbă totul!
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic
Cea mai cruntă boală despre care nu ți-a vorbit nimeni: Batten. Palatul Parlamentului se luminează turcoaz
Stresul cronic crește riscul de accident vascular cerebral la femeile sub 50 de ani
Acest obicei zilnic, imposibil de evitat, este un factor declanșator pentru AVC, iar cele mai expuse sunt femeile.
Ceaiul, asociat cu demența. Care este compusul nociv care îți afectează creierul
Consumul de ceai este asociat cu demența. Există un ingredient nociv care îți devastează creierul iremediabil.
Psilocibina din ciuperci, posibil nou tratament pentru simptomele Parkinson
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.
Alimentația bogată în alimente procesate, asociată cu semne timpurii ale bolii Parkinson
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
Aflarea riscului de Alzheimer poate reduce anxietatea, dar și motivația pentru un stil de viață sănătos, arată un nou studiu
Ce se întâmplă în creierul celor care au făcut AVC
Lucrul de zi cu zi care îți erodează creierul. Accelerează pierderea memoriei
Amețelile frecvente ar putea fi un simptom al sindromului PoTS, asociat cu long-COVID
Amețelile frecvente ar putea fi un simptom al sindromului PoTS, asociat cu long-COVID.
Secretul neașteptat care îți protejează creierul după 50 de ani. Nu are legătură cu pastilele
Acesta este secretul unui creier sănătos. Previne pierderile de memorie și nu sunt necesare pastile.