Secara, efecte benefice incredibile asupra inimii și a glicemiei. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Secara aduce câteva beneficii importante pentru sănătate
Secara aduce câteva beneficii importante pentru sănătate

Secara este mult mai bună decât grâul sau alte cerereale, arată un studiu, care subliniază că ea ar trebui inclusă în dieta zilnică datorită beneficiilor incredibile pe care la aduce organismului. 

Consumul de secară are o istorie veche în spate, primele informații arătând că ea ar proveni dintr-o zonă care este situată în prezent în estul Turciei, de unde s-a răspândit în bucătăriile din întreaga lume. În Finlanda, de exemplu, secara a fost consumată de mii de ani și a fost recent selectată ca unul dintre alimentele din planul național de alimentație.

Secara inclusă în dieta de zi cu zi are efecte asupra sănătății inimii, a metabolismului și a glicemiei, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Finlanda de Est, publicat în jurnalul Microbiome (link direct studiu). Cercetătorii au utilizat o abordare metabolomică pentru a analiza metaboliții găsiți în alimente și corpul uman.

Făina de secară este utilizată pentru coacerea pâinii de secară și este bogată în bacterii cu acid lactic. Pe lângă fermentarea aluatului, aceste bacterii modifică și compuși bioactivi găsiți în secară. Ele produc aminoacizi cu lanț ramificat și peptide mici care conțin aminoacizi, despre care se știe că au un impact bun asupra metabolismului insulinei, printre altele.

Ce face în organism

Mulți dintre compușii care se găsesc în secară sunt prelucrați de bacteriile intestinale înainte de a fi absorbiți în organism. Studiul a constatat că microbii intestinali și microbii găsiți în aluatul de secară produc compuși care sunt parțial identici. Printre altele, microbii intestinali produc derivați de trimetilglicină, cunoscută și sub denumirea de betaină, conținută în secară.

Cel puțin unul dintre acești derivați reduce nevoia de oxigen în celulele musculare ale inimii, ceea ce poate proteja inima de ischemie sau poate chiar îmbunătăți performanța acesteia, au arătat cercetătorii. Rezultatele pot explica unele dintre beneficiile pentru sănătate pe care le are secara, inclusiv niveluri mai bune de zahăr din sânge și un risc mai mic de boli cardiovasculare.

În plus, există așa-numitul „factor de secară" se referă la răspunsul mai mic al insulinei cauzat de secară decât, de exemplu, cel dat de pâinea cu făină de grâu. Consumul de secară face ca nivelul zahărului din sânge să scadă mai lent, ceea ce duce la efecte benefice asupra sănătății - dintr-un motiv care rămâne încă necunoscut.

Un factor semnificativ îl constituie compușii bioactivi sau fitochimici din secară, care servesc ca antioxidanți, bacteriile din intestin jucând un rol important în transformarea acestor compuși într-un format care poate fi absorbit cu ușurință de organism, ceea ce face posibil ca antioxidanții în cauză să aibă un efect mai mare.

„Rolul major jucat de microbii intestinali în sănătatea umană a devenit din ce în ce mai evident în ultimele decenii și de aceea trebuie să aveți grijă foarte bine de acești microbii intestinali. Este o idee bună să evitați antibioticele inutile și să „hrăniți" microbii intestinali cu mâncare de bună calitate - cum ar fi secara", notează cercetătorul Ville Koistinen de la Universitatea din Finlanda de Est.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel