Semințele de cânepă, beneficii nebănuite pentru sănătate. Iată ce arată dovezile științifice

Dana Lascu |
Data publicării:
Semințele de cânepă au numeroase beneficii pentru sănătate. Foto: Pixabay
Semințele de cânepă au numeroase beneficii pentru sănătate. Foto: Pixabay

Mulți oameni consideră că semințele de cânepă ca fiind un superaliment. Sunt foarte nutritive și oferă o serie de beneficii pentru sănătate dovedite științific. 

Semințele de cânepă sunt o sursă excelentă de proteine vegetale, ele conținând mai mult de 30% proteine, precum și mulți alți nutrienți esențiali. De fapt, sunt o sursă completă de proteine, ceea ce înseamnă că ele conțin toți aminoacizii esențiali pe care organismul uman nu îi poate produce singur.

Deși semințele de cânepă provin din planta Cannabis sativa, ele nu produc un efect de modificare a minții, așa cum o face cannabisul, spre exemplu.  Aceste semințe mici, maro, sunt bogate în proteine, fibre și acizi grași sănătoși, inclusiv omega-3 și omega-6. Au efecte antioxidante și pot reduce simptomele a numeroase afecțiuni, îmbunătățind sănătatea inimii, a pielii și a articulațiilor.

Mai multe studii au arătat, de asemenea, că atunci când vorbim de calitatea proteinei din semințele de cânepă aceasta este mai bună decât majoritatea altor surse de proteine vegetale (link direct studiu).

O porție de 28 grame de semințe de cânepă conține (link direct sursa informației):

- Calorii: 155
- Fibre: 1,1 grame
- Proteine: 8,8 grame
- Grăsimi mononesaturate: 0,6 grame
- Grăsimi polinesaturate: 10,7 grame
- Magneziu: 45% din cantitatea zilnică recomandată
- Tiamina (vitamina B1): 31% din cantitatea zilnică recomandată
- Zinc: 21% din cantitatea zilnică recomandată.

Un studiu publicat în revista Food Chemistry a constatat că extractul din semințe de cânepă are efecte antioxidante, în testele de laborator efectaute pe cobai. Aceste efecte pot rezulta din conținutul de canabidiol (CBD) al semințelor de cânepă. O meta-analiză 2018 (link direct analiză) sugerează că CBD și alți compuși din semințe pot avea efecte neuroprotectoare, antiinflamatorii și pot ajuta, de asemenea, la reglarea sistemului imunitar.

 

Proporția de grăsimi omega-6 la omega-3 din uleiul de semințe de cânepă este de aproximativ 3:1, ceea ce experții consideră a fi un raport bun. Semințele de cânepă conțin și acid gamma-linolenic, un important acid gras antiinflamator (link direct studiu).

Din acest motiv, mulți oameni iau suplimente cu ulei de semințe de cânepă.Uleiul din semințe de cânepă poate avea un efect benefic asupra sănătății inimii prin creșterea cantității de acizi grași omega-3 din sânge (link direct studiu 1, link direct studiu 2).

Acțiunea antiinflamatoare a acizilor grași omega-3 poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea simptomelor eczemei.

Un studiu a constatat că persoanele cu eczemă (dermatită atopică) au experimentat mai puține uscăciune a pielii și mâncărimi după ce au luat suplimente cu ulei de semințe de cânepă timp de 20 de săptămâni. De asemenea, au folosit mai puțin medicamente pentru piele, în medie (link direct studiu).

Într-un studiu din 2014 (link direct studiu), cercetările efectuate pe celule umane au sugerat că uleiul din semințe de cânepă ar putea avea efecte anti-reumatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel