Gustarea care previne adenomul de prostată. Bilic: Un rău necesar. Face bine la interior

Monika Baciu |
Data publicării:
semintele de dovleac - FOTO: Freepik@asier_relampagoestudio
semintele de dovleac - FOTO: Freepik@asier_relampagoestudio

Gustarea care previne adenomul de prostată are și alte beneficii. Poate să calmeze inflamațiile prostatei, iar în cazuri generale are și efect calmant.

Gustarea care previne adenomul de prostată este încărcată cu nutrienți esențiali. Poate calma și nervii. Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook care este, de fapt, această gustare sănătoasă. 

Semințele de dovleac, beneficii

Seminţele de dovleac sunt o sursă bogată de nutrienţi şi oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Studiile sugerează că un consum regulat de seminţe de dovleac ar putea fi util în menţinerea sănătăţii prostatei la bărbaţi.

Fibrele din seminţele de dovleac pot ajuta la reglarea tranzitului intestinal şi la prevenirea constipaţiei. Datorită conţinutului de vitamina C, seminţele de dovleac pot sprijini sistemul imunitar şi ajuta la combaterea infecţiilor.

Compoziţia nutrienţilor din seminţele de dovleac, inclusiv acizii graşi omega-3 şi antioxidanţi, poate ajuta la reducerea inflamaţiei în corp.

”Când vine vorba de ronțăieli sănătoase, semințele de dovleac sunt un ”rău” necesar, mai ales pentru bărbați. Spun ”rău” pentru că obiceiul de a mânca semințe nu este văzut cu ochi buni la exterior, însă culmea e că face bine la interior, mai precis la prostată!

Da, e demonstrat științific, semințele de bostan sunt un remediu pentru inflamațiile prostatei și o metodă de prevenție a adenomului de prostată. În plus conțin vitamina E și fitosteroli, compuși vegetali care contribuie la scăderea colesterolului din sînge.

Fitosterolii din porumb, floarea-soarelui și dovleac blochează locurile de absorbție ale colesterolului din mâncare, cu rezultat pozitiv pe profilul lipidic sangvin”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău când dormi. De cât somn ai nevoie să poți funcționa în următoarea zi

Ce avantaje mai au semințele de dovleac

Cantitatea ideală de seminţe de dovleac pe care ar trebui să o consumaţi poate varia în funcţie de nevoile individuale şi de preferinţe. Cu toate acestea, se recomanda în general să le consumaţi cu moderaţie, deoarece sunt dense din punct de vedere caloric.

Aproximativ o porţie zilnică, care poate varia între 1 şi 2 linguri de seminţe de dovleac, este o cantitate rezonabilă pentru majoritatea oamenilor.

Este important să fiţi atenţi la dimensiunea porţiei şi la modul în care sunt preparate. Seminţele de dovleac pot fi prăjite, adăugate în salate, iaurt, cereale sau alte mâncăruri, dar trebuie să aveţi în vedere adăugarea de sare sau uleiuri în exces, deoarece acest lucru poate creşte conţinutul de calorii şi sodiu.

Optaţi pentru seminţe de dovleac crude sau prăjite acasă fără aditivi nesănătoşi pentru a obţine cele mai mari beneficii pentru sănătate.

Vezi și: Trucul simplu care te ajută să ai un somn odihnitor. Obiectul care te ajută să adormi mai repede, dar și mai profund

”Ca orice oleaginoase, sunt un concentrat de nutrienți cu 40% grăsime, 30% proteine, 20% glucide, sub 10% apă. Au calorii aproape cât ciocolata, deci se mănâncă cu măsură, nu mai mult de un pumn/zi. Ideal ar fi sa fie de bostan românesc, sunt gustoase și au coaja subțire.

Dacă tot vorbim de coajă, efortul de a scoate mica sămânță din învelișul ei ne ia timp și ni se pare că mâncăm mult. În final nu rămânem cu mult miez dintr-un pumn de semințe, dar ronțăiala în sine e benefică, are efect de calmare a nervilor.

Crude sau coapte? Sunt foarte bune coapte în tavă cu un strop de sare, timp îndelungat și temperatură joasă, de maxim 100 grade, ca să se usuce și să fie crocante. Singura avertizare îi vizează pe cei cu bilă leneșă, prea multe semințe deranjează colecistul”, a mai subliniat dr. Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel