Semințele de mac, tratament împotriva durerilor. Cum să le folosești

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
semintele de mac - FOTO: Freepick
semintele de mac - FOTO: Freepick

Semințele de mac au beneficii multiple pentru organism. Planta de mac a fost folosită ca remediu tradițional de secole.

Semințele de mac sunt folosite în produsele coapte și mâncărurile tradiționale din întreaga lume. Se spune că atât semințele, cât și uleiul lor oferă diverse beneficii pentru sănătate, de la tratarea durerilor de cap și a tusei până la vindecarea astmului și a insomniei.

Planta de mac este originară din zona Mediteranei. Semințele pe care le produc aceste flori sunt mici, rotunde și albăstrui, negre sau gri închis, în funcție de locul în care sunt cultivate.

Bogate în nutrienți și antioxidanți

La fel ca majoritatea semințelor, semințele de mac sunt bogate în fibre, grăsimi vegetale și diverse alte substanțe nutritive. O lingură (9 grame) oferă:

Calorii: 46

Proteine: 1,6 grame

Grăsime: 3,7 grame

Carbohidrati: 2.5 grame

Fibre: 1,7 grame

Mangan: 26%

Cupru: 16%

Calciu: 10%

Magneziu: 7%

Fosfor: 6%

Zinc: 6%

Tiamină: 6%

Fier: 5%

Semințele de mac sunt deosebit de bogate în mangan, un oligoelement important pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui. Acest mineral, de asemenea, ajută organismul de a acumula aminoacizi, grăsimi și carbohidrați.

Ele au, de asemenea un conținut ridicat de cupru, un mineral necesar pentru funcționarea organismului.

Semințele de mac pot fi presate la rece pentru a se produce ulei de mac, care este deosebit de bogat în grăsimi omega-6 și omega-9. De asemenea, conține cantități mici de acid alfa-linolenic esențial omega-3, notează Healthline.

Vezi și: Unghiile, între modă și pericol pentru sănătate. Ce se ascunde sub ele

Efect analgezic

Planta de mac conține morfină, codeină, tebaină și alți alcaloizi de opiu cunoscuți pentru proprietățile lor de alinare a durerii, calmante și care induc somnul. Acești compuși sunt adesea folosiți în medicamente farmaceutice destinate pentru aceste utilizări.

Acești alcaloizi sunt de obicei prezenți în mac, de asemenea, cunoscut sub numele de latex mac.

Semințele de mac nu conțin în mod natural compuși de opiu, dar pot fi contaminate cu acesta în timpul recoltării sau ca urmare a invaziei dăunătorilor.

Astfel, înainte de a ajunge pe rafturile supermarketurilor, semințele de mac sunt de obicei curățate pentru a scăpa de orice alcaloizi de opiu cu care ar fi putut intra în contact.

Vezi și: Bărbații trecuți de 40 de ani, greșeli în privința sănătății. Care sunt acestea

Poate stimula sănătatea inimii și a pielii

Uleiul de mac este deosebit de bogat în grăsimi mono și polinesaturate, care pot fi benefice pentru inimă și piele. Cercetările sugerează că dietele bogate în grăsimi nesaturate pot reduce riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral cu până la 17%. Înlocuirea grăsimilor saturate din dietă cu grăsimi nesaturate poate fi deosebit de avantajoasă.

Dietele cu un raport ridicat între omega-6 și omega-3 vă pot crește riscul de inflamație și boală. Ca atare, cel mai bine ar fi să evitați consumul unor cantități mari de uleiuri bogate în omega-6, inclusiv ulei de mac, în mod regulat, mai notează Healthline.

Cercetări suplimentare sugerează că grăsimile din uleiul de mac pot sprijini, de asemenea, vindecarea rănilor, precum și prevenirea leziunilor solzoase atunci când sunt aplicate direct pe piele.

Vezi și: Consumul excesiv de apă, dăunător. Poate afecta funcționarea creierului

Alte beneficii

Se spune adesea că semințele de mac oferă diverse alte beneficii, inclusiv ajută la digestie, stimulează sănătatea pielii și a părului și tratatează durerile de cap, tusea și astmul.

Poate ajuta digestia. Semințele de mac sunt bogate în fibre, care pot îmbunătăți sănătatea intestinului și pot reduce constipația.

Pot proteja împotriva anumitor boli. Antioxidanții din aceste semințe vă pot proteja corpul de daunele celulare și de diverse boli.

Îmbunătățesc vederea. Semințele de mac conțin zinc. Potrivit studiilor, acestea pot încetini degenerescența maculară și ar putea menține vederea bună în ciuda trecerii anilor.

Vezi și: Apa de orez, beneficii uimitoare pentru organism. Ce conține și la ce folosește

Riscuri

Semințele de mac sunt în general considerate sigure atunci când sunt achiziționate de la comercianții cu amănuntul de încredere și consumate în cantități mici, cum ar fi cantitățile găsite în brioșe sau pe covrigi.

Macul se mândrește cu compuși opioizi cunoscuți pentru proprietățile lor care induc somnul. Ca urmare, unii oameni susțin că ceaiul de mac sau laptele cald infuzat cu semințe de mac oferă un remediu natural pentru insomnie.

Semințele de mac nu conțin în mod natural acești compuși de opiu, deși pot deveni contaminați în timpul recoltării sau din cauza deteriorării dăunătorilor.

Deoarece majoritatea semințelor de mac disponibile în comerț sunt curățate înainte de a fi vândute, orice produse achiziționate de la supermarketul local probabil nu au efecte de combatere a insomniei.

Deși este posibil să se achiziționeze semințe de mac nespălate care conțin niveluri mai ridicate de opiacee, utilizarea lor este considerată riscantă. Ceaiurile și infuziile preparate din acestea pot conține doze letale de morfină, iar mai multe decese accidentale au fost legate de utilizarea lor, mai arată Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel