Simț olfactiv pierdut, recuperat prin terapie cu celule stem. Studii

Angela Sabău |
Data publicării:
Simțul olfactiv pierdut poate fi recuperat FOTO: pexels.com
Simțul olfactiv pierdut poate fi recuperat FOTO: pexels.com

Simțul olfactiv pierdut a putut fi recuperat prin terapia cu celule stem în studiile făcute pe șoareci. Acest rezultat este o nouă promisiune pentru terapii care să poată recupera acest simț la oameni.

O terapie cu celule stem administrate în nas poate restabili simțul mirosului la modelele de șoareci care și-au pierdit simțul olfactiv. Constatările, publicate în 30 mai în revista Stem Cell Reports, oferă dovezi de principiu pentru o abordare care are potențialul de a fi de utilitate largă pentru o serie de afecțiuni clinice care cauzează pierderea simțului olfactiv, potrivit medicalxpress.com.

„Acesta este primul model de pierdere a mirosului care prezintă dovezi de recuperare folosind o terapie pe bază de celule”, spune autorul studys senior Bradley Goldstein de la Universitatea din Miami Miller School of Medicine. „Este foarte important să înțelegem că sunt multe întrebări care ar trebui să fie elaborate înainte de a lua în considerare acest lucru la un pacient uman. Cu toate acestea, ea ofera dovezi că o astfel de abordare justifică studiu în continuare.”

Promisiuni pentru viitoare terapii

Simțul olfactiv este afectată la 12% din populația SUA, din cauze cum ar fi declinul legat de vârstă, daunele post-virale, traumatismele capului sau tulburările genetice care afectează funcția olfactivă a neuronilor. Deteriorările simțulului mirosului sunt adesea permanente și lipsesc opțiunile de tratament. Studiile recente efectuate la șoareci au arătat potențialul terapiei genice virale de a restabili funcția olfactivă. Dar terapiile cu gena virală sunt, de obicei, adaptate doar la anumite afecțiuni. Spre deosebire de aceasta, terapia de substituție celulară este o promisiune pentru recuperarea funcției olfactive care este afectată datorită unei game largi de cauze.

"Există unele dovezi că un eșec în înlocuirea neuronilor olfactivi deteriorați sau distruși poate contribui la multe forme de pierdere olfactivă dobândită", spune Goldstein. Deci, am fost interesați de testarea ideii abordare unei terapi pe baza de celule, pentru a înlocui neuroni, ar putea fi plauzibilă.”

Pentru a testa această idee, Goldstein și echipa sa au dezvoltat un model genetic de șoarece care nu poate detecta mirosurile din cauza neuronilor senzorilor olfactivi nefuncționali. În mod specific, ștergerea genei Ift88 a cauzat acestor celule lipsa unor structuri de tip cilia, care sunt necesare pentru detectarea mirosurilor. Cercetătorii au administrat apoi picăturile nazale care conțin celule bazale globale - rezervorul principal al celulelor stem replicatoare care înlocuiesc neuronilor senzoriali olfactivi îmbătrâniți sau deterorați, de-a lungul vieții.

Simțul olfactiv, recuperat 

Celulele stem adulte încorporate pentru a produce neuroni senzoriali olfactivi maturi și funcționali în țesutul epitelial olfactiv din interiorul cavității nazale. Neuronii senzoriali olfactivi derivați din grefă au trimis proiecții sau axoni către o structură a creierului numită bulb olfactiv, restabilind efectiv simțul mirosului. Într-un test comportamental, șoarecii cu deficit de Ift88 care au primit terapia cu celule stem au răspuns în mod normal unui miros aversiv. Mai mult, nu a existat nici o dovadă de creștere tumorală în intervalul de timp al studiului, susținând siguranța potențială a acestui tratament.

"Pentru a putea fi util la om, principalul obstacol ar fi identificarea unei surse de celule capabile să se îngroașe, să se diferențieze în neuroni olfactivi și să se conecteze în mod corespunzător la bulbii olfactivi ale creierului."

În studiile viitoare, Goldstein și echipa sa planifică să definească mai precis problemele specifice care provoacă tulburări olfactive umane dobândite. „Cu aceste informații, am putea lua în considerare mai adecvat dacă un posibil tratament pe bază de celule, terapie genică virală, sau alte obiective farmacologice ar putea fi strategii logice pentru tratament”, spune Goldstein

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel