Smântâna, o sursă principală de calciu și magneziu. Grăsimile saturate din smântână și riscul de boli de inimă

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
smantana foto:freeăik@racool_studio
smantana foto:freeăik@racool_studio

Smântâna, o sursă principală de calciu și magneziu. Grăsimile saturate din smântână pot avantaja riscul bolilor de inimă.

Smântâna este o cremă pasteurizată fermentată cu bacterii lactice. Deși conține multe vitamine și minerale, consumul său ar trebui limitat din cauza conținutului ridicat de grăsimi și calorii. Este un ingredient popular în sosuri și aperitive. Desigur, există, atât avantaje, cât și dezavantaje în consumul de smântână, dar, în ansamblu, aceasta poate face parte dintr-o dietă sănătoasă.

Vezi și: 6 remedii naturale pentru durerea de stomac. Cum să îți menții sănătatea bacteriilor intestinale

Tipuri de smântână

Există mai multe tipuri de smântână, în funcție de conținutul de grăsime:

Integrală: 18% grăsime

Redusă în grăsimi: 13,5% grăsime

Light: 9% grăsime

Săracă în grăsimi: 6% grăsime

Fără grăsimi: mai puțin de 1% grăsime

Smântâna săracă în grăsimi are aproximativ aceeași cantitate de grăsime ca smântâna light, astfel încât poate fi folosită înlocuind smântâna light în coacere. Este un ingredient versatil, potrivit pentru salate, sosuri, aperitive și condimentarea cartofilor prăjiți sau a nachos-urilor, conform Medicine Net.

Componența nutritivă

Desigur, consumul excesiv de smântână bogată în grăsimi și calorii poate duce la depășirea aportului caloric ideal. O lingură de smântână acră integrală (12 grame) furnizează aproximativ:

Calorii: 24

Proteine: 0,3 grame

Grăsimi: 2 grame

Grăsimi saturate: 1,2 grame

Calciu: 12 miligrame (1% din doza zilnică)

Potasiu: 15 miligrame (0,3% din doza zilnică)

Fosfor: 9 miligrame (0,7% din doza zilnică)

Magneziu: 1 miligram (0,2% din doza zilnică)

Probiotice și sănătatea osoasă

Sursa principală de calciu și magneziu pentru oasele sănătoase ar trebui să provină din lapte, brânză, iaurt sau legume cu frunze verzi și nuci.

Grăsimile saturate și riscul de boli de inimă

Dezbaterile cu privire la grăsimile saturate din produsele lactate persistă, însă experții recomandă limitarea acestora la mai puțin de 7% din aportul zilnic de calorii și înlocuirea lor cu grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de floarea-soarelui.

Lactoza și problemele digestive

Fermentarea scade conținutul de lactoză, dar smântâna poate totuși să conțină cantități mici. Pentru cei sensibili la lactoză, alegerea unei variante fără lactoză sau adăugarea de enzime lactaze poate fi o soluție.

Vezi și: De ce avem pierderi de memorie. Când pot deveni grave

În general, produsele lactate pot fi o modalitate ușoară de a obține vitamine și nutrienți, dar smântâna nu oferă aceeași valoare nutrițională și este bogată în grăsimi și calorii. Totuși, în doze mici, aceasta poate reprezenta o opțiune gustoasă și sănătoasă, în special dacă se alege varianta light, săracă în grăsimi sau fără grăsimi. Ca întotdeauna, echilibrul și moderarea sunt cheia unei alimentații sănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel