Somnul, indicator pentru Alzheimer?

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Insomnia              Foto: Pixabay
Insomnia Foto: Pixabay

Somnolența din timpul zilei ar putea indica o predispoziție pentru a dezvolta Alzheimer, cel puțin asta susțin cercetătorii în urma unui studiu. Lipsa unui somn de calitate poate duce la somnolența din timpul zilei.

Persoanele care sunt somnoroase pe parcursul zilei s-ar pute să prezinte un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer, potrivit unui studiu publicat recent de jurnalul Sleep și citat de Harvard Health Publishing.

Oamenii de știință au analizat 124 de adulți cu media de vârstă de 60 de ani despre cât de des au obiceiul de a dormi în timpul zilei sau dacă sunt somnolenți atunci când ar trebui să fie activi, dar și despre obieiurile lor legate de somnul din timpul nopții.

Grupul a efectuat apoi scanări PET regulate în următorii 15 ani pentru a verifica prezența proteinei beta-amiloid în creier, care în cantități mari reprezintă un semn distinctiv pentru Alzheimer.

Lipsa somnului de calitate, risc mai mare de Alzheimer

În timpul urmăririi, cercetătorii au constatat că persoanele care au raportat somnolență excesivă în timpul zilei au fost de trei ori mai predispuse la o acumulare de beta-amiloid, față de persoanele care nu erau somnolente în timpul zilei.

Descoperirile studiilor precedente indicau faptul că atunci când somnul este inadecvat ori întrerupt, fie din cauza insomniei, apneei în som sau alte probleme legate de somn, creierul nostru are mai puțin timp să curețe resturile metabolice care conduc la acumulări de beta-amiloid.

În lipsa unui somn bun, apare oboseala și somnolența în timpul zilei.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel