Alimentul care nu trebuie să-ți lipsească dacă ai trecut de 50 de ani: Lipsa lui este o problemă
Care este alimentul care nu trebuie să-ți lipsească din dietă dacă ai trecut de 50 de ani.
Fructele și legumele sunt foarte importante pentru alimentația noastră și pentru sănătate, chiar dacă mulți dintre noi evităm să le consumăm. Pe măsură ce îmbrătrânim, fructele și legumele devin necesare pentru o sănătate bună.
Cu toate acestea, specialiștii atrag atenție că, dintre toate legumele și fructele, există una, cu frunze verzi, care este obligatorie pentru persoanele ce au atins sau se apropie de 50 de ani.
Ceaiul cu efect anticancer. Are multiple beneficii asupra organismului. Din ce să îl prepari
Alimentul care nu trebuie să-ți lipsească din dietă dacă ai trecut de 50 de ani
"Dacă aleg o legumă, voi alege cu siguranță una cu frunze verzi, în special spanacul”, spune Amy Goodson, nutriționist, membru al consiliului medical și autoarea cărții "The Sports Nutrition Playbook"
Motivul pentru care Goodson recomandă spanacul persoanelor peste 50 de ani este că legumele cu frunze verzi reprezintă o sursă excelentă de nutrienţi deosebit de importanți pentru persoanele în vârstă, și anume:
- calciu
- vitamina B12
- potasiu.
"Lipsa lui este o problemă pentru toată lumea"
Potrivit specialistului, spanacul este necesar pentru persoanele care au trecut de vârsta de 50 de ani.
Mai mult, potrivit ei, spanacul oferă toate cele trei vitamine de care are nevoie organismul nostru.
"Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani au o nevoie crescută de nutrienţi, în special de anumite vitamine și minerale care contribuie la o îmbătrânire sănătoasă. În special, au nevoie de mai mult calciu pentru a menține densitatea minerală osoasă, de mai multă vitamina B12, deoarece absorbția acesteia scade de obicei cu vârsta și de mai mult potasiu, a cărui lipsă este o problemă pentru toată lumea.
Deşi o singură legumă nu vă va putea oferi toate cele trei elemente de care aveți nevoie, potrivit Ghidului Alimentar (DRI), legumele cu frunze verzi, inclusiv spanacul, sunt pe primul loc pe listă. Acestea conțin calciu, potasiu și vitamina B12.
Sunt, de asemenea, bogate în fibre, importante pentru sănătatea intestinului și a inimii și în antioxidanți, care ajută organismul să lupte împotriva inflamației", a mai spus specialistul în nutriție, potrivit "Eat This, Not That", care a subliniat că, deși spanacul este cel mai bun supliment pentru persoanele de peste 50 de ani, o dietă echilibrată este necesară pentru a obține un nivel maxim de nutrienți.
Spanacul, beneficii pentru sănătate
Deși nu este cel mai interesant dintre alimente, spanacul are multe beneficii pentru sănătate.
1. Spanacul scade tensiunea arterială
Spanacul este bogat în mai multe minerale de care organismul tău are nevoie, inclusiv potasiu. Consumul de alimente care sunt bogate în potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale.
2. Spanacul ajută ochii să fie sănătoși
Spanacul este o sursă excelentă de luteină, un antioxidant despre care se știe că protejează împotriva bolilor oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta. Studiile au constatat că persoanele care iau suplimente de luteină prezintă un risc mai mic de degenerare maculară, care este principala cauză a deficiențelor de vedere și a orbirii.
Cataracta este o afecțiune oculară cauzată de oxidarea cristalinului ochiului. Studiile au arătat că luteina pare să prevină deteriorarea lentilelor de către ultraviolete. Un studiu a constatat că femeile care au avut un aport alimentar mai mare de luteină au avut cu 23% mai puține șanse de a dezvolta cataractă decât cele care au avut o dietă săracă în luteină.
3. Spanacul îmbunătățește cogniția
S-a demonstrat, de asemenea, că luteina ajută la păstrarea capacităților cognitive. Studiile efectuate pe adulți în vârstă au arătat că cei cu niveluri mai ridicate de luteină au prezentat o mai bună fluență verbală, memorie, capacitate de raționament și viteză de procesare decât cei cu cantități scăzute de nutrient.
4. Spanacul întărește oasele
Vitamina K este esențială pentru sănătatea și creșterea oaselor, iar spanacul este plin de ea. Consumul unei singure cești de spanac îndeplinește cantitatea zilnică recomandată de vitamina K de care are nevoie organismul dumneavoastră.
5. Spanacul face pielea mai sănătoasă
Vitamina A din spanac este folosită de corpul tău pentru a dezvolta țesuturile, inclusiv cel mai mare organ din corpul tău, pielea. Nu numai că vitamina A susține sistemul imunitar al pielii (prevenind bolile și daunele), dar ajută și pielea să rămână hidratată, reducând apariția liniilor fine și a ridurilor.
6. Spanacul este o sursă excelentă de fier, care face ca sângele să fie mai sănătos
Spanacul este o sursă excelentă de fier, care ajută organismul dumneavoastră să producă hemoglobină. Hemoglobina este necesară pentru a transporta oxigenul de la plămâni la restul corpului dumneavoastră. Acesta este motivul pentru care unul dintre principalele simptome ale deficienței de fier este oboseala puternică, potrivit WebMD.
-
Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
