Alimentul care nu trebuie să-ți lipsească dacă ai trecut de 50 de ani: Lipsa lui este o problemă
Care este alimentul care nu trebuie să-ți lipsească din dietă dacă ai trecut de 50 de ani.
Fructele și legumele sunt foarte importante pentru alimentația noastră și pentru sănătate, chiar dacă mulți dintre noi evităm să le consumăm. Pe măsură ce îmbrătrânim, fructele și legumele devin necesare pentru o sănătate bună.
Cu toate acestea, specialiștii atrag atenție că, dintre toate legumele și fructele, există una, cu frunze verzi, care este obligatorie pentru persoanele ce au atins sau se apropie de 50 de ani.
Ceaiul cu efect anticancer. Are multiple beneficii asupra organismului. Din ce să îl prepari
Alimentul care nu trebuie să-ți lipsească din dietă dacă ai trecut de 50 de ani
"Dacă aleg o legumă, voi alege cu siguranță una cu frunze verzi, în special spanacul”, spune Amy Goodson, nutriționist, membru al consiliului medical și autoarea cărții "The Sports Nutrition Playbook"
Motivul pentru care Goodson recomandă spanacul persoanelor peste 50 de ani este că legumele cu frunze verzi reprezintă o sursă excelentă de nutrienţi deosebit de importanți pentru persoanele în vârstă, și anume:
- calciu
- vitamina B12
- potasiu.
"Lipsa lui este o problemă pentru toată lumea"
Potrivit specialistului, spanacul este necesar pentru persoanele care au trecut de vârsta de 50 de ani.
Mai mult, potrivit ei, spanacul oferă toate cele trei vitamine de care are nevoie organismul nostru.
"Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani au o nevoie crescută de nutrienţi, în special de anumite vitamine și minerale care contribuie la o îmbătrânire sănătoasă. În special, au nevoie de mai mult calciu pentru a menține densitatea minerală osoasă, de mai multă vitamina B12, deoarece absorbția acesteia scade de obicei cu vârsta și de mai mult potasiu, a cărui lipsă este o problemă pentru toată lumea.
Deşi o singură legumă nu vă va putea oferi toate cele trei elemente de care aveți nevoie, potrivit Ghidului Alimentar (DRI), legumele cu frunze verzi, inclusiv spanacul, sunt pe primul loc pe listă. Acestea conțin calciu, potasiu și vitamina B12.
Sunt, de asemenea, bogate în fibre, importante pentru sănătatea intestinului și a inimii și în antioxidanți, care ajută organismul să lupte împotriva inflamației", a mai spus specialistul în nutriție, potrivit "Eat This, Not That", care a subliniat că, deși spanacul este cel mai bun supliment pentru persoanele de peste 50 de ani, o dietă echilibrată este necesară pentru a obține un nivel maxim de nutrienți.
Spanacul, beneficii pentru sănătate
Deși nu este cel mai interesant dintre alimente, spanacul are multe beneficii pentru sănătate.
1. Spanacul scade tensiunea arterială
Spanacul este bogat în mai multe minerale de care organismul tău are nevoie, inclusiv potasiu. Consumul de alimente care sunt bogate în potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale.
2. Spanacul ajută ochii să fie sănătoși
Spanacul este o sursă excelentă de luteină, un antioxidant despre care se știe că protejează împotriva bolilor oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta. Studiile au constatat că persoanele care iau suplimente de luteină prezintă un risc mai mic de degenerare maculară, care este principala cauză a deficiențelor de vedere și a orbirii.
Cataracta este o afecțiune oculară cauzată de oxidarea cristalinului ochiului. Studiile au arătat că luteina pare să prevină deteriorarea lentilelor de către ultraviolete. Un studiu a constatat că femeile care au avut un aport alimentar mai mare de luteină au avut cu 23% mai puține șanse de a dezvolta cataractă decât cele care au avut o dietă săracă în luteină.
3. Spanacul îmbunătățește cogniția
S-a demonstrat, de asemenea, că luteina ajută la păstrarea capacităților cognitive. Studiile efectuate pe adulți în vârstă au arătat că cei cu niveluri mai ridicate de luteină au prezentat o mai bună fluență verbală, memorie, capacitate de raționament și viteză de procesare decât cei cu cantități scăzute de nutrient.
4. Spanacul întărește oasele
Vitamina K este esențială pentru sănătatea și creșterea oaselor, iar spanacul este plin de ea. Consumul unei singure cești de spanac îndeplinește cantitatea zilnică recomandată de vitamina K de care are nevoie organismul dumneavoastră.
5. Spanacul face pielea mai sănătoasă
Vitamina A din spanac este folosită de corpul tău pentru a dezvolta țesuturile, inclusiv cel mai mare organ din corpul tău, pielea. Nu numai că vitamina A susține sistemul imunitar al pielii (prevenind bolile și daunele), dar ajută și pielea să rămână hidratată, reducând apariția liniilor fine și a ridurilor.
6. Spanacul este o sursă excelentă de fier, care face ca sângele să fie mai sănătos
Spanacul este o sursă excelentă de fier, care ajută organismul dumneavoastră să producă hemoglobină. Hemoglobina este necesară pentru a transporta oxigenul de la plămâni la restul corpului dumneavoastră. Acesta este motivul pentru care unul dintre principalele simptome ale deficienței de fier este oboseala puternică, potrivit WebMD.
-
-
Porţii mai mici în unele restaurante pentru clienţii care iau Ozempic23.12.2025, 20:59
-
-
-
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
