Stilul de viață sedentar timp de 20 de ani, risc dublu de mortalitate

Dana Lascu |
Data publicării:

Două decenii de stil de viață sedentară sunt asociate cu un risc de două ori de moarte prematură, comparativ cu a fi activ fizic, potrivit rezultatelor studiului HUNT, prezentat în weekend la Congresul European de Cardiologie și Congresul Mondial de Cardiologie, desfășurate la Paris. Dar nu e timpul pierdut să ate apuci de sport chiar acum dacă vrei să reduci considerabil acest risc, arată specialiștii. 

Stilul de viață sedentar de-a lungul a 20 de ani dublează riscul de deces, dar nu e prea târziu să te apuci de sport acum ca să reduci acest risc, arată un studiu prezentat în weekend, la Congresul European de Cardiologie și Congresul Mondial de Cardiologie, care se desfășoară la Paris.

Trebuie să fii activ fizic

Autorul studiului, Dr Trine Moholdt, de la Universitatea Norvegiană de Științe și Tehnologie din Trondheim, Norvegia, a declarat: „Constatările noastre presupun că pentru a obține beneficiile maxime pentru sănătate ale activității fizice în ceea ce privește protecția împotriva decesului precoce și morții din cauze cardiovasculare, trebuie să continuați să fiți activi fizic. De asemenea, vă puteți reduce riscul începând activitatea fizică mai târziu în viață, chiar dacă nu ați mai fost activ până acum”.

Scopul acestui studiu a fost acela de a evalua modul în care modificările activității fizice de-a lungul a peste 22 de ani au fost legate de deces ulterior din toate cauzele și din cauza bolilor cardiovasculare. Majoritatea studiilor care investighează relația dintre activitatea fizică și longevitatea au întrebat participanții despre nivelul lor de activitate fizică o singură dată, apoi i-au urmat câțiva ani. Dar activitatea fizică este o comportamentă care se schimbă la multe persoane, de aceea este important să investigăm modul în care astfel de schimbări, în timp, se raportează la riscul de deces în viitor.

Studiul HUNT a invitat toți locuitorii din Norvegia în vârstă de 20 de ani și mai mari să participe, între anii 1984–1986, 1995–1997 și 2006–2008. În toate cele trei intervale de timp, indivizilor li s-a cerut să specifice exact frecvența și durata activității fizice în timpul liber. Studiul curent a utilizat datele din primul și al treilea sondaj.

În analiză au fost incluși un număr de 23.146 de bărbați și femei. Activitatea fizică a fost clasificată ca fiind inactivă, moderată (mai puțin de două ore pe săptămână) și ridicată (două sau mai multe ore pe săptămână). Participanții au fost împărțiți în grupuri în funcție de nivelul lor de activitate la fiecare sondaj.

Cu cât crește riscul de deces dacă ești sedentar

Datele privind activitate fizică au fost asociate cu informații despre decese până la sfârșitul anului 2013 folosind Registrul norvegian pentru cauze ale decesului. Riscul de deces la fiecare grup de activitate fizică a fost comparat cu grupul de referință (cei care au raportat un nivel ridicat de exerciții fizice în timpul ambelor sondaje). Analizele au fost ajustate pentru factori cunoscuți care influențează prognosticul, cum ar fi indicele de masă corporală, vârsta, sexul, fumatul, nivelul de educație și tensiunea arterială.

În comparație cu grupul de referință, persoanele care au fost inactive atât în perioada 1984-1998, cât și în 2006-2008 aveau o probabilitate de două ori mai mare de moarte cauzală și un risc de 2,7 ori mai mare de a muri de boli cardiovasculare. Cei cu activitate moderată în ambele momente de timp au avut cu 60% și 90% risc crescut de deces cauzal și respectiv cardiovascular, în comparație cu grupul de referință.

Dr. Moholdt a menționat că există recomandări clare în ghiduri cu privire la cantitatea de exerciții fizice pe care adulți ar trebui să o facă pentru a-și optimiza sănătatea, care sunt de 150 de minute pe săptămână cu intensitate moderată sau 75 de minute pe săptămână de activitate fizică aerobă cu intensitate puternică.

Dar, ea a adăugat: „Un punct important de notat aici este că nivelurile de activitate fizică chiar și sub nivelurile recomandate vor oferi beneficii pentru sănătate. Starea fizică este mai importantă decât cantitatea de exerciții fizice. Clinicienii ar trebui să își individualizeze sfaturile și să îi ajute pe oameni să facă chiar și cantități mai mici de activitate care să le îmbunătățească starea de fitness - aceasta include toate tipurile de exerciții fizice care vă fac să respirați puternic".

Ce poți să faci ca să-ți reduci riscul

„Faceți activități care vă plac și obțineți mai multă mișcare în viața de zi cu zi", a continuat ea. „De exemplu, mergeți până la magazine în loc să conduceți, coborâți din metrou o stație mai devreme și folosiți scările în loc de lift. Recomand tuturor să facă ceva care-i lasă făr respirație (efort fizic intens, n.r.) cel puțin de două ori pe săptămână. "

În ceea ce-i privește pe cei care au schimbat categoriile între sondaje, persoanele care au trecut de la inactiv la extrem de activ aveau un risc de mortalitate îmbunătățit, adică situat în cel al persoanelor extrem de active și al celor continuu sedentare. În schimb, cei care au trecut de la un nivel activ extrem la unui inactiv au avut un risc similar de a muri ca cei care au fost inactivi la ambele sondaje.

„Datele noastre indică faptul că puteți compensa un stil de viață anterior inactiv și cu cât vă veți activa mai devreme, cu atât mai repede veți vedea rezultate pozitive", a spus dr. Moholdt. „Sfatul meu este să stabiliți obiceiuri bune de exercițiu, cât mai devreme în viață. Beneficiile pentru sănătate se extind dincolo de protecția împotriva morții premature, la efectele asupra organelor corpului și asupra funcției cognitive. Activitatea fizică ne ajută să trăim vieți mai lungi și mai bune", a conchis ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel