Stres la copii, mesaj important pentru părinți

Dana Lascu |
Data publicării:
Chiar dacă sunt mici, lumea lor nu e lipsita de stres
Chiar dacă sunt mici, lumea lor nu e lipsita de stres

Adulții tind să vadă copilăria ca pe un soi de paradis fără niciun fel de probleme sau obligații. Copiii nu au slujbe, nu au facturi de plătit, ce ar putea să fie mai frumos?! Dar dacă credeați că stresul e doar o problemă a adulților, vă înșelați amarnic. Chiar și copiii mici au spaime și stres, la un anume nivel, de care trebuie protejați. Iată cum:

Stresul este rezultatul presiunilor puse pe noi și a abilității noastre de a face față acestora. Aceste presiuni provin, adesea, din surse externe, precum familia, job-ul, prietenii sau școala. Dar pot, de asemenea, să provină din interiorul nostru, de obicei legat de ce credem că ar trebui să facem versus ceea ce suntem de fapt capabili să facem.

Când și cum apare stresul la copii

Deci, stresul poate afecta pe oricine se simte depășit sau cupleșit – chiar și copiii. La preșcolari, separarea de părinți poate duce la anxietate. Pe măsură ce copiii cresc, presiunile academice / școlare și sociale (în mod special când încerci să te integrezi) creează stres.

Mulți copii sunt prea ocupați pentru a avea timp să se joace creativ or să se relaxeze după școală. De asemenea, copiii care se plâng de toate activitățile pe care le fac sau care refuză să le mai facă ar putea să fie copleșiți.

„Vorbiți cu micuții despre cum se simt vizavi de activitățile lor extracuriculare. Dacă se plâng, discutați argumentele pro și contra aduse înainte de a-i lăsa să înceteze activitatea respectivă”, notează dr. Steven Dowshen, de la Nemours Foundation. „Dacă să renunțe nu este o opțiune, încercați să găsiți modalități de a vă ajuta copilul să își managerieze timpul și responsabilitățile, ca să ameliorați anxietatea pe care o simte”.

Stresul la copii poate fi intensificat de mai mult decât ceea ce se întâmplă în propriile lor vieți. „Vă aud copiii vorbind despre problemele de la muncă, când vă îngrijorați legat de boala unei rude sau când vă certați cu nevasta / soțul legat de situația financiară? Părinții ar trebui să fie atenție când discută astfel de probleme și copiii lor sunt în apropiere, pentru că odraslele lor preiau din anxietatea părinților și încep să se îngrijoreze și ele".

Și știrile pot provoca stres. Când copiii văd la televizor imagini traumatizante sau aud știri despre dezastre naturale, război și terorism se pot îngrijora legat de propria siguranță și pentru siguranța celor pe care-i iubesc. „Vorbiți cu copilul dvs. despre ce văd sau aud la știri și monitorizați ce văd ei la televizor ca să puteți ajuta să înțeleagă ce se întâmplă", spune specialistul.

Semne și simptome

De asemenea, trebuie să fiți conștienți de factorii care pot complica situația, precum boala și decesul sau divorțul. Când acestea se adaugă la presiunea zilnică asupra copiilor, stresul este amplificat. „Chiar și cele mai amiabile divorțuri pot fi dure pentru copii pentru că principalul lor sistem lor de siguranță – familia – e pe cale să se schimbe”.

„Părinții separați sau divorțați n-ar trebui niciodată să-și pună copiii în postura de a alege pe unul dintre ei sau să îi expună la comentarii negative despre ceălălalt părinte", continuă dr. Steven Dowshen. De asemenea, arată el, părinții ar trebui să fie conștienți că unele lucruri care pentru ei nu contează pot provoca un stres semnificativ pentru copii.

Deși nu sunt întotdeauna ușor de sesizat când copiii sunt stresați, schimbări rapide de comportament sau de stare, faptul că răbufnesc, nu mai dorm cum trebuie ori udă patul – pot fi indicatori. Unii copii au și simptome fizice, precum durerile de stomac sau de cap. Alții nu reusesc să se concentreze și să-și termine lecțiile. Și nu puțini devin retrași sau petrec prea mult timp singuri.

Copiii mai mici pot adopta obiceiuri precum suptul degetului, învârtitul părului sau scobitul în nas. Copiii mai mari pot începe să mintă, să fie agresivi cu colegii lor sau să conteste autoritatea. „Un copil care este stresat poate, de asemenea, să reacționeze exagerat la probleme minore, să aibă coșmaruri, să devină brusc atârnator ori să aibă brusc mai probleme cu învățatul la școală”.

Reducerea stresului

Cu pot copiii face față sresului? Odihnă cât e nevoie și o alimentație sănătoasă ar putea să îi ajute, la fel și o relație bună cu părinții. „Trebuie să vă faceți timp pentru copii, în fiecare zi. Fie că au nevoie să vorbească sau pur și simplu să fie în aceeași cameră cu voi, trebuie să fiți disponibili. Nu încercați să-i forțați să vorbească, chiar dacă știți ce îi îngrijorează. Câteodată, copiii se simt mai bine când petrec timp sau se distrează cu voi", arată dr. Steven Dowshen.

Chiar și atunci când copiii mai cresc, timpul de calitate petrecut împreună este important. „Este foarte greu pentru unii oameni ca, atunci când ajung acasă, după muncă, să se pună pe podea și să se joace cu copiii lor sau pur și simplu să vorbească cu ei despre ce au făcut în ziua respectivă - mai ales dacă adulții au avut o zi stresantă. Dar exprimarea interesului le arată copiilor că sunt importanți pentru tine", spune doctorul.

Cum îi ajuți

„Ajută-l pe copilul tău să facă față stresului vorbind despre ce îl poate cauza. Împreună, puteți să găsiți câteva soluții, cum ar fi reducerea activităților post-școlare, petrecerea unui timp mai mare cu părinții sau cu profesorii, dezvoltarea unui regim de exerciții fizice sau păstrarea unui jurnal".

De asemenea, vă puteți ajuta copilul prin anticiparea situațiilor potențial stresante și pregătirea lor pentru acestea. „De exemplu, anunțați-vă fiica sau fiul, cu ceva timp înainte, că vor merge la doctor și ce se va întâmpla în cabinetul acestuia. Adaptați informațiile la vârsta copilului - copiii mai mici nu vor avea nevoie de o mare pregătire în avans sau de multe detalii, dar opiii mai mari sau adolescenții da".

„Amintiți-vă că un anumit nivel de stres este normal; să-i spuneți copiilor că este în regulă să se simtă supărat, speriat, singuratic sau anxios și că alți oameni împărtășesc aceste sentimente. Reasigurarea este importantă, astfel încât să le reamintiți că sunteți încrezători că pot face față situației", notează dr. Steven Dowshen.

Când copiii nu pot sau nu vor discuta despre problemele lor stresante, încercați să vorbiți despre propria dvs. problemă. „Acest lucru arată că sunteți dispus să abordați subiecte mai grele și că puteți să discutați cu ei atunci când sunt pregătiți. Dacă un copil prezintă simptome care vă îngrijorează și nu vrea sub nicio formă să vorbească, consultați un psiholog sau alt specialist de sănătate mintală".

Cei mai mulți părinți au abilitățile necesare ca să facă față stresului copilului lor. Dar e momentul să ceri ajutorul unui specialist atunci când orice schimbare a comportamentului copilului persistă, atunci când stresul cauzează o anxietate gravă sau când comportamentul copilului provoacă probleme semnificative la școală sau la domiciliu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel