Stresul: cum afectează fertilitatea și calitatea vieții

Angela Sabău |
Data publicării:
Job  FOTO: pexels.com
Job FOTO: pexels.com

Stresul afectează calitatea vieții și reduce șansele femeilor de a rămâne însărcinate. Studiile arată că stresul se amplifică pe măsură ce încercările de a concepe rămân fără rezultat. 

Stresul nu duce doar la probleme grave de sănătate mintală, ci duce și la numeroase probleme de reproducere și fertilitate. Experții în fertilitate din întreaga lume spun că se pot obține rezultate bune prin mindfulness, care include yoga, meditație și învățarea tehnicilor comportamentale, cum ar fi depășirea gândurilor negative pentru un rezultat mai bun al tratamentului lor.

Știința din spatele stresului și fertilității

Studiile au arătat că nivelul mare de stres în viața unei femei le afectează șansele de a rămâne însărcinată. Corpul nostru înțelege, de asemenea, nivelul de stres și acesta este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care modifică șansele de a concepe, deoarece perioadele de stres nu sunt momentele bune pentru a avea un copil. Mai mult, s-a observat, de asemenea, că o femeie stresată are relații intime mai rar și ia adesea calea dependenței de alcool și tutun pentru a face față provocărilor vieții. Și acest comportament deteriorează și mai mult șansele de a rămâne însărcinată.

În timp ce scăderea stresului cu terapia de grup, terapia individuală a comportamentului cognitiv și tehnicile de relaxare, cum ar fi imagini ghidate, au ajutat unele femei infertile să rămână însărcinate. Motivul din spatele acestui fapt este că hormonii de stres, cum ar fi cortizolul, întrerup semnalizarea dintre creier și ovare, care pot declanșa ovulația. Dar când practicăm mindfulness, decalajul poate fi eliminat, ducând la rezultate pozitive.

Abordarea stresului

Potrivit CDC, aproximativ 1 din 10 femei aflate la vârsta fertilă au probleme la concepție sau au o sarcină fără evenimente. Și, când nu reușesc să conceapă un copil după luni de încercări, începe stresul. Acesta este momentul în care programul „minte / corp” ajută. Acesta urmărește să reducă stresul prin mai multe abordări, inclusiv terapia prin vorbire, în care se pot contesta gândurile negative automate precum „Nu voi rămâne niciodată însărcinată” sau să „mă învinovățesc pentru toate.”

Exercițiu

Activitatea fizică este esențială pentru scăderea stresului și creșterea fertilității. Lucrul moderat, de exemplu, între 1 și 5 ore pe săptămână de activități precum mersul pe jos, a ridicat șansele unor femei de a rămâne însărcinate. În același timp, femeile care au lucrat mai energic au fost mai puțin predispuse să rămână însărcinate.

Greutate

Cel mai neplăcut efect al stresului este că avem tendința de a mânca mai mult, pentru confort emoțional. A fi supraponderal sau obez îngreunează posibilitatea de a rămâne însărcinată. Unele cercetări sugerează că femeile care sunt obeze pot avea de trei ori mai multe probleme de concepție.

Dieta sănătoasă

În timpul stresului avem tendința de a consuma în alimente procesate, cu zahăr. Dar studiile au demonstrat că femeile care urmează o dietă în stil mediteranean bogată în cereale integrale, acizi grași omega-3, pești și soia au mai multe șanse de a concepe, decât cele care mănâncă o dietă bogată în grăsimi, puternic procesată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel