Stresul, depresia și Sărbătorile: cum să le faci față. Sfaturi ușor de urmat

Dana Lascu |
Data publicării:
Crăciun cu mască. Foto: Volodymyr Hryshchenko , unsplash
Crăciun cu mască. Foto: Volodymyr Hryshchenko , unsplash

Stresul și depresia vă pot strica vacanța de Sărbători și vă pot afecta sănătatea. Specialiștii spun însă că dacă sunteți realist, planificați activități în avans și căutați sprijin atunci când gândurile sunt prea apăsătoare, veți reuși să țineți în frâu stresul și depresia.

Sărbătorile și, în general, vacanța de iarnă, aduc adesea oaspeți nedoriți - stresul și depresia. Și nu este de mirare. Sărbătorile prezintă adesea o gamă amețitoare de cerințe - gătitul meselor, cumpărăturile, curățenia și distracția, pentru a numi doar câteva. Și dacă pandemia de coronavirus - COVID-19 se răspândește în comunitate în care trăiți, este posibil să simțiți un stres suplimentar sau să vă faceți griji cu privire la sănătatea voastră și a celor dragi. De asemenea, vă puteți simți stresat, trist sau anxios, deoarece planurile de vacanță sunt diferite în timpul pandemiei COVID-19.

Dar cu câteva sfaturi practice, puteți reduce la minimum stresul care însoțește anul acesta Sărbătorile. Puteți ajunge chiar să vă bucurați de Crăciun și Anul Nou mai mult decât v-ați fi gândit, spun specialiștii de la Mayo Clinic.

Cum prevenim stresul și depresia în vacanță

Când stresul este la apogeu, este greu să te oprești și să te regrupezi. Încercați să preveniți stresul și depresia, în primul rând, mai ales dacă Sărbătorile v-au afectat emoțional în trecut. Iată ce puteți face: 

Acceptați-vă sentimentele. Dacă cineva apropiat a murit recent sau nu puteți fi alături de cei dragi din alte motive, trebuie să realizați că este normal să simțiți tristețe și durere. Este OK să plângeți sau să vă exprimați sentimentele. Nu vă puteți forța să fiți fericit doar pentru că este sezonul de Sărbători.

Cereți ajutor. Dacă vă simțiți singur sau izolat, căutați evenimente sau comunități, religioase sau de altă natură, cărora să vă alăturați, fie și online. Mulți pot avea site-uri web, grupuri de asistență online, site-uri de socializare sau evenimente virtuale. Ele pot oferi sprijin și companie.

Dacă resimțiți stres în timpul vacanței, vă poate ajuta să discutați cu un prieten sau un membru al familiei despre preocupările voastre. Ajută oricum ar fi, mesaj text, un telefon sau chat video.

Faceți voluntariat: faptul că faceți ceva pentru a-i ajuta pe ceilalți este, de asemenea, o modalitate bună de a vă ridica moralul și de a vă lărgi cercul de prieteni. 

Fiți realist. Sărbătorile nu trebuie să fie perfecte sau la fel ca anul trecut. Pe măsură ce familiile se schimbă și cresc, tradițiile și ritualurile se schimbă deseori, de asemenea. Fiți deschiși la a crea tradiții noi. De exemplu, dacă copiii voștri adulți sau alte rude nu pot veni la masă, găsiți noi modalități de a sărbători împreună, via internet, e-mailuri sau videoclipuri. Chiar dacă planurile dvs. de vacanță pot arăta diferit în acest an, puteți găsi modalități de a sărbători.

Lăsați deoparte diferențele. Încercați să acceptați membrii familiei și prietenii așa cum sunt, chiar dacă aceștia nu se ridică la așteptările dvs. Nu e mometul potrivit să vă plângeți de ei și nici pentru discuții în contradictoriu. Și fiți înțelegător dacă ceilalți se supără sau se tulbură când planurile sau lucrurile se strică. Probabil resimt și ei efectele stresului și depresiei.

Încadrați-vă într-un buget. Înainte de a vă face cumpărăturile, fie că e vorba de cadouri sau alimente, decideți câți bani vă puteți permite să cheltuiți. Apoi stați în bugetul alocat. Mai ales în anul acesta de pandemie, nu încercați să cumpărați fericirea cu o avalanșă de cadouri, că nu va funcționa. 

Încercați aceste alternative:

- Donați unei organizații caritabile în numele cuiva.

- Oferiți cadouri facute în casă.

- Începeți un schimb de cadouri de familie. 

Planificați. Puteți face un program pentru fiecare activitate – cumpărăturile, pregătirea mesei, aranjatul sau distribuirea cadourilor, întâlnirea cu prietenii. 

Învațați să spuneți NU. Spunând da atunci când ar trebui să spuneți nu, vă poate stresa, copleși și supăra. Prietenii și colegii vor înțelege dacă nu puteți participa la fiecare proiect sau activitate. Dacă nu este posibil să spuneți nu când șeful vă cere să lucrați ore suplimentare, încearcați să scoateți altceva din agendă, pentru a compensa timpul pierdut.

Nu renunțați obiceiurile sănătoase. Excesele de Săbători sunt periculoase și suprasolicitarea organismului nu face decât să se adauge stresului și vinovăției.

Încercați:

- luați o gustare sănătoasă înainte de mesele de Sărbătoare, astfel încât să nu săriți calul cu dulciurile, mâncărurile grele sau băuturile.

- Măncați mese cât se poate de sănătoase.

- Dormiți suficient.

- Includeți activitate fizică regulată în rutina zilnică.

- Încercați exerciții de respirație profundă, meditație sau yoga.

- Evitați consumul excesiv de tutun și alcool.

Fiți conștienți de modul în care cultura informației poate produce stres nejustificat și ajustați timpul pe care îl petreceți citind știri sau navigând pe rețele sociale, după cum considerați potrivit.

Luați o pauză. Faceți-vă timp pentru propria persoană. Găsiți o activitate care vă place. Luați o pauză de unul singur. A petrece doar 15 minute singur, fără distrageri, vă poate reîncărca bateriile suficient. Găsiți ceva care reduce stresul, aliberați-vă mintea, încetinind respirația și redând calmul interior. Puteți citi o carte, vă puteți uita pe fereastră la stele sau puteți asculta muzică liniștitoare. 

Căutați ajutor profesional dacă aveți nevoie de el! În ciuda eforturilor pe care le depuneți, este posibil să vă simțiți trist sau anxios, persecutat, incapabil să dormiți, iritabil și fără speranță, incapabil să faceți față sarcinilor de rutină. Dacă aceste sentimente durează de ceva vreme, discutați cu medicul dumneavoastră, cu un psiholog sau cu un psihiatru. 

Preluați controlul sărbătorilor

Nu lăsați Sărbătorile să devină ceva de care vă temeți! În schimb, luați măsuri pentru a preveni stresul și depresia care veni la pachet cu ele. Învățați să recunoașteți declanșatoarele care vă strică dispoziția, cum ar fi presiunile financiare sau pretențiile personale, astfel încât să le puteți combate înainte de a duce la o criză. Cu puțină planificare și ceva gândire pozitivă, puteți găsi pace și bucurie în timpul Sărbătorilor, chiar și atunci când sunteți singuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel