Alimentul care previne infarctul sau AVC-ul. Scade colesterolul, menține sănătatea inimii și a ochilor

Alimentul care previne infarctul sau AVC-ul are capacitatea de a scădea nivelul colesterolului. În plus, acesta menține și sănătatea ochilor.
Alimentul care previne infarctul sau AVC-ul este încărcat cu antioxidanți și compuși benefici pentru organism. unor cercetări recente, gustarea de struguri ar putea preveni un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Cercetătorii de la UCLA afirmă că acest ”super-aliment” este bogat în substanțe chimice care stimulează diversitatea bacteriilor din intestine și reduc nivelul colesterolului, contribuind astfel la îmbunătățirea sănătății inimii, potrivit Study Finds.
Strugurii, efect major asupra bolilor cardiovasculare
Studiul lor a descoperit că doar patru săptămâni de consum de struguri au dus la îmbunătățiri semnificative de sănătate la persoanele care consumă rar fructe și legume. Această schimbare simplă de stil de viață poate reduce riscul bolilor cardiovasculare, principala cauză de deces la nivel mondial. Strugurii, plini de zaharuri naturale, sunt, de asemenea, bogati în antioxidanți puternici care reduc inflamația.
Pentru studiu, cercetătorii au urmărit 19 persoane cu vârste cuprinse între 21 și 55 de ani care au consumat echivalentul a aproximativ 40 de struguri (sau două porții) în fiecare zi. Restul dietei lor era relativ sărac în fibră și substanțe chimice vegetale (polifenoli) înainte și în timpul studiului.
Într-o lună, rezultatele au arătat că diversitatea microbiomului lor a crescut. Acesta reprezintă comunitatea de trilioane de bacterii și alte microorganisme care trăiesc în intestine și care sunt esențiale pentru o bună sănătate.
Strugurii scad nivelul colesterolului
Participanții aveau, de asemenea, cu aproape opt la sută mai puțin colesterol ”rău”. Acizii biliari (BA), care îi alimentează, au scăzut cu mai mult de 40 la sută. Aceste grăsimi dăunătoare pot duce la formarea cheagurilor care blochează vasele de sânge, întrerupând circulația sângelui către inimă sau creier.
Strugurii adaugă bacterii sănătoase în intestine. Printre bacteriile benefice care au crescut s-a numărat și Akkermansia. Aceasta consumă zahăr și colesterol și întărește mucoasa intestinelor. ”Am descoperit că strugurii au un efect benefic asupra bacteriilor intestinale, ceea ce este o veste minunată, deoarece un intestin sănătos este crucial pentru o bună sănătate”, spune autorul principal, profesorul Zhaoping Li, într-un comunicat de presă.
”Acest studiu îmbogățește cunoștințele noastre și extinde gama beneficiilor pentru sănătate ale strugurilor, în timp ce confirmă beneficiile pentru inimă ale consumului de struguri cu niveluri mai scăzute de colesterol”, adaugă profesorul Li.
Vezi și: Cum trebuie, de fapt, să alegi hârtia igienică. Adevărul murdar despre aceasta
Strugurii, sursă bogată de fibre
”Strugurii oferă o sursă bogată de polifenoli și fibre”, scriu cercetătorii în jurnalul ”Nutrients”.
”În rezumat, rezultatele noastre oferă informații preliminare noi despre efectele consumului de struguri asupra microbiomului intestinal, colesterolului gazdă și a metabolismului acizilor biliari. Aceste date vor ajuta la proiectarea viitoarelor studii pentru a explora beneficiile pentru sănătate ale consumului de struguri.”
Bolile cardiovasculare ucid anual aproximativ 17 milioane de oameni în întreaga lume, reprezentând o treime din toate decesele.
Strugurii îmbunătățesc sănătatea ochilor
Consumul de struguri îmbunătățește, de asemenea, sănătatea ochilor. Potrivit unor cercetări recente, susținute de Comisia de Struguri de Masă din California, se pare că consumul zilnic a doar câteva mânăstiri de struguri timp de patru luni pare să îmbunătățească semnificativ indicatorii sănătății ochilor. Degenerarea oculară este atribuită stresului oxidativ, iar strugurii sunt bogați în antioxidanți.
Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore au efectuat un studiu cu 34 de adulți. Participanții au fost împărțiți în două grupuri: unul care consuma o cană și jumătate de struguri zilnic, în timp ce celălalt a luat un placebo pe o perioadă de 16 săptămâni.
Grupul care a consumat struguri a înregistrat o creștere semnificativă a densității optice a pigmentului macular (MPOD), a capacității antioxidante plasmatice și a conținutului total de fenoli, în comparație cu grupul care a luat placebo. În schimb, cei care nu au consumat struguri au înregistrat o creștere semnificativă a produselor avansate de glicare oculare (AGE), care pot dăuna componentelor vasculare ale retinei, compromite funcțiile celulare și amplifică stresul oxidativ.
Vezi și: Efectul nebănuit al înjurăturilor. Ancuța Coman-Boldișteanu: Te-ai răcorit. E o descărcare
Studiul subliniază că stresul oxidativ și nivelurile ridicate de AGE sunt factori de risc principali pentru bolile oculare. AGE-urile, în special, pot afecta componentele vasculare ale retinei, compromite funcțiile celulare și amplifică stresul oxidativ.
Ca rezervor natural de antioxidanți și polifenoli, strugurii pot reduce stresul oxidativ și pot obstrucționa formarea AGE-urilor. Acest lucru ar putea avea beneficii potențiale asupra retinei, cum ar fi creșterea MPOD.
”Studiul nostru este primul care arată că consumul de struguri are un impact benefic asupra sănătății ochilor la oameni, ceea ce este foarte interesant, mai ales având în vedere creșterea populației în vârstă. Strugurii sunt un fruct ușor accesibil care, conform studiilor, poate avea un impact benefic în cantități normale de doar 1 ½ căni pe zi”, a declarat Dr. Jung Eun Kim, coautorul studiului, într-un comunicat de presă.
Cercetarea a fost publicată în jurnalul ”Food & Function”.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.