Studiu: Mănânci doar 10 ore pe zi și nu te îngrași
Într-un studiu realizat în laborator, oamenii de știință au descoperit că șoarecii care au defecte „ceasurile biologice interne", considerate vitale pentru un metabolism sănătos, ar putea fi...
Oamenii de știință de la Institutul Salk au descoperit că șoarecii de laborator care nu au lipsit ceasurile biologice (circadiene) care reglează metabolismul, au șanse mici să ajungă obezi dacă mănâncă doar într-un interval de 10 ore.
Studiul lor, care a apărut în revista Cell Metabolism pe 30 august 2018, sugerează că problemele de sănătate asociate cu perturbări ale ritmurilor de 24 de ore de activitate și de odihnă - care la om sunt legate de consumul alimentar neregulat sau de munca în schimburi - pot fi corectate limitând timpul în care luăm masa. Mai precis, calculând din momentul în care începem prima masă din ziua respectivă și până când o încheiem pe ultima, intervalul nu trebuie să depășească 10 ore, notează sciencedaily.com.
Ne lungim prea mult cu masa
„Pentru mulți dintre noi, ziua începe cu o ceașcă de cafea - primul lucru dimineața - și se termină cu o gustare, înainte de culcare, la 14 sau 15 ore mai târziu”, spune Satchidananda Panda, profesor la Laboratorul de biologie de reglementare al Institutului Salk și autorul principal al noului studiu.
„Dar restricționarea consumului de alimente la o fereastră de 10 ore pe zi, și repaus restul, poate duce la o mai bună sănătate, indiferent de ceasul nostru biologic", arată el.
Fiecare celulă din corpul mamiferelor operează după un ciclu de 24 de ore, cunoscut sub numele de ritmul circadian - cicluri celulare care guvernează atunci când diferite gene sunt active.
Mâncarea la dispoziție tot timpul duce la obezitate
De exemplu, la oameni, genele pentru digestie sunt mai active mai devreme în timpul zilei, în timp ce genele pentru reparația celulară sunt mai active pe timp de noapte.
Anterior, echipa condusă de Panda a descoperit că șoarecii care au avut acces timp de 24 de ore din 24 la o dietă bogată în grăsimi au ajuns obezi și au dezvoltat o serie de boli metabolice incluzând colesterolul ridicat, ficatul gras și diabetul zaharat.
Dar, aceiași șoareci, când le-a fost limitat accesul la dieta bogată în grăsimi pentru doar 8 - 10 ore pe zi, au slăbit, devenind și mai sănătoși.
Cercetătorii cred că totul se datorează faptului că, indiferent de ceasul lor biologic, șoarecii au mâncat alimente bogat calorice atunci când genele pentru digestie erau mai active.
Potrivit cercetătorilor, noua lucrare sugerează că rolul principal al ceasurilor circadiene ar putea fi să spună animalului când să mănânce și când să stea departe de alimente. Atunci când acest ceas circadian este întrerupt (ca atunci când oamenii schimbă tura la muncă) sau când este compromis din cauza defectelor genetice, echilibrul dintre nutriție și refacere celulară se pierde și se instalează bolile.
Ceasul biologic se strică, cu vârsta
Pe măsură ce îmbătrânim, ceasurile noastre circadiane slăbesc. Această deteriorare dependentă de vârstă vine la pachet cu riscul crescut de boli metabolice, boli de inimă, cancer și demență.
Dar vestea bună, spun cercetătorii, este că un stil de viață simplu, cum ar fi consumul tuturor alimentelor în decurs de cel mult 10 ore pe zi, poate restabili echilibrul, elimina bolile metabolice și menține sănătatea.
„Mulți dintre noi pot avea una sau mai multe gene defecte care provoacă boala, care ne fac să ne simțim neajutorați și condamnați. Constatarea că un bun stil de viață poate combate efectele rele ale unor gene defecte deschide noi speranțe pentru a rămâne sănătoși”, spune Panda.
Echipa de laborator urmărește să studieze, în continuare, dacă mesele luate exclusiv în interval de 8-10 ore pot preveni sau inversa multe boli ale bătrâneții, precum și modul în care studiul actual se poate aplica oamenilor. Site-ul lor, mycircadianclock.org, permite oricui să se înscrie în studii, să descarce o aplicație și să obțină îndrumări cu privire la modul de adoptare a unui ciclu optim de a mânca zilnic.
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
-
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar21.12.2025, 17:35
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
