Urmărește dezbaterea live

Sucul de sfeclă roșie, asociat cu fortificarea musculară. Care este elementul ce ajută și ce alte beneficii mai are

Sonia Baciu |
Data publicării:
sucul de sfecla rosie. FOTO: Freepik @Idealspics
sucul de sfecla rosie. FOTO: Freepik @Idealspics

Sucul de sfeclă roșie a fost asociat cu o creștere a forței musculare. Care este elementul din sfeclă ce a dus la acest fapt și ce alte beneficii mai are pentru sănătate.

Sfecla roșie este o legumă rădăcinoasă, ce în ultimii ani și-a construit renumele de ”superaliment”. Aceasta poate să fie consumată ca atare, în salate de crudități, sub formă de suc, în combinații cu alte sucuri, sau gătită, prin fierbere sau coacere.

Consumată sub formă de suc, aceasta poate crește forța musculară, ca urmare a conținutului de nitrați, care influențează performanța fizică prin îmbunătățirea eficienței mitocondriilor. Acestea sunt sunt responsabile pentru producerea de energie în organism.

Sucul de sfeclă roșie este bogat în nitrați, ceea ce sugerează că băutul acestuia poate îmbunătăți performanța atletică fără a se confrunta cu probleme din ce în ce mai des asociate cu nitrații din carne, carne procesată, brânză și șuncă, arată cel mai recent studiu în acest sens, notează Medical News Today.

În cadrul studiului, cercetătorii au demonstrat faptul că un consum de nitrați, prezenți din plin în sucul de sfeclă, poate îmbunătății performanța atletică.

Studiul a arăta că în timpul activității fizice susținute participanții au avut o creștere de aproximativ 7% a forței, comparativ cu cei care au consumat placebo.

La studiu au participat 10 bărbați sănătoși, o parte dintre ei au consumat suc de sfeclă roșie, în timp ce alții au consumat o băutură de control, un lichid care conține un placebo de clorură de potasiu.

De altfel, în timpul studiului cercetătorii au efectuat 4 biopsii musculare, în patru momente diferite ale studiului: înainte de ingestie, o oră mai târziu, la alte trei ore și după ce participanții au efectuat 60 de contracții maxime ale extensorilor genunchiului.

”Arătăm pentru prima dată că nivelurile de nitrați din mușchi înainte de exercițiu sunt legate de cantitatea de forță pe care o pot produce mușchii.

Mușchiul pare să folosească nitratul pentru a-și îmbunătăți capacitatea de contracție și credem că prin transformarea nitratului în oxid nitric care, la rândul său, are efecte asupra aparatului contractil”, a afirmat dr. Andrew M. Jones, implicat în studiu.

Pe de altă parte, dr. Paul Arciero, profesor de Științe Fiziologice Umane, în cadrul Skidmore College din Saratosa (New York), neimplicat în studiu, susține că ”nitratul alimentar, și nu oxidul nitric, este cel care prezintă aceste efecte de îmbunătățire a performanței musculare”.

Vezi și: Ce faci dacă e cutremur noaptea. Ce este "triunghiul supraviețuirii" și de ce trebuie să ai un rucsac de URGENȚĂ. Biriș: Se rămâne fără curent și fără semnal la telefon

Nitrați versus nitriți

Nitrații sunt compuși chimici naturali care pot fi benefici benefici pentru sănătate prin prisma faptului că încurajează producția de oxid nitric de care avem nevoie.

Oxidul nitric joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale, pentru sănătatea inimii, respectiv în secreția de mitocondrii, elementele care reduc stresul oxidativ, transportă calciul și repară musculatura scheletală.

Iar sucul de sfeclă conține nitrații, poate ajuta la reducerea hipertensiunii și îmbunătățește performanțele fizice, potrivit unor studii anterioare. De altfel, frunzele de țelină și de salată sunt și ele bogate în nitrați.

Un lucru important de reținut este faptul că nitrații se pot descompune, în contactul cu saliva, formând astfel nitriții. Similari cu nitrații, nitriții sunt puțin mai activi decât cei dintâi, și ambii promovează oxidul nitric.

O diferență semnificativă este dată de faptul că nitrații, expuși la căldură excesivă, se pot transforma și în nitrozamine, care sunt cancerigene, iar oamenii de știință susțin că același lucru se poate întâmpla și în cazul nitraților existenți în brânză, șuncă sau carnea procesată.

Sfecla roșie, conținut nutrițional

O porție de 100 grame de sfeclă roșie crudă conține:

- calorii 43

- carbohidrați 9,56 grame

- proteine 1,61 g

- grăsimi totale 0,17 g

- fibre 2,8 g

- folați 27% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- niacină (vitamina B3)  2% DZR

- acid pantotenic (vitamina B5) 3% DZR

- piridoxină (vitamina B6) 5% DZR

- riboflavina (vitamina B2) 4% DZR

- tiamina (vitamina B1) 2,5% DZR

- vitamina A 1% DZR

- vitamina C 8% DZR

- vitamina E 0,5% DZR

- sodiu 5% DZR

- potasiu 7% DZR

- calciu 1,5% DZR

- cupru 8% DZR

- fier 10% DZR

- magneziu 6% DZR

- mangan 14% DZR

- zinc 3% DZR

- beta-caroten și betaină, arată Nutrition & You.

Vezi și: Menopauza, de la tabu la firescul vieții. Badea, despre noua etapă a femeii: Provoacă foarte multă neliniște, nu ne-a pregătit nimeni în acest sens

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel