Suplimentele cu ulei de pește (Omega-3) le fac rău unor persoane. Iată de ce. STUDIU

Un nou studiu arată că suplimente cu ulei de pește (Omega – 3) nu aduc beneficii pentru sănătate pentru toată lumea. Ba chiar unora le fac rău. Iată de ce:
Suplimentele de ulei de pește (Omega-3) sunt o industrie de miliarde de dolari construită pe baza pretinselor, dar nedoveditelor beneficii pentru sănătate. Acum, noile cercetări ale unei echipe conduse de un om de știință al Universității din Georgia indică faptul că, de fapt, consumul de ulei de pește aduce beneficii pentru sănătate numai celor care au anume genotip.
Studiul, condus de Kaixiong Ye și publicat în PLOS Genetics (link direct studiu), s-a axat pe uleiul de pește (și acizii grași omega-3 pe care acesta îi conține), efectul său asupra trigliceridelor, un tip de grăsime din sânge, și un biomarker pentru bolile cardiovasculare.
„Știm de câteva decenii că un nivel mai ridicat de acizi grași omega-3 în sânge este asociat cu un risc mai mic de boli de inimă”, a spus Ye, profesor asistent de genetică la Colegiul de Arte și Științe Franklin. „Ceea ce am constatat este că suplimentele cu ulei de pește nu sunt bune pentru toată lumea; depinde de genotipul dvs. Dacă aveți un fundal genetic specific, atunci suplimentele cu ulei de pește vă vor ajuta să vă reduceți trigliceridele. Dar dacă nu aveți acel genotip, un supliment de ulei de pește vă crește de fapt trigliceridele”.
Echipa lui Ye, inclusiv autorul principal și absolventul Michael Francis, a examinat patru lipide din sânge (grăsimi) - lipoproteine cu densitate mare, lipoproteine cu densitate mică, colesterol total și trigliceride - care sunt biomarkeri pentru bolile cardiovasculare. Datele pentru eșantionul lor de 70.000 de persoane au fost preluate de la UK Biobank, un studiu de cohortă la scară largă care colectează informații genetice și de sănătate de la o jumătate de milion de participanți.
Genotipul la care face mai mult rău!
Echipa a împărțit eșantionul în două grupuri: cei care au luat suplimente de ulei de pește (aproximativ 11.000) și cei care nu au luat suplimente de ulei de pește.
Apoi au efectuat o scanare la nivel de genom pentru fiecare grup, testând 8 milioane de variante genetice. După efectuarea a peste 64 de milioane de teste, rezultatele lor au relevat o variantă genetică semnificativă la gena GJB2. Persoanele cu genotipul AG care au luat ulei de pește și-au redus trigliceridele.
Persoanele cu genotipul AA care au luat ulei de pește și-au crescut ușor trigliceridele. (Un al treilea genotip posibil, GG, nu a fost evident la voluntari de studiu suficient pentru a trage concluzii.)
Determinarea genotipului dvs. nu este atât de exagerată pe cât pare, datorită companiilor de testare genetică directă către consumator. Este posibil ca aceste companii să nu raporteze încă această variantă genetică specifică, însă un specialist ar trebui să poată descărca datele brute și să analizeze poziția specifică pentru a descoperi genotipul unei persoane, a explicat Ye. ID-ul variantei este rs112803755 (A> G).
Rezultatele studiului ar putea, de asemenea, să explice de ce mare parte din studiile anterioare au arătat că uleiul de pește nu oferă niciun beneficiu în prevenirea bolilor cardiovasculare.
O posibilă explicație este aceea că aceste studii clinice nu au luat în considerare genotipurile participanților, a spus Ye. „Unii participanți pot beneficia, iar alții nu, așa că, dacă îi amestecați și faceți analiza, nu vedeți impactul”.
Acum că Ye a identificat o genă specifică ce poate modifica răspunsul unei persoane la suplimentele cu ulei de pește, următorul său pas va fi testarea directă a efectelor acestora asupra bolilor cardiovasculare.
„Personalizarea și optimizarea recomandărilor pentru suplimentele cu ulei de pește bazate pe compoziția genetică unică a unei persoane ne pot îmbunătăți înțelegerea nutriției”, a spus el, „și poate duce la îmbunătățiri semnificative ale sănătății și bunăstării umane”.
-
-
Vaccinarea reduce riscul cardiac. Recomandările experților28.08.2025, 22:30
-
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool28.08.2025, 21:13
-
Ginkgo biloba, un aliat promițător în tratarea demenței ușoare28.08.2025, 19:42
-
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Cum să usuci hainele mai repede iarna. Metoda pe care nu o știai
S-au făcut studii despre cum să usuci mai repede hainele iarna. Metoda pe care nu o știai
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Trucul surprinzător care îți va face casa să miroasă minunat. Ce trebuie să faci
Aceste trucuri îți vor transforma casa într-o oază de relaxare care te îmbie cu un miros plăcut.