Suplimentele cu ulei de pește (Omega-3) le fac rău unor persoane. Iată de ce. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Ulei de peste
Ulei de peste

Un nou studiu arată că suplimente cu ulei de pește (Omega – 3) nu aduc beneficii pentru sănătate pentru toată lumea. Ba chiar unora le fac rău. Iată de ce: 

Suplimentele de ulei de pește (Omega-3) sunt o industrie de miliarde de dolari construită pe baza pretinselor, dar nedoveditelor beneficii pentru sănătate. Acum, noile cercetări ale unei echipe conduse de un om de știință al Universității din Georgia indică faptul că, de fapt, consumul de ulei de pește aduce beneficii pentru sănătate numai celor care au anume genotip. 

Studiul, condus de Kaixiong Ye și publicat în PLOS Genetics (link direct studiu), s-a axat pe uleiul de pește (și acizii grași omega-3 pe care acesta îi conține), efectul său asupra trigliceridelor, un tip de grăsime din sânge, și un biomarker pentru bolile cardiovasculare.

„Știm de câteva decenii că un nivel mai ridicat de acizi grași omega-3 în sânge este asociat cu un risc mai mic de boli de inimă”, a spus Ye, profesor asistent de genetică la Colegiul de Arte și Științe Franklin. „Ceea ce am constatat este că suplimentele cu ulei de pește nu sunt bune pentru toată lumea; depinde de genotipul dvs. Dacă aveți un fundal genetic specific, atunci suplimentele cu ulei de pește vă vor ajuta să vă reduceți trigliceridele. Dar dacă nu aveți acel genotip, un supliment de ulei de pește vă crește de fapt trigliceridele”.

Echipa lui Ye, inclusiv autorul principal și absolventul Michael Francis, a examinat patru lipide din sânge (grăsimi) - lipoproteine cu densitate mare, lipoproteine cu densitate mică, colesterol total și trigliceride - care sunt biomarkeri pentru bolile cardiovasculare. Datele pentru eșantionul lor de 70.000 de persoane au fost preluate de la UK Biobank, un studiu de cohortă la scară largă care colectează informații genetice și de sănătate de la o jumătate de milion de participanți.

Genotipul la care face mai mult rău!

Echipa a împărțit eșantionul în două grupuri: cei care au luat suplimente de ulei de pește (aproximativ 11.000) și cei care nu au luat suplimente de ulei de pește.

Apoi au efectuat o scanare la nivel de genom pentru fiecare grup, testând 8 milioane de variante genetice. După efectuarea a peste 64 de milioane de teste, rezultatele lor au relevat o variantă genetică semnificativă la gena GJB2. Persoanele cu genotipul AG care au luat ulei de pește și-au redus trigliceridele.

Persoanele cu genotipul AA care au luat ulei de pește și-au crescut ușor trigliceridele. (Un al treilea genotip posibil, GG, nu a fost evident la voluntari de studiu suficient pentru a trage concluzii.)

Determinarea genotipului dvs. nu este atât de exagerată pe cât pare, datorită companiilor de testare genetică directă către consumator. Este posibil ca aceste companii să nu raporteze încă această variantă genetică specifică, însă un specialist ar trebui să poată descărca datele brute și să analizeze poziția specifică pentru a descoperi genotipul unei persoane, a explicat Ye. ID-ul variantei este rs112803755 (A> G).

Rezultatele studiului ar putea, de asemenea, să explice de ce mare parte din studiile anterioare au arătat că uleiul de pește nu oferă niciun beneficiu în prevenirea bolilor cardiovasculare.

O posibilă explicație este aceea că aceste studii clinice nu au luat în considerare genotipurile participanților, a spus Ye. „Unii participanți pot beneficia, iar alții nu, așa că, dacă îi amestecați și faceți analiza, nu vedeți impactul”.

Acum că Ye a identificat o genă specifică ce poate modifica răspunsul unei persoane la suplimentele cu ulei de pește, următorul său pas va fi testarea directă a efectelor acestora asupra bolilor cardiovasculare.

„Personalizarea și optimizarea recomandărilor pentru suplimentele cu ulei de pește bazate pe compoziția genetică unică a unei persoane ne pot îmbunătăți înțelegerea nutriției”, a spus el, „și poate duce la îmbunătățiri semnificative ale sănătății și bunăstării umane”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel