Suplimentele pentru creier: bani dați degeaba, susține un studiu

Florina Pop |
Data publicării:
Suplimente   FOTO: pexels.com
Suplimente FOTO: pexels.com

Suplimentele pentru creier ar fi o pierdere de bani și timp, susține un raport experților de la Consiliul Global privind Sănătatea Creierului.

Suplimente, creier. Un grup de experți la nivel mondial, reuniți în Consiliul Global privind Sănătatea Creierului, spune că în prezent există puține dovezi care să întărească beneficiile suplimentelor pentru creier la vârstnicii sănătoși, informează The Guardian.

În raportul întocmit de aceștia și dat publicității se precizează: "Nu dați banii pe suplimente. (...) Nu există dovezi convingătoare pentru a recomanda suplimente alimentare pentru sănătatea creierului la adulți în vârstă sănătoși". Nu sunt studii care să susțină consumul de suplimente pentru întârzierea debutului demenței și nici nu pot preveni, trata sau inversa Alzheimer sau alte boli neurologice care cauzează demență.

Suplimente, creier: concluziile raportului

Experții de la Consiliul Global susțin că puține suplimente care ar fi bune pentru creier au fost efectiv testate. Acolo unde există studii, ele oferă dovezi prea puține care demonstrează că suplimentele îmbunătățesc funcția creierului sau pot preveni demența.

Echipa recomandă o viziune sceptică a unor astfel de produse, spunând că multe dintre ele sunt comercializate cu afirmații exagerate despre impactul acestora asupra funcțiilor mentale. "Marea problemă este ca aceste lucruri sunt comercializate oamenilor ca și cum ar avea dovezi", a declarat Linda Clare, profesor de Psihologie clinică la Universitatea din Exeter si membru al echipei din spatele raportului, citată de publicația britanică.

Însă, experții avertizează că lipsa de anumite elemente nutritive - vitaminele B9 si B12 - par să fie legate de probleme cu funcția cognitivă sau sănătatea creierului -, iar suplimentele s-ar dovedi utile în cazul persoanelor cu deficiențe. The Guardian precizează că în jur de 20% dintre persoanele de peste 60 de ani din Marea Britanie ar avea carență de B12.

Suplimente, creier: nu toate suplimentele sunt rele

Raportul Consiliului Global face referire și la o serie de suplimente - inclusiv vitaminele B, acizii grași omega-3, vitamina D, cofeina, coenzima Q10 și ginkgo biloba. Experții mai subliniază că unele pastile, pulberi și capsule nu sunt, de obicei, supuse acelorași teste de siguranță și eficacitate ca medicamentele. Cu toate acestea, Linda Clare a menționat că raportul analiza doar impactul suplimentelor asupra sănătății creierului și nu toate suplimentele, precizând să nu se înțeleagă că "toate suplimentele sunt greșite".

Analizând efectele suplimentelor și mineralelor asupra funcției cognitive în grupul de vârstă peste 40 de ani, experții din raport nu au găsit niciun efect convingător pentru vitaminele B, seleniu, zinc, vitamina E, omega-3, utilizarea pe termen lung a beta-carotenului sau a suplimentelor de vitamina C.

Specialiștii afirmă că înainte de a lua suplimente de orice fel ar fi bine să discutați cu medicul.

Raportul îl puteți citi AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel