Hipertensiunea crește riscul de demență

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Boli cardiovasculare
Boli cardiovasculare

Hipertensiunea aduce cu sine nu doar pericole pentru sănătatea inimii și a vaselor. Menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase pe parcursul vieții ar fi o modalitate de scădea riscului pierderii funcției creierului și de a dezvolta demență.

Tensiune arterială, demență. Cercetătorii de la Universitatea John s Hopkins au arătat, printr-un studiu care s-a întins pe două decenii și jumătate, că tensiunea arterială anormală din viața mijlocie care persistă în viața târzie crește probabilitatea dezvoltării demenței.

"Am descoperit că indivizii cu tensiune arterială ridicată la viața mijlocie pot beneficia de orientarea tensiunii arteriale la niveluri normale în viața ulterioară, întrucât tensiunea arterială care este prea mare sau prea mică în viața târzie poate crește și mai mult riscul de demență", susține Keenan Walker, doctor, profesor asistent de neurologie la Școala de Medicină a Universității John s Hopkins, potrivit medicalxpress.

Cercetarea specialiștilor a analizat datele de la mai mult de 4.700 de participanți. Nu a fost gândită să arate cauza și efectul.

Tensiune arterială, demență: concluziile studiului

Cercetarea celor de la John Hopkins a dovedit că acei oameni cu hipertensiune arterială în timpul vârstei medii și mai târziu au un risc mai mare cu 49% de a dezvolta demență decât cei cu tensiune arterială normală în ambele momente ale vieții. Iar cei cu hipertensiune arterială la vârsta mijlocie și tensiune arterială scăzută în viața târzie a dus la creșterea riscului de demență cu 62%.

Hipertensiunea arterială înseamnă să depășească valorile de 140/90 milimetri de mercur, în timp ce tensiunea arterială scăzută - mai mică de 90/60 milimetri de mercur.

Potrivit cercetătorulor, hipertensiunea arterială poate fi genetică, dar poate fi și rezultatul insuficienței de exerciții fizice și a unei alimentații precare. Aceștia susțin că demența în sine poate duce la scăderea tensiunii arteriale, deoarece poate perturbă sistemul nervos autonom al creierului.

75 de milioane de oameni din SUA au hipertensiune arterială, susțin datele Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor.

Rezultatele au fost publicate pe 13 august în JAMA. Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel