Tensiune arterială: ambele valori pot prezice atacul de cord și AVC-ul?

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Hipertensiune
Hipertensiune

Ambele valori ale tensiunii arteriale, sistolică și diastolică, pot prezice dacă în timp puteți avea atac de cord sau accident vascular cerebral, arată cercetări recente.

Tensiune arterială, atac de cord. Un studiu realizat de o companie de sănătate din State pe 1,3 milioane de oameni sugerează că atât tensiunea arterială sistolică, cât și cea diastolică ridicată pot duce la atac de cord și accident vascular cerebral.

Ambele afecțiuni amintite sunt principalele cauze de deces la nivel mondial. Doar în SUA, susține medicalnewstoday, mor în fiecare an peste 600.000 de oameni. Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor susțin că aproape un sfert din decese cauzate de boli cardiovasculare sunt prevenibile.

Tensiune arterială, atac de cord: valorile din ghidurile americane

Tensiunea arterială înseamnă măsurarea tensiunii arteriale sistolice și diastolice. Tensiunea arterială sistolică arată câtă presiune sângele pune pe artere atunci când inima bate, iar tensiunea arterială diastolică arată presiunea în timp ce inima se odihnește între bătăi. Asociația Americană a Inimii indică faptul că numărul normal al tensiunii arteriale sub 120/80 milimetri de mercur (mm Hg) este normal. Atunci când citirile variază între 120–129 mm Hg sistolice și diastolice sub 80 mm Hg, persoana are tensiune arterială crescută. Hipertensiunea arterială apare când tensiunea arterială este în mod constant peste 130 mm Hg sistolică sau mai mult de 80 mm Hg diastolică.

Când evaluează riscul de hipertensiune arterială, medicii acordă mai multă atenție tensiunii arteriale sistolice, pe care-l consideră un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare la adulții în vârstă. Zeci de ani de cercetare susțin că presiunea arterială sistolică ridicată este mai probabilă decât presiunea diastolică pentru a prezice bolile de inimă

Tensiune arterială, atac de cord: ambele valori contează

În cercetare s-au folosit peste 36 de milioane de citiri ale tensiunii arteriale de la 1,3 milioane de oameni. Și rezultatele au contestat descoperirile anterioare și au demonstrat importanța tensiunii arteriale sistolice și diastolice. Autorul principal al cercetării, Alexander Flint, spune: "Această cercetare aduce o cantitate mare de date pe o întrebare de bază și oferă un răspuns atât de clar".

Concluziile studiului susțin ideea că presiunea sistolică are un efect mai mare, dar au demonstrat că atât presiunea sistolică, cât și cea diastolică pot prezice riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Cercetătorii au investigat, timp de 8 ani, efectele hipertensiunii arteriale sistolice și diastolice asupra unor afecțiuni precum infarctul miocardic, accidentil vascular cerebral ischemic sau accidentul hemoragic. Au observat că ambele componente au prezis independent atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Un alt autor al studiului - medicul Deepak L. Bhatt, director executiv al Serviciilor Cardiovasculare Intervenționale Spitalul Brigham și Spitalul pentru Femei, totodată profesor de Medicină la Harvard Medical School - zice: „Această analiză, folosind o cantitate foarte mare de date longitudinale, demonstrează în mod convingător că ambele sunt importante și arată că la persoanele care, în general, sunt sănătoase, sunt mai bune un număr mai mic de tensiune arterială".

Recent actualizatele ghiduri ale Colegiul American de Cardiologie și ale Asociației Americane a Inimii recomandă, susține sursa citată, monitorizarea mai atentă a persoanelor cu risc crescut de tensiune arterială ridicată. Rezultatele noului studiu, care arată că hipertensiunea arterială sistolică și diastolică au efect la pragul inferior de 130/80 mm Hg, susțin această schimbare.

Studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel