Terapiile combinate ar putea încetini progresia tulburărilor cognitive. Terapiile de viitor pentru Alzheimer și demență

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
terapie declin cognitiv Foto: Freepik @EyeEm
terapie declin cognitiv Foto: Freepik @EyeEm

O combinație de exerciții cognitive și stimulare electrică ușoară poate încetini declinul cognitiv la adulții în vârstă.

Vezi și: Fisticul și efectul pozitiv al luteinei asupra sănătății ochilor. Ce rol joacă în prevenirea degenerescenței maculare

Cercetătorii de la Centrul pentru dependență și sănătate mintală sugerează că o combinație de două terapii active, tulburarea depresivă majoră în remisie (rMDD) și deficiența cognitivă ușoară (MCI), poate ajuta la încetinirea declinului cognitiv la adulții în vârstă cu risc ridicat.

Această scădere este observată în special la participanții cu rMDD și la cei cu un risc genetic scăzut pentru boala Alzheimer. Peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu demență, o afecțiune cronică care afectează negativ memoria, concentrarea și abilitățile de gândire.

Tarek Rajji, președinte al Departamentului de Psihiatrie de la UT Southwestern Medical Center și fost cercetător principal la Centrul pentru dependență și sănătate mintală de la Universitatea din Toronto, subliniază importanța încetinirii declinului cognitiv pentru a menține independența în funcționarea de zi cu zi și, în cele din urmă, pentru a preveni demența la adulții în vârstă, în special la cei cu risc ridicat de a dezvolta demență, cum ar fi cei cu depresie.

Studiul, publicat în JAMA Psychiatry, a constatat că exercițiile computerizate de memorie și gândire cu stimulare electrică ușoară neinvazivă pot ajuta la încetinirea declinului cognitiv la adulții în vârstă cu risc ridicat.

Combinarea terapiilor pentru demență

A fost efectuat un studiu care a implicat 375 de adulți în vârstă cu rMDD, tulburări cognitive ușoare sau ambele. Participanții au primit fie o intervenție de control „falsă”, fie o combinație de două terapii active: tehnici de remediere cognitivă bazate pe computer și stimularea transcraniană cu curent continuu (tDCS).

Remedierea cognitivă constă în exerciții computerizate de memorie și gândire, livrate într-un cadru asemănător unei săli de clasă, cu sprijinul antrenorilor. Participanții au fost instruiți cinci zile pe săptămână timp de opt săptămâni și apoi cinci zile pe săptămână la fiecare șase luni ca stimulente până la sfârșitul studiului sau până când o persoană a progresat de la funcția cognitivă normală la deficiență cognitivă ușoară sau de la deficiență cognitivă ușoară la demență.

Între stimulări, persoanele au fost rugate să facă exerciții online acasă timp de 20 până la 40 de minute pe zi.

tDCS este o stimulare electrică ușoară neinvazivă furnizată de un aparat portabil de mărimea unui smartphone. Aceasta furnizează un curent de 2 miliAmp în regiunea frontală a creierului pentru a spori plasticitatea creierului. Cercetătorii au ales aceste două terapii deoarece au considerat că au efecte sinergice. Atunci când este combinată cu o altă terapie, cum ar fi remedierea cognitivă, aceasta își va spori efectul prin stimularea creierului și creșterea plasticității sale.

Citește și: Etapa somnului care previne declinul cognitiv și scade riscul de demență

Foto: Freepik @ganzevayna1

Terapia combinată încetinește declinul cognitiv în comparație cu lipsa terapiei

Cercetătorii au efectuat un studiu care a comparat o terapie combinată și o intervenție „fictivă” pentru boala Alzheimer. Studiul a constatat că participanții care au primit terapia combinată au înregistrat un declin cognitiv mai lent pe o perioadă medie de urmărire de patru ani, comparativ cu cei care au primit intervenția „simulată”.

Beneficiile terapiei combinate au fost mai notabile la participanții cu un risc genetic scăzut pentru boala Alzheimer.

Participanții cu Alzheimer remitent, cu sau fără deficiență cognitivă ușoară, au înregistrat rezultate mai bune decât cei cu deficiență cognitivă ușoară doar. Studiul a constatat că acest factor a afectat în principal persoanele cu Alzheimer remitentă, indiferent dacă au avut sau nu și deficiență cognitivă ușoară.

Acest lucru este interesant, deoarece s-a demonstrat în mod constant că acest grup prezintă un risc dublu de a dezvolta demență, dar niciunul dintre tratamentele actuale pentru Alzheimer nu reduce acest risc. Terapia combinată oferă speranță pentru acești pacienți.

Natura declinului cognitiv

Un studiu realizat de David Merrill la Providence Saint John's Health Center, a arătat că terapiile combinate pot aborda în mod eficient natura multifactorială a declinului cognitiv. Studiul identifică faptul că declinul cognitiv rezultă adesea dintr-o interacțiune a factorilor genetici, de stil de viață, vasculari și neuroinflamatori.

Prin valorificarea unei strategii combinate, declinul cognitiv poate fi întârzierea apariției unei afecțiuni cognitive mai severe la populațiile cu risc. David Merrill consideră că ar fi benefice studii la scară mai largă care să valideze aceste constatări la populații mai diverse.

Acesta sugerează, de asemenea, explorarea interacțiunii dintre terapiile combinate și profilurile genetice individuale, în special în rândul celor cu factori de risc cunoscuți, cum ar fi alela APOE ε4. Integrarea tehnologiilor digitale de sănătate și a biomarkerilor pentru urmărirea în timp real a sănătății cognitive și a eficacității terapiei ar fi, de asemenea, valoroasă.

David Merrill speră la dezvoltarea unor cadre de medicină de precizie care să utilizeze abordări multiterapeutice adaptate profilurilor individuale ale pacienților, optimizând sănătatea cognitivă și minimizând riscurile de-a lungul continuumului de îmbătrânire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel