Tonul și subtonul pielii, ce sunt, care este diferența între ele. Mirela Vescan, secretul despre cum să alegem fondul de ten: Ieșim mai convenabil

Monika Baciu |
Data publicării:
tonul si subtonul pielii - FOTO: Freepik
tonul si subtonul pielii - FOTO: Freepik

Tonul și subtonul pielii ne ajută să ne alegem în mod corect produsele de machiaj. 

Cunoașterea subtonului pielii dumneavoastră vă poate ajuta să alegeți fondul de ten sau paletele de culori care se potrivesc cel mai bine nuanței dumneavoastră. Este posibil să aveți un subton rece, cald sau un alt subton.

De ce contează subtonul pielii

Când vine vorba de a găsi un nou ruj sau fond de ten, de obicei suntem atrași mai întâi de culoare. Este obișnuit să îndrăgești o culoare la ghișeul de înfrumusețare doar pentru a descoperi că nu arată bine atunci când o probezi acasă.

O mare parte din acest lucru are de-a face cu subtonul pielii tale. Aceasta se referă la culorile naturale de sub suprafața pielii tale. Înțelegerea subtonului pielii tale este esențială pentru a găsi fondul de ten potrivit și pentru a alege cele mai bune palete de culori pentru nuanța ta.

Vezi și: Intoleranță alimentară: de ce apare și ce îți transmite corpul, de fapt. Mihaela Bilic rupe tăcerea. Cine și cum ne distruge digestia: Până acum părea banal

Despre alegerea culorilor potrivite în funcție de tonul și subtonul pielii au discutat Mirela Vescan și Thea Haimovitz în emisiunea Cum alegem culorile în funcție de subtonul pielii.

”Hai să spunem că tonul pielii este dat de culoarea pe care o percepi pe suprafața pielii iar subtonul este cea care se află pe dedesubt. Puțină lume înțelege și știe că de fapt acest subton dă de fapt tonul. Acest subton este absolut esențial să îl cunoști pentru că de aceea găsești foarte greu o haină care să se potrivească cu pielea ta sau cu machiajul, cu fondul de ten, ca să nu mai vorbim despre culoarea părului.

Câteodată vezi oameni care se îmbracă bine și totul arată perfect pentru că și pielea este parte din acel tot, iar altădată iei pe tine lucruri și vezi că un costum superb nu te prinde bine”, a spus Thea Haimovitz, în emisiunea Cum alegem culorile în funcție de subtonul pielii, de la DC NEWS.

Vezi și: Lipsa timpului, consecințe asupra sănătății. De ce nu ne mai ajunge timpul și cum ne afectează. Bolile grave pe care le putem face

Cum alegem culorile

”Noi suntem obișnuiți să ne alegem culorile pentru machiaj în funcție de tonul pielii, de tendințe, de lumină, de tema sau de locul unde mergi. Ai o grămadă de criterii după care trebuie să îți alegi culorile iar acum este subtonul pe care trebuie să îl cunoaștem. Tonul pielii este dat de ceea ce vedem deasupra melaninei, pigmentul care dă culoarea pielii. Ce se întâmplă sub această melanină este subtonul și acela nu se schimbă niciodată”, a spus Mirela Vescan.

”Melanina este de fapt un polimer complex produs de melanocite, aceste celule care dau culoarea pielii. Ceea ce se schimbă în decursul vieții este aspectul și nuanța feții și nicidecum subtonul. În concluzie, o persoană trebuie să știe care este subtonul pielii, acest lucru rămâne toată viața, dar în funcție de acest subton va arăta nuanța pe care o ai la piele și aici trebuie să avem grijă. De foarte multe ori luăm prea în serios tonul pielii când ar trebui să ne uitam la ceea ce se întâmplă dedesubt.

Subtonul pielii rămâne toată viața, indiferent dacă ai 18 ani sau 80 de ani, dar în funcție de acest subton va arăta nuanța pe care o ai la piele și acolo trebuie să avem grijă pentru că producția aceasta de melanocite lasă amprente pe acest ton al pielii și de foarte multe ori luăm prea în serios tonul pielii când de fapt ar trebui să ne uităm la ceea ce se întâmplă dedesubt”, a mai explicat Thea Haimovitz.

Vezi și: Perimenopauza, afecțiunea care apare în jurul vârstei de 40 de ani. Ce schimbări se produc

Teoria anotimpurilor, ce este

Există trei subtonuri tradiționale: cald, rece și neutru. Subtonurile calde variază de la piersică la galben și auriu. Unele persoane cu subtonuri calde au, de asemenea, pielea sălbatică. Subtonurile reci includ nuanțe roz și albăstrui.

Dacă aveți un subton neutru, înseamnă că subtonurile dvs. sunt aproximativ de aceeași culoare cu tonul real al pielii.

Este important să rețineți că subtonul dvs. nu este același lucru cu tonul dvs. natural, sau cu culoarea pielii dvs. goale înainte de a vă pune fond de ten sau orice alt machiaj. Chiar și cea mai albă piele poate avea subtonuri calde, iar pielea mai închisă la culoare poate avea subtonuri reci.

Acesta este motivul pentru care potrivirea produsului la culoarea pielii tale poate deveni problematică atunci când alegi machiajul - de obicei, acesta nu se îmbină cu nuanțele naturale care se află chiar sub suprafața pielii tale.

”În fashion se folosește teoria anotimpurilor. Ai pielea albă, roz, bej și mai închisă. În România, avem fototipul 3 caucazian. Noi suntem bej. Avem armonie foarte multă. Femeile din România sunt considerate cele mai frumoase din lume prin echilibrul general. Paleta de culori uniformă, trăsăturile echilibrate. 

Asiaticii sunt plani. Au un profil plan, cu pomenții ca de porțelan. Alte tipotologii au mandibula mai proeminentă, arcadele. La noi există un echilibru între toate trăsăturile. 

Avem o problemă cu fondul de ten pentru că de la o lună la alta ne schimbăm culoarea pielii. Ne bronzăm încet, atingem un apogeu prin august-septembrie și începem să ne albim cam de Crăciun. Acum ne cumpărăm un fond de ten, îl folosim o lună pentru că ne bronzăm și apoi este prea deschis. Ne cumpărăm două-trei fonduri de ten până vine toamna, trece bronzul, iar anul viitor pe vrea asta avem o sticlă de fond de ten pe care o aruncăm pentru că zicem că e veche. 

Care e soluția: Cumpărăm două fonduri de ten, unul închis și altul deschis și le combinăm pe față și ieșim mai convenabil ca preț și ne ajunge mai mult timp”, a explicat Mirela Vescan.

Vezi și: 13 alimente bogate în fosfor. Care sunt riscurile excesului de fosfor și care sunt persoanele predispuse la asta

Cum să știi ce fel de subton al pielii ai

Determinarea subtonului pielii tale se poate face în confortul propriei case. Puteți face această determinare folosind oricare dintre testele pe care le prezentăm mai jos.

Dar, dacă încă nu ai reușit, vizitează medicul estetician sau consultă-te cu un expert în frumusețe la un salon de înfrumusețare precum Ulta sau Clinique. Aceștia vă pot ajuta să vă identificați subtonul și pot fi chiar în măsură să vă testeze diferite nuanțe de produse până când veți găsi potrivirea ideală.

Verifică-ți venele

Dacă vă puteți vedea venele, este posibil să puteți folosi culoarea lor pentru a vă identifica subtonul. De exemplu, dacă venele tale arată verzui, atunci este posibil să ai un subton cald. Persoanele cu vene de culoare albastră sau cu aspect violaceu au, de obicei, subtonuri mai reci.

Dacă aveți subtonuri neutre, atunci venele dvs. pot părea incolore sau se potrivesc cu culoarea pielii dvs.

Vezi și: Bolile cardiovasculare, frecvente tot mai devreme. Medic: Suntem programați genetic să avem o anumită vârstă. Ieșim din garanție la 40 de ani

Evaluați-vă bijuteriile

Multe persoane sunt mai mult atrase de bijuteriile argintii sau aurii din cauza modului în care arată pe pielea lor. Dacă vă place cum arată aurul galben tradițional pe pielea dumneavoastră, este mai probabil să aveți subtonuri calde sau măslinii. Argintul, platina și aurul roz tind să favorizeze subtonurile mai reci.

Este posibil să aveți subtonuri neutre dacă aveți tendința de a arăta bine atât în argintiu, cât și în auriu și vă bazați alegerea mai mult pe ținuta dvs. decât pe culoarea pielii.

Puneți ceva neutru

Hainele de culoare neutră pot indica, de asemenea, subtonurile tale. Albul adevărat tinde să favorizeze subtonurile mai reci, în timp ce subtonurile calde arată mai bine în alb-deschis. Subtonurile calde tind, de asemenea, să se potrivească cu nuanțele de maro, în timp ce tonurile mai reci arată mai bine în negru.

Ca și în cazul bijuteriilor, dacă aveți subtonuri neutre, puteți purta toate culorile fără să vă afecteze aspectul general, notează Healthline.

Vezi mai multe în VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel