Lipsa timpului, consecințe asupra sănătății. De ce nu ne mai ajunge timpul și cum ne afectează. Bolile grave pe care le putem face

Monika Baciu |
Data publicării:
lipsa timpului - FOTO: Freepik@creativeart
lipsa timpului - FOTO: Freepik@creativeart

Lipsa timpului are consecințe grave asupra sănătății. Ne plângem zi de zi că nu ne mai ajunge timpul, iar efectele asupra sănătății sunt majore.

Lipsa timpului este o caracteristică a lumii moderne. Cercetările indică faptul că nivelul perceput de ocupație al unei persoane poate fi puternic legat de valoarea de sine, precum și de modul în care ceilalți îi văd statutul.Persoanele care sunt ocupate prin alegere se pot simți necesare, solicitate și importante, ridicându-și astfel sentimentele de valoare de sine.

Din punct de vedere cultural, a avut loc o schimbare în ceea ce privește percepția statutului, în sensul că obiectele și bunurile materiale nu mai sunt singurul indicator al poziției sociale a unei persoane. Acum, persoanele care sunt ocupate la serviciu, sunt suprasolicitate și au o lipsă reală de timp liber sunt percepute ca având un statut superior.

Ocupat vs. productiv

A fi ocupat și a fi productiv pot fi adesea confundate între ele. Dacă ești ocupat, este posibil să ai multe pe cap, dar asta nu înseamnă neapărat că ești productiv sau că îți folosești timpul în mod eficient. A fi productiv înseamnă a fi capabil să duci la bun sfârșit o sarcină sau să faci ceva. Nu trebuie să fiți ocupat pentru a fi productiv.

A fi ocupat are de-a face cu modul în care vă petreceți timpul, în timp ce productivitatea are mai mult de-a face cu ceea ce realizați.

Vezi și: Perimenopauza, afecțiunea care apare în jurul vârstei de 40 de ani. Ce schimbări se produc

Echilibrul între muncă și viață personală

Echilibrul dintre viața profesională și cea privată este o parte importantă a experienței unui mediu sănătos de lucru și de acasă în care vă puteți dezvolta. Echilibrul dintre viața profesională și cea privată va arăta diferit pentru fiecare individ în parte, dar, în general, dacă aveți un echilibru între viața profesională și cea privată, vă simțiți în control și vă simțiți confortabil cu modul în care vă petreceți timpul.

Dacă echilibrul dintre viața profesională și cea privată este perturbat, este posibil să vă confruntați cu epuizarea, să vă simțiți suprasolicitat, epuizat și deconectat de la viața socială și/sau de familie. Un echilibru deficitar între viața profesională și cea privată poate duce, de asemenea, la stres cronic, care poate avea un impact asupra sănătății dvs. mintale, precum și asupra sănătății fizice.

Vezi și: Alergiile, între factorii declanșatori și moștenirea genetică. De ce unele persoane sunt afectate de febra fânului, iar altele nu

Impactul asupra sănătății emoționale

Atunci când ocupația este glorificată și încurajată, puteți ajunge să vă suprasolicitați cu obligații variate, întâlniri, angajamente și responsabilități. Ocupația poate duce la sentimentul:

- Anxietate

- Stres

- Tristețe

- Frustrare

- Supărare

- Singurătate

- Fără speranță

- Vinovăție

Dacă nu reușiți să duceți la bun sfârșit sarcinile sau să vă îndepliniți numeroasele obligații la care v-ați dedicat, puteți ajunge să vă simțiți vinovat sau să aveți impresia că v-ați dezamăgit pe dumneavoastră sau pe alții. Dacă vă obțineți valoarea de sine prin faptul că sunteți productiv și că îndepliniți sarcini, sentimentul că nu reușiți să vă îndepliniți sarcinile poate avea un impact asupra percepției pe care o aveți despre dumneavoastră.

Faptul de a fi excesiv de ocupat și epuizat poate duce la creșterea stresului și/sau la scăderea stimei de sine. Acest lucru poate declanșa tulburări de sănătate mintală mai grave, inclusiv tulburări de anxietate, depresie și tulburări legate de consumul de substanțe, notează Very Well Mind.

Vezi și: Gulia, leguma bună pentru inimă. Previne cancerul și are efect antiinflamator. Poate fi consumată și crudă

Impactul asupra sănătății fizice

Faptul că nu mai aveți timp pentru dumneavoastră poate duce la sacrificarea bunăstării fizice de dragul îndeplinirii sarcinilor. Puteți ajunge să luați decizii rapide care au legătură cu sănătatea fizică de zi cu zi, în loc să faceți alegeri mai chibzuite. Acest lucru poate include faptul că nu acordați prioritate exercițiilor fizice atât de mult pe cât v-ați dori sau că nu dormiți atât de mult cât are nevoie corpul dumneavoastră. De asemenea, s-ar putea să vă treziți că ignorați sau dați la o parte orice preocupări legate de sănătatea fizică, în loc să mergeți imediat la medic.

Ocuparea excesivă poate avea un impact asupra sănătății dvs. fizice prin declanșarea sau exacerbarea:

- Tensiune/durere musculară

- Neliniște

- Insomnie

- Dureri de cap

- Inflamație

- Funcția imunitară compromisă

- Oboseală

- Schimbarea apetitului sexual

- Probleme de digestie

- Boli cardiovasculare

Vezi și: Cum și când devine părul cărunt. Ce să nu faci NICIODATĂ pentru că favorizezi încărunțirea. Cum se poate inversa procesul

Impactul asupra relațiilor

Programele solicitante pot să nu lase timp sau să lase foarte puțin timp pentru legături semnificative cu ceilalți. Vă puteți simți izolat și singur, iar cei din jur se pot simți respinși sau supărați din cauza lipsei dumneavoastră de disponibilitate. Relațiile cu prietenii, familia și soțul/soția pot avea de suferit din cauza programului dvs. prea încărcat.

Relațiile necesită timp și efort din partea tuturor părților participante. Faptul că sunteți tras în mai multe direcții de obligațiile dumneavoastră vă poate face să vă simțiți stresat și incapabil să vă implicați pe deplin în relațiile dumneavoastră.

Cum să ne facem timp

Fiecare va avea propria idee despre ceea ce înseamnă pentru el a fi prea ocupat. Dacă vă simțiți suprasolicitați, copleșiți sau epuizați, este important să vă prioritizați sănătatea și starea de bine. Deși poate părea dificil să vă schimbați prioritățile și timpul, a face acest lucru poate duce la o mai mare bunăstare mentală și fizică, precum și la relații mai conectate cu cei dragi.

Dacă este posibil, planificați-vă o vacanță sau un sejur pentru dvs. (și nu-l umpleți cu activități), astfel încât să vă puteți reîncărca.

Faceți o prioritate din a petrece timp cu cei dragi. Acest lucru vă poate ajuta să vă simțiți conectat, iubit și plin de energie.

Vezi și: Izolarea socială, asociată cu extenuarea. Este similară cu lipsa de hrană. Cercetător: Vedem acest efect chiar și după o perioadă scurtă de izolare

Luați-vă mici momente în fiecare zi pentru a vă aprecia. Acest lucru poate include să vă oferiți afirmații pozitive sau să scrieți în jurnal despre un lucru pentru care sunteți recunoscător în fiecare zi.

Stabiliți limite cu ceilalți și amintiți-vă că este în regulă să spuneți "nu". Sacrificarea bunăstării dvs. pentru a vă suprasolicita poate avea consecințe grave pe termen lung.

Reamintiți-vă că stima de sine nu vine din faptul că sunteți productiv sau ocupat. Inventați o mantră care să exprime ce înseamnă pentru dvs. valoarea de sine sau de ce vă iubiți și încercați să o recitiți în fiecare zi.

Setați un memento pe telefon sau afișați un bilet în casă care să vă amintească să respirați și să vă faceți timp pentru dumneavoastră.

Luați legătura cu un terapeut dacă întâmpinați dificultăți cu actele vieții de zi cu zi sau dacă observați că v-a scăzut calitatea generală a vieții.

Stabiliți-vă așteptări adecvate când vine vorba de cât de mult puteți prelua în mod confortabil și să știți că acest lucru se poate schimba în timp.

Vezi și: 13 alimente bogate în fosfor. Care sunt riscurile excesului de fosfor și care sunt persoanele predispuse la asta

Dacă folosiți ocupația ca un instrument pentru a evita gândurile sau sentimentele neplăcute, încercați să determinați cu ce nu vă simțiți confortabil să vă confruntați. Dacă acest lucru vi se pare prea copleșitor, este o idee bună să apelați la un terapeut care vă poate sprijini.

Programează-ți timpul de lucru sau timpul ocupat și timpul liber în bucățele. Asigurați-vă întotdeauna că vă lăsați timp pentru dumneavoastră pe parcursul zilei, chiar dacă este vorba doar de o mică pauză, și deconectați-vă în mod deliberat de la munca dumneavoastră.

Meritați să vă luați timp pentru dumneavoastră, fie că asta înseamnă o vacanță completă sau mini pauze în timpul zilei. A face acest lucru este un memento important pentru tine însuți că ești un individ demn și valoros.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel