Bolile cardiovasculare, frecvente tot mai devreme. Medic: Suntem programați genetic să avem o anumită vârstă. Ieșim din garanție la 40 de ani

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
bolile cardiovasculare. FOTO: Freepik @tonefotografia
bolile cardiovasculare. FOTO: Freepik @tonefotografia

Bolile cardiovasculare apar la vârste tot mai mici. Bolile de inimă sunt pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea, la nivel mondial.

La nivel mondial, prima cauză de deces este boala cardiacă ischemică, responsabilă cu 16% din totalul deceselor, potrivit OMS, în timp ce accidentul vascular cerebral are numai 11% din totalul deceselor.

În ceea ce privește prevalența bolilor cardiovasculare în România, boala cardiacă ischemică a fost principala cauză de mortalitate în 2018, reprezentând peste 19% din totalul deceselor, rata fiind de două ori mai mare decât media europeană.

Mortalitatea cauzată de accidentele vasculare cerebrale, a doua cauză principală de deces, a reprezentat 16% din totalul deceselor, în pofida îmbunătățirilor semnificative din ultimii mai bine de 20 de ani, arată un raport european privind sănătatea din România.

”Foarte mulți români suferă de boli cardiovasculare. Trebuie să înțelegem că în România principala cauză de deces sunt bolile cardiovasculare, se bat cu bolile oncologice pe numărul 1.

Bolile de inimă pot să afecteze și persoanele tinere, există boli congenitale de inimă, care afectează pacienții tineri, chiar și copii, și există foarte mulți pacienți tineri, la risc, din cauza obiceiurilor  absolut nesănătoase pe care le avem”, a declarat dr. Lucian Dorobanțu, chirurg cardiovascular, la Vorbește lumea de la Pro Tv.

Vezi și: Izolarea socială, asociată cu extenuarea. Este similară cu lipsa de hrană. Cercetător: Vedem acest efect chiar și după o perioadă scurtă de izolare

Bolile cardiovasculare, cauze

Medicul a subliniat care sunt cauzele care duc la apariția bolilor cardiace în rândul persoanelor tinere.

”Se întâmplă, în principal, din cauza obiceiurilor de viață, sedentarismului, fumatului, obezității, care este o boală care afectează din ce în ce mai mult oamenii de la vârste fragede. Cu ele apar, evident, diabet, hipertensiune, factori de risc ce apar la vârste tot mai fragede”, a mai spus medicul.

Întrebat care este ”vârsta fragedă” la care apar bolile de inimă, chirurgul a precizat că e vorba chiar de 30 de ani, acesta subliniind că a avut cazul unui pacient care a avut trei infarcte sub vârsta de 40 de ani, în urmă cu 12 ani. ”Lucrurile au apărut mai demult și sunt din ce în ce mai acute”.

De altfel, în cazul unei persoane care are un stil de viață sănătos, fără consum de alcool, fără fumat, cu alimentație echilibrată și cu activitate fizică regulată, medicul susține că este foarte greu de preconizat dacă respectiva persoană va dezvolta sau nu o boală de inimă.

”Este foarte greu să spunem acest lucru. Medicina predictivă, la acest moment, nu prea există.

Știm că suntem programați genetic să avem o anumită vârstă. Noi, prin obiceiurile noastre nu facem decât să reducem această vârstă. Dacă suntem programați să ajungem la 85 de ani, dar ne apucăm să fumăm, să consumăm alcool, scurtăm foarte mult viața, dar și calitatea ei”, a mai spus medicul.

Bolile cardiovasculare, tipuri

Bolile cardiovasculare se împart în patru principale tipuri, astfel:

- boala inimii coronare: insuficiența cardiacă, aritmie, problemele valvei inimii

- accident vascular cerebral, ischemic sau hemoragic

- boala arterei periferice

- boala aortică (anevrism), notează Mayo Clinic.

”Nu le-aș împărți în cele mai comune și cele mai puțin comune, pentru că nu înseamnă nimic dacă e comun.

Poate să fie o boală gravă, poate să fie o boală cu care să trăim toată viața, fără să avem repercursiuni”, a mai spus medicul.

Bolile de inimă, simptome

Simptomele bolilor de inimă se împart pe tipul de afecțiune, însă primele și cele mai comune sunt ”durerile toracice, care apar mai ales la efort, oboseala. În principal nu sunt niște simptome specifice inimii, ci simptome care ar trebui să alarmeze pe toată lumea, precum o apăsare în piept sau o gheară în piept care ține mai mult.

În principiu, trebuie să ne adresăm medicului, atunci când apar simptome.

Nici să nu le neglijăm, sunt foarte mulți oameni care le neglijează și spun că nu e nimic și trec, e normal, în momentul în care oprim efortul trec și durerile, dar nici să trecem în partea cealaltă și să înțelegem că există și piele, și mușchi, și oase.

Diagnosticul diferențial îl face medicul și este bine să ne adresăm acestuia”, a mai spus chirurgul.

Așa cum am menționat, simptomatologia bolilor cardiovasculare diferă în funcție de boala de inimă, în cazul infarctului, semnele la care trebuie să fim atenți includ:

- durere foarte mare, care nu cedează, pe toată suprafața pieptului

- dificultăți de respirație

- transpirații reci

- o stare de șoc

- stare de vomă

- stare de amețeală.

”În momentul acela este bine să sunăm la Salvare și să ne adresăm primei Camere de Gardă. Intervenția în primele 6 ore este fundamentală în această boală”, a mai spus medicul.

De asemenea, cardiologul a precizat că în funcție de rapiditatea cu care se intervine, pacientul poate să evite posibilele repercursiuni ale infarctului.

”Depinde de întinderea lui, depinde de cât de repede ne ducem la doctor, depinde de cât de repede este tratat. Poate să rămână fără repercursiuni majore, după cum poate să ne invalideze viață, să ducă la deces, în primul rând, sau poate să ne transforme viața într-un lucru extrem de invalidant”, a mai spus medicul.

Bolile cardiovasculare, diagnostic

Potrivit medicului, bolile cardiovasculare pot fi descoperite cu ajutorul analizelor și a investigațiilor, precum electrocardiograma, dar și cu investigații mai complexe.

În ceea ce privește vârsta la care sunt necesare analizele legate de sănătatea inimii, medicul afirmă că ”ar trebui să începe cu un control încă din perioada copilăriei, dar nu ar trebui să exagerăm. Mie îmi place să spun că: Oamenii ies din garanție la 40 de ani. După această vârstă este indicat să mergem regulat la medic, nu numai la medicul cardiolog.

Vizita înseamnă un examen fizic, o discuție cu pacientul, o electrocardiogramă, o ecografie”, a mai spus chirurgul cardiolog.

Vezi și: Gulia, leguma bună pentru inimă. Previne cancerul și are efect antiinflamator. Poate fi consumată și crudă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel