Tot ce trebuie să știi despre PĂTRUNJEL. Ce vitamine conține și care sunt beneficiile sale dovedite științific

Pătrunjelul, una dintre cele mai prezente ierburi aromatice din bucătăria lumii, are mai multă vitamina C decât sucul de lămâie.
Pătrunjelul, o banală plantă aromatică pe care o găsim în mai toate grădinile, bogată în vitaminele C și K, ne protejează organismul împotriva cancerului și diabetului.
Poate fi folosit în supe, tocănițe, sosuri, salate, chiftele și se poate folosi inclusiv tulpina, se arată într-un material pe BBC. Maxim trei zile poate fi păstrat în frigider după ce l-ați tăiat din grădină, însă dacă îi schimbați apa o dată la două zile – până la o săptămână. Pătrunjelul uscat se păstrează într-un recipient etanș într-un loc răcoros și întunecat, dar nu mai mult de patru luni deoarece își pierde aroma și puterea.
Ce conține pătrunjelul
Date ale Departamentului Agriculturii din SUA arată că o ceașcă de pătrunjel tocat conține: 22 de calorii, 1,78 grame de proteine, 0,47 g de grăsimi, 3,8 g de carbohidrați, 2 g de fibre, 0,51 g zahăr.
Aceeași cantitate de pătrunjel are 984 micrograme de vitamina K, precum și 79,8 mcg de vitamina C și 5.054 unități internaționale de vitamina A. O cană de pătrunjel oferă 1.230 la sută din aportul recomandat de vitamina K, potrivit medicalnewstoday.com.
Studii despre cancer și diabet
Pătrunjelul conține flavonoizi, compuși vegetali naturali care pot contracara agenții cauzatori de boli din organism. Unul dintre aceștia este miricetina despre care s-a demonstrat că ajută la prevenirea cancerului de piele. Pătrunjelul conține una dintre cele mai mari concentrații de miricetină la 100 de grame. Într-o revizuire de mai multe studii, realizată în 2015, s-a demonstrat că substanțele din pătrunjel (apigenina) scad dimensiunea tumorii într-o formă agresivă de cancer de sân. Cercetătorii cred că apigenina ar putea fi un tratament promițător al cancerului netoxic în viitor.
O altă cercetare susține că miricetina poate reduce nivelul zahărului din sânge și poate reduce rezistența la insulină, dar are și efecte antiinflamatorii și să elimine excesul de grăsime din sânge. Într-o meta-analiză recentă, subiecții cu cele mai ridicate niveluri de vitamina K s-au confruntat cu 22% mai puține fracturi decât cei cu niveluri scăzute, mai arată ultima sursă citată.
Ce zic nutriționiștii
Medicul nutritionist Mihaela Bilic afirma despre pătrunjel că are mai multă vitamina C decât sucul de lămâie și recomanda consumul acestuia mai ales în pandemie.
”Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie! Pentru că ne aflăm în plină pandemie virală (...) vitamina C este cea mai celebră dintre vitamine pentru că are proprietăți antioxidante - ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărind astfel sistemul imun. Când vine vorba de surse naturale de vitamina C, primul nostru gând este la lămâii și citrice în general. Adevărul este că legumele sunt mult mai bogate în vitamina C comparativ cu fructele, iar Campionul este nimeni altul decât banalul pătrunjel. Cu un conținut de aproape 200mg vitamina C/100g, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras roșu 160mg, suc de lămâie 128mg, ardei gras verde 120mg, kiwi 92mg, căpșuni 67mg, suc de portocale 54mg. În plus pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier și calciu - adică elemente esențiale pentru sănătate”, notează Mihaela Bilic într-o postare pe Facebook.
-
-
-
-
Progresul împotriva bolilor cronice se prăbușește15.09.2025, 15:47
-
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 215.09.2025, 14:42
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.