Tot ce trebuie să știi despre PĂTRUNJEL. Ce vitamine conține și care sunt beneficiile sale dovedite științific

Florina Pop |
Data publicării:
Patrunjel. Foto: Pixabay
Patrunjel. Foto: Pixabay

Pătrunjelul, una dintre cele mai prezente ierburi aromatice din bucătăria lumii, are mai multă vitamina C decât sucul de lămâie.

Pătrunjelul, o banală plantă aromatică pe care o găsim în mai toate grădinile, bogată în vitaminele C și K, ne protejează organismul împotriva cancerului și diabetului. 

Poate fi folosit în supe, tocănițe, sosuri, salate, chiftele și se poate folosi inclusiv tulpina, se arată într-un material pe BBC. Maxim trei zile poate fi păstrat în frigider după ce l-ați tăiat din grădină, însă dacă îi schimbați apa o dată la două zile – până la o săptămână. Pătrunjelul uscat se păstrează într-un recipient etanș într-un loc răcoros și întunecat, dar nu mai mult de patru luni deoarece își pierde aroma și puterea.

Ce conține pătrunjelul

Date ale Departamentului Agriculturii din SUA arată că o ceașcă de pătrunjel tocat conține: 22 de calorii, 1,78 grame de proteine, 0,47 g de grăsimi, 3,8 g de carbohidrați, 2 g de fibre, 0,51 g zahăr.

Aceeași cantitate de pătrunjel are 984 micrograme de vitamina K, precum și 79,8 mcg de vitamina C și 5.054 unități internaționale de vitamina A. O cană de pătrunjel oferă 1.230 la sută din aportul recomandat de vitamina K, potrivit medicalnewstoday.com.

Studii despre cancer și diabet

Pătrunjelul conține flavonoizi, compuși vegetali naturali care pot contracara agenții cauzatori de boli din organism. Unul dintre aceștia este miricetina despre care s-a demonstrat că ajută la prevenirea cancerului de piele. Pătrunjelul conține una dintre cele mai mari concentrații de miricetină la 100 de grame. Într-o revizuire de mai multe studii, realizată în 2015, s-a demonstrat că substanțele din pătrunjel (apigenina) scad dimensiunea tumorii într-o formă agresivă de cancer de sân. Cercetătorii cred că apigenina ar putea fi un tratament promițător al cancerului netoxic în viitor.

O altă cercetare susține că miricetina poate reduce nivelul zahărului din sânge și poate reduce rezistența la insulină, dar are și efecte antiinflamatorii și să elimine excesul de grăsime din sânge. Într-o meta-analiză recentă, subiecții cu cele mai ridicate niveluri de vitamina K s-au confruntat cu 22% mai puține fracturi decât cei cu niveluri scăzute, mai arată ultima sursă citată.

Ce zic nutriționiștii

Medicul nutritionist Mihaela Bilic afirma despre pătrunjel că are mai multă vitamina C decât sucul de lămâie și recomanda consumul acestuia mai ales în pandemie.

”Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie! Pentru că ne aflăm în plină pandemie virală (...) vitamina C este cea mai celebră dintre vitamine pentru că are proprietăți antioxidante - ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărind astfel sistemul imun. Când vine vorba de surse naturale de vitamina C, primul nostru gând este la lămâii și citrice în general. Adevărul este că legumele sunt mult mai bogate în vitamina C comparativ cu fructele, iar Campionul este nimeni altul decât banalul pătrunjel. Cu un conținut de aproape 200mg vitamina C/100g, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras roșu 160mg, suc de lămâie 128mg, ardei gras verde 120mg, kiwi 92mg, căpșuni 67mg, suc de portocale 54mg. În plus pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier și calciu - adică elemente esențiale pentru sănătate”, notează Mihaela Bilic într-o postare pe Facebook.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel