Turmeric contaminat cu plumb: ce efecte poate avea în organism

Angela Sabău |
Data publicării:

Turmeric contaminat cu plumb este ceea ce au descoperit cercetătorii americani la mai mulți producători din Bangladesh. Concentrațiile depășeau chiar și de 500 de ori nivelul admis.

Potrivit unui nou studiu, un pigment galben folosit pentru a spori culoarea strălucitoare a turmericului reprezintă o amenințare directă pentru sănătatea publică.

Era bine cunoscut gradul ridicat de expunere la plumb al femeilor și copiilor din Bangladesh, însă nu s-a știu cu exactitate care ar fi cauza.

Din 2014, cercetătorii de la Universitatea Stanford au încercat să-și dea seama de ce; acum, cele mai noi descoperiri ale echipei sugerează un lucru șocant - cel mai popular condiment al țării este vinovat, cel puțin parțial.

Nivelul de plumb depășit de peste 500 de ori

Analizând probele de sol și adunând interviuri cu fermierii și producătorii de mirodenii, cercetătorii au descoperit niveluri de plumb în turmeric care depășesc limitele naționale de până la 500 de ori.

"Ne-am gândit că poate există surse de plumb în mediu. Poate că este solul sau apa. Poate din conductele lipite cu plumb", explică Jenna Forsyth, care cercetează sănătatea copilului în țările cu venituri mici. "Când vezi că de fapt plumbul este adăugat alimentelor. Se adaugă direct la ceva ce va fi consumat. A fost pur și simplu șocant."

În Bangladesh, turmericul este omniprezent; este în alimentele care se mănâncă în fiecare zi. Cu toate acestea, în ciuda consumului larg răspândit, acest condiment nu a fost examinat pe larg ca sursă de expunere la plumb în Asia de Sud.

Cercetările anterioare privind otrăvirea cu plumb au mai implicat turmericul, dar după cinci ani de cercetări ample, echipa Stanford susține acum că a legat direct plumbul din turmeric cu nivelurile de plumb din sânge.

Pentru a realiza acest lucru, echipa de la Stanford a vizitat primele nouă districte pentru producția de turmeric din Bangladesh, precum și două districte care produc relativ puțin din mirodenii.

În fiecare locație, cercetătorii au efectuat interviuri cu persoane care produc, consumă și reglementează turmericul - în total 154 de conversații, chiar de-a lungul lanțului de aprovizionare. Mai mult, cercetătorii au colectat, de asemenea, probe de turmeric, pigmenți, praf și sol, atât pe piața en-gros, cât și în comerțul cu amănuntul.

În 7 din cele 9 raioane, cercetătorii au descoperit turmericul contaminat de pigmentul galben pe bază de plumb. Dar cea mai bună dovadă de contaminare a fost analiza izotopilor lor - care este ca o amprentă chimică. Izotopul de plumb pe care l-au descoperit în turmeric, se potrivește cu izotopii de plumb găsiți în analizele din sânge ale oamenilor.

„Recomandăm o intervenție imediată care să angajeze producătorii și consumatorii de turmeric să abordeze această criză de sănătate publică și să asigure un viitor cu turmeric fără plumb”, scriu autorii.

Niveluri ridicate de plumb în sânge

Plumbul, în orice cantitate, este cunoscut a fi toxic pentru creier și corp, scăzând coeficientul intelectual și perturbând dezvoltarea normală, în special în rândul copiilor. Un studiu anterior, publicat în 2018 de aceeași echipă Stanford, a dezvăluit că printre 430 de femei însărcinate din Bangladeshul rural, peste 30 la sută au avut niveluri ridicate de plumb în sângele lor.

„Dacă ați avea copii sau femei însărcinate în SUA cu aceste niveluri, ar fi o nebunie”, a declarat cercetătorul Stanford la acea vreme.

Deocamdată, nu există dovezi că turmericul cu plumb ajunge la consumatorii din afara Bangladeshului, arată sciencealert.com.

Din 2011, peste o duzină de mărci ale acestui condiment, exportate de Bangladesh și India, au fost retrase de pe piață din cauza concentrațiilor excesive de plumb.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel