Turmeric contaminat cu plumb: ce efecte poate avea în organism
Turmeric contaminat cu plumb este ceea ce au descoperit cercetătorii americani la mai mulți producători din Bangladesh. Concentrațiile depășeau chiar și de 500 de ori nivelul admis.
Potrivit unui nou studiu, un pigment galben folosit pentru a spori culoarea strălucitoare a turmericului reprezintă o amenințare directă pentru sănătatea publică.
Era bine cunoscut gradul ridicat de expunere la plumb al femeilor și copiilor din Bangladesh, însă nu s-a știu cu exactitate care ar fi cauza.
Din 2014, cercetătorii de la Universitatea Stanford au încercat să-și dea seama de ce; acum, cele mai noi descoperiri ale echipei sugerează un lucru șocant - cel mai popular condiment al țării este vinovat, cel puțin parțial.
Nivelul de plumb depășit de peste 500 de ori
Analizând probele de sol și adunând interviuri cu fermierii și producătorii de mirodenii, cercetătorii au descoperit niveluri de plumb în turmeric care depășesc limitele naționale de până la 500 de ori.
"Ne-am gândit că poate există surse de plumb în mediu. Poate că este solul sau apa. Poate din conductele lipite cu plumb", explică Jenna Forsyth, care cercetează sănătatea copilului în țările cu venituri mici. "Când vezi că de fapt plumbul este adăugat alimentelor. Se adaugă direct la ceva ce va fi consumat. A fost pur și simplu șocant."
În Bangladesh, turmericul este omniprezent; este în alimentele care se mănâncă în fiecare zi. Cu toate acestea, în ciuda consumului larg răspândit, acest condiment nu a fost examinat pe larg ca sursă de expunere la plumb în Asia de Sud.
Cercetările anterioare privind otrăvirea cu plumb au mai implicat turmericul, dar după cinci ani de cercetări ample, echipa Stanford susține acum că a legat direct plumbul din turmeric cu nivelurile de plumb din sânge.
Pentru a realiza acest lucru, echipa de la Stanford a vizitat primele nouă districte pentru producția de turmeric din Bangladesh, precum și două districte care produc relativ puțin din mirodenii.
În fiecare locație, cercetătorii au efectuat interviuri cu persoane care produc, consumă și reglementează turmericul - în total 154 de conversații, chiar de-a lungul lanțului de aprovizionare. Mai mult, cercetătorii au colectat, de asemenea, probe de turmeric, pigmenți, praf și sol, atât pe piața en-gros, cât și în comerțul cu amănuntul.
În 7 din cele 9 raioane, cercetătorii au descoperit turmericul contaminat de pigmentul galben pe bază de plumb. Dar cea mai bună dovadă de contaminare a fost analiza izotopilor lor - care este ca o amprentă chimică. Izotopul de plumb pe care l-au descoperit în turmeric, se potrivește cu izotopii de plumb găsiți în analizele din sânge ale oamenilor.
„Recomandăm o intervenție imediată care să angajeze producătorii și consumatorii de turmeric să abordeze această criză de sănătate publică și să asigure un viitor cu turmeric fără plumb”, scriu autorii.
Niveluri ridicate de plumb în sânge
Plumbul, în orice cantitate, este cunoscut a fi toxic pentru creier și corp, scăzând coeficientul intelectual și perturbând dezvoltarea normală, în special în rândul copiilor. Un studiu anterior, publicat în 2018 de aceeași echipă Stanford, a dezvăluit că printre 430 de femei însărcinate din Bangladeshul rural, peste 30 la sută au avut niveluri ridicate de plumb în sângele lor.
„Dacă ați avea copii sau femei însărcinate în SUA cu aceste niveluri, ar fi o nebunie”, a declarat cercetătorul Stanford la acea vreme.
Deocamdată, nu există dovezi că turmericul cu plumb ajunge la consumatorii din afara Bangladeshului, arată sciencealert.com.
Din 2011, peste o duzină de mărci ale acestui condiment, exportate de Bangladesh și India, au fost retrase de pe piață din cauza concentrațiilor excesive de plumb.
-
-
Simptome care arată o problemă de inimă07.12.2025, 16:27
-
-
Infecție urinară: semne pe care corpul le transmite07.12.2025, 14:06
-
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.

