Tusea, semnul ignorat al unui cancer. Afectează în special persoanele între 30 și 50 de ani

Monika Baciu |
Data publicării:
tusea - FOTO: Freepik@rawpixel.com@kjpargeter
tusea - FOTO: [email protected]@kjpargeter

Tusea a fost simptomul pe care o femeie l-a ignorat timp de mai multe luni, dar care i-a adus un diagnostic terifiant: CANCER. Abia când a început să expectoreze sânge în timp ce tușea, s-a dus la medic pentru investigații suplimentare.

Tusea a fost simptomul unui tip de cancer. O femeie din Malaezia a ignorat luni de zile tusea cu care se confrunta. Femeia în vârstă de 54 de ani inițial a ignorat simptomul, dar a căutat ajutor când a început să expectoreze sânge. După mai multe teste, medicii au descoperit că avea o tiroidă mărită și au efectuat o biopsie, care a dus la diagnosticul final de cancer tiroidian papilar.

Cancerul tiroidian, simptome

Cu toate că sufera și de diabet și hipertensiune arterială, femeia nu prezenta simptome comune ale cancerului tiroidian, cum ar fi umflarea sau nodulii la nivelul gâtului. Testele suplimentare, inclusiv analizele de sânge și testele de funcționare a tiroidei, au arătat inițial rezultate normale.

Un CT a relevat că tiroida stângă era mărită și avea un nodul și calcificări, semne distinctive ale cancerului. S-a observat, de asemenea, că tiroida îi comprima parțial traheea.

Aceasta a determinat medicii să efectueze o ecografie tiroidiană, care a arătat și mai mulți noduli, iar echipa medicală a efectuat o biopsie a acestora. Când teste suplimentare au confirmat că nodulii erau canceroși, femeia și-a îndepărtat întreaga tiroidă din cauza mărimii mari a tumorii și suspiciunii că cancerul se răspândise în zonele învecinate, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Ce înseamnă dacă ai triunghiuri negre între dinți. Cinci probleme pe care le-ai putea avea

Terapie cu iod radioactiv

După intervenție, pacienta a primit două cicluri de terapie cu iod radioactiv, folosită pentru a distruge orice țesut tiroidian rămas după operație. Terapia cu iod radioactiv se administrează sub formă de capsule orale și, în cele mai multe cazuri, nu necesită spitalizare.

Unele cercetări au menționat că cancerul tiroidian este ”una dintre cauzele rare” ale tusei cu sânge, iar medicii în acest caz cred că aceasta a fost cauzată de invazia tiroidei în trahee.

Tiroida este o glandă în partea din față a gâtului responsabilă pentru producerea hormonilor care controlează modul în care corpul folosește energia. Hormonii produși de tiroidă afectează aproape fiecare organ din corp și controlează multe dintre cele mai importante funcții ale acestuia.

Cancerul tiroidian poate să nu prezinte simptome inițiale, dar pe măsură ce crește, poate provoca umflarea gâtului, schimbări în voce, dificultăți la înghițire, un nodul simțit prin piele în zona gâtului și durere în gât și gât.

Vezi și: Cum trebuie să porți o bluză care nu are eticheta la spate, ci pe lateral. Probabil ai purtat-o invers până acum

Cancerul tiroidian, frecvent la persoanele de peste 30 de ani

Există mai multe tipuri de cancer tiroidian, cel mai comun fiind cancerul tiroidian papilar. Poate apărea la orice vârstă, dar este întâlnit cel mai des la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani.

Femeile au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticate cu cancer tiroidian decât bărbații, deoarece experții cred că acest lucru poate fi legat de hormonul estrogen, prezent în cantități mai mari în organismul femeilor. Expunerea la radiații și condițiile genetice moștenite sunt, de asemenea, factori de risc.

Tratamentul pentru cancerul tiroidian papilar include îndepărtarea parțială sau totală a tiroidei, terapie cu iod radioactiv, terapie hormonală și radioterapie externă.

Rata de supraviețuire pe cinci ani pentru cancerul tiroidian papilar care s-a extins în afara tiroidei către structuri învecinate este de 99%, dar variază în funcție de vârsta și starea generală de sănătate a pacientului.

Vezi și: Târgurile de Crăciun, între bucurie și presiunea financiară. Ce se întâmplă în creierul tău când încep târgurile de Crăciun. De ce suntem fascinați de magia Crăciunului

Cancerul tiroidian, ce este

Este una dintre formele mai rare de cancer care afectează glanda tiroidă, o mică glandă la baza gâtului care produce hormoni. Este cel mai frecvent la persoanele în vârstă de 30 de ani și la cele peste 60 de ani, iar femeile au de până la trei ori mai multe șanse să-l dezvolte decât bărbații.

Cancerul tiroidian este, de obicei, tratabil, cu o rată de supraviețuire la zece ani de 84%, și în multe cazuri poate fi vindecat complet.

Simptome:

- O umflătură sau nodul nedureroasă în partea din față a gâtului - cu toate că doar 1 din 20 de umflături la gât sunt canceroase

- Glande umflate în gât

- Ragușeală inexplicabilă care nu se ameliorează după câteva săptămâni

- Durere în gât care nu se ameliorează

- Dificultăți la înghițire

Vezi și: Mihai Leu, cancer. Dialogul uimitor cu prof. dr. Irinel Popescu: I-am zis "am o problemă". A făcut o pauză, nu a spus nimic, după care mi-a zis: Domnule Mihai, indiferent ce aveți, eu vă fac bine!

Cancerul tiroidian, cauze

Cancerul tiroidian apare atunci când apare o schimbare în ADN-ul celulelor tiroidiene, determinându-le să crească necontrolat și să formeze un nodul.

De obicei, nu este clar ce provoacă această schimbare, dar există mai multe lucruri care pot crește riscul.

Acestea includ:

- Alte afecțiuni tiroidiene, cum ar fi o tiroidită inflamatorie sau gâtul strâmb, dar nu și o tiroidă hiperactivă sau tiroidă hipoactivă

- Istoric familial de cancer tiroidian - riscul este mai mare dacă un membru apropiat al familiei a avut cancer tiroidian

- Expunerea la radiații în copilărie - cum ar fi radioterapia

- Obezitate

- O afecțiune a intestinului numită polipoză adenomatoasă familială (FAP)

- Acromegalie - o afecțiune rară în care organismul produce prea mult hormon de creștere

Cancerul tiroidian, tipuri

Există patru tipuri principale de cancer tiroidian:

Carcinom papilar - cel mai comun tip, reprezentând aproximativ 80% dintre cazuri; afectează de obicei persoanele sub 40 de ani, în special femeile

Carcinom folicular - reprezintă până la 10% dintre cazuri și tinde să afecteze adulții de vârstă mijlocie, în special femeile

Carcinom tiroidian medular - reprezintă mai puțin de 10% dintre cazuri; spre deosebire de celelalte tipuri, poate fi ereditar

Carcinom anaplastic - cel mai rar și mai grav tip, reprezentând aproximativ 2% dintre cazuri; afectează în special persoanele peste 60 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel