Ulei de mentă: la care afecțiuni e indicat și la care nu

Florina Pop |
Data publicării:
Uleiul de mentă, folosit în afecțiuni gastrice, deși nu există studii care să-i confirme utilitatea  FOTO: pexels.com
Uleiul de mentă, folosit în afecțiuni gastrice, deși nu există studii care să-i confirme utilitatea FOTO: pexels.com

Folosit ca aromă în alimente și băuturi, uleiul de mentă se mai utilizează și pentru mai multe probleme digestive.

Ulei de mentă. Sunt dovezi clinice care sugerează că uleiul de mentă poate ajuta la simptomele sindromului intestinului iritabil, la indigestie și poate preveni spasmele din tractul gastrointestinal cauzate de endoscopie sau de clismele de bariu, se explică pe platforma webmd.com.

Ulei de mentă: suplimente alimentare

E bine de știut că uleiul de mentă poate provoca reacții adverse precum arsuri la stomac și poate interacționa cu anumite medicamente. De aceea se recomandă să discutați cu medicul de familie înainte de a utiliza ulei de mentă.

„În suplimentele alimentare, uleiul de mentă a fost încercat pentru o varietate de probleme digestive, printre care: sindromul intestinului iritabil, indigestia, arsuri la stomac. Suplimentele dietetice care conțin ulei de mentă sunt de asemenea folosite de unii oameni pentru următoarele afecțiuni, deși nu există dovezi clare că acestea sunt de ajutor: greață, vărsături, grețuri matinale, crampe ale tractului gastro-intestinal superior și canalul biliar, diaree, gaz, tuse, Inflamația gurii și gâtului, infecții sinusale și respiratorii, probleme menstruale", se mai precizează pe site-ul amintit.

Uleiul de mentă mai este utilizat de unii pentru afecțiuni precum: dureri de cap, dureri musculare, dureri nervoase, dureri de dinți, inflamații ale gurii, mâncărime, erupție cutanată – deși nu există studii științifice care să întărească eficacitatea folosirii.

Vaporii de ulei de mentă sunt uneori inhalați pentru a trata simptomele de răceală și tuse. Unii doctori obișnuiesc să pună ulei de mentă într-o soluție de bariu pentru a relaxa colonul în timpul clismei de bariu.

Câteva studii sugerează că suplimentele alimentare care conțin o combinație de ulei de mentă și ulei de chimion pot ajuta la ameliorarea indigestiei.

Ulei de mentă: reacții adverse

Ar fi bine ca gravidele și femeile care alăptează să evite uleiul de mentă și produsele care-l conțin deoarece se știe prea puțin despre efectele acestora asupra sarcinii și alăptării. Pentru unii, uleiul de mentă poate da reacții adverse ca: arsuri la stomac, reacții alergice ca înroșirea feței, dureri de cap și afecțiuni la nivelul gurii, arsuri anale în perioadele de diaree.

Deși capsulele de ulei de mentă de mentă pot reduce riscul de arsuri la stomac, e mai bine este să le luați cu cel puțin două ore după ce ați consumat ulei de mentă.

Însă, înainte de a lua ulei de mentă, discutați despre riscuri și beneficii cu medicul de familie. Unele suplimente pot interacționa cu medicamentele pe care le luați deja: combinarea uleiului de mentă cu anumite medicamente poate inhiba capacitatea organismului de a metaboliza medicamentele și crește riscul de efecte secundare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel