Un nou tratament pentru autism la adulți. Rezultate încurajatoare

Steluța Indrei / 03 oct 2018 / 17:06
Bărbat îngândurat
Bărbat îngândurat

Un tratament pe bază de MDMA, un derivat de amfetamină, în asociere cu psihoterapia, s-a dovedit eficient în reducerea anxietății sociale în cazul adulților cu autism. Cu ajutorul acestui medicament poate fi îmbunătățită calitatea vieții persoanelor cu autism, spun oamenii de știință care l-au dezvoltat.

Potrivit cercetătorilor de la Institutul de cercetare biomedicală de la Los Angeles (SUA), tratamentele actuale care vizează reducerea anxietății la adulții cu autism sunt foarte limitate. De aceea, ei s-au orientat către o moleculă numită MDMA (metilendioximetamfetamină) testată pentru tulburările de anxietate.

Rezultatele, publicate în septembrie, în revista Psychopharmacology, sunt promițătoare. 

Anxietatea, o problemă majoră în cazul celor cu autism

Pentru acest studiu, realizat în colaborare cu Food and Drug Administration (FDA), cercetătorii au recrutat 12 persoane cu autism, cărora le-au administrat fie MDMA, fie un placebo, în asociere cu ședințe de psihoterapie. Pentru măsurarea nivelului de anxietate al participanților s-a folosit scala de anxietate socială a lui Leibowitz (EALS), un chestionar cu 24 de puncte care arată nivelul de stres resimțit.

Participanții care au primit MDMA au înregistrat o reducere a stresului cu 44,1 puncte, în timp ce în grupul placebo anxietatea s-a redus cu doar 19 puncte. 

„Ceea ce este remarcabil este că, după tratament, numeroși participanți au avut o creștere a încrederii de sine în interacțiunile sociale”, a explicat dr. Grob, autor al studiului. 

Persoanele cu autism prezintă tulburări de anxietate cu o intensitate mai mare decât populația generală. Pentru o persoană fără autism, anxietatea pate fi ținută sub control prin diverse mijloace. 

În schimb, pentru cei cu autism, anxietatea este unul din principalele cauze ale comportamentelor de neînțeles, fapt ce determină neadaptarea în spațiul social. Cum se manifestă această anxietate? Prin comportamente evitante, tremor, palpitații, transpirații, agitație psihomotorie, voce fără vlagă, insomnii.

În prezent, principala abordare terapeutică în cazul acestei tulburări asociate autismului se bazează pe psihoterapie comportamentală.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy