Vânătăile, semn al leucemiei. Care este caracteristica specifică a acestora

Monika Baciu |
Data publicării:
vanataile - FOTO: Pexels@Karolina Grabowska
vanataile - FOTO: Pexels@Karolina Grabowska

Vânătăile pot fi un semn al leucemiei. La ce trebuie să fii atent.

Vânătăile unui copil au fost asociate cu tratamentele nepotrivite din partea părinților. Abia după analize amănunțite medicii au constatat că micuțul avea leucemie.

O mamă a unui copil care spune că a fost întrebată de medici că și-a abuzat copilul din cauza vânătăilor misterioase ale acestuia a povestit cum petele erau de fapt cauzate de leucemie. 

Beth Reilly, din Wallasey, Merseyside, a început să se îngrijoreze pentru prima dată în legătură cu fiul ei Bailey Kilbane, acum în vârstă de 16 luni, în octombrie anul trecut, când acesta a prezentat simptome asemănătoare gripei și vânătăi care nu se vindecau.

Tânăra în vârstă de 23 de ani susține că medicii de familie și cei de la spital au ignorat simptomele ca fiind leziuni cauzate de o cădere în timp ce încerca să meargă și, în schimb, au întrebat-o dacă nu cumva își abuza propriul fiu.

Medicii de la Spitalul Arrowe Park din Merseyside au fost de acord în cele din urmă să efectueze un test de sânge pentru a ușura îngrijorările doamnei Reilly, a spus ea, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Cancerul de sân, ucigașul tăcut. Medic: Am avut boala de două ori. Am avut de-a face cu moartea tot timpul. Credeam că sunt pregătită

Vânătăile, asociate leucemiei limfoblastice

Rezultatele au arătat că Bailey suferea de leucemie limfoblastică - un cancer al celulelor albe din sânge cu care 790 de britanici și 6.660 de americani sunt diagnosticați în fiecare an.

”Oamenii spun întotdeauna că știi când copilul tău nu este bine, iar eu am simțit asta în acel moment, în acea săptămână. El zâmbea, dar îmi dădeam seama că ceva nu era în regulă - te uitai la el și el se uita prin tine.

Dacă ești îngrijorat, trebuie să faci presiuni pentru ca ei să facă teste. Încă mă gândesc adesea la această experiență și a fost oribil să fiu interogată cu privire la faptul că ți-ai abuzat propriul copil - dar știu că trebuiau să o facă.

M-a făcut să mă simt rău și inconfortabil, dar știam că nu am făcut nimic care să-i facă rău - așa că sunt fericită că am mers până la capăt. Ce mamă abuzivă și-ar duce oricum copilul la spital de șase ori într-o săptămână.

Bailey este încă foarte fericit, dar este greu pentru el - și se vede asta. Suntem încă un pic în faza de negare a faptului că este de fapt bolnav și că au trecut deja câteva luni.

Cu siguranță este epuizat. Se chinuie să mănânce, așa că acum se hrănește în mare parte cu un tub de alimentare - nu este normalitatea cu care suntem obișnuiți”, a povestit mama copilului.

Vezi și: Care este pulsul normal. Ce se întâmplă dacă ai peste această cifră. Craiu: Este o mare urgență!

Vânătăile, semnalul de alarmă

Reilly și partenerul ei, Brandon, 23 de ani, inginer electrician, l-au dus pe Bailey la medic după ce acesta a dezvoltat 18 vânătăi pe picioare care nu s-au vindecat timp de mai bine de trei săptămâni.

Insistența mamei copilului a îngrijorat medicul de familie - care a trimis-o la spitalul local pentru analize. La al doilea control al lui Bailey la Arrowe Park Hospital, medicii au fost de acord cu un test de sânge.

Medicii s-au întors cu vestea că Bailey avea leucemie limfoblastică. Acest tip de cancer înseamnă că vânătăile de pe piele apar mai ușor.  Nivelul de trombocite, care sunt celule care formează cheaguri necesare pentru a vindeca rănile, este redus în sânge.

Vânătăile specifice leucemiei, semne distinctive

Vânătăile de leucemie au caracteristici distinctive. Ele apar de obicei în locuri în care de obicei nu aveți vânătăi, cum ar fi pieptul. Se pot forma mai multe pentru ceea ce pare a fi fără niciun motiv aparent și pot dura mai mult de două săptămâni până la vindecare. 

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale leucemiei limfoblastice includ senzația de oboseală, dificultăți de respirație, piele care se învinețește ușor, transpirații nocturne cu temperatură ridicată, erupții cutanate purpurii, piele palidă și infecții repetate pe o perioadă scurtă de timp. 

Chimioterapia este principalul tratament, dar alte tratamente includ antibiotice, transfuzii de sânge și, uneori, un transplant de celule stem. 

”A ajuns să aibă aproximativ 18 vânătăi și m-am îngrijorat. L-am dus la medicul de familie, iar la început mi-au spus că a crezut că este vorba de un virus.

Vezi și: Copilul, afectat de ”războiul” părinților. Leca: Este un copil împărțit. Gândiți-vă bine înainte să divorțați

M-am întors a doua oară în acea săptămână și ea și-a dat seama că eram îngrijorată, așa că m-a trimis la Arrowe Park pentru teste. Pentru că nu aveam nicio explicație pentru vânătăi, când în cele din urmă am fost trimisă la spital, am fost întrebată în repetate rânduri despre asta de două asistente și un consultant împreună.

M-a supărat, dar am înțeles că trebuiau să o facă. La început au spus că nu sunt îngrijorați și m-au trimis acasă, dar ulterior am revenit de încă trei ori. În cele din urmă am spus că nu plec decât dacă fac un test de sânge, iar ei au fost de acord să-l țină internat peste noapte și au făcut testele în acea dimineață.

Cred că asta se datorează faptului că este un copil atât de fericit. Nu pare bolnav pentru că este atât de zâmbitor. Apoi, câteva ore mai târziu, doctorița s-a întors cu capul plecat și alte câteva asistente în spatele ei - atunci am aflat despre leucemia limfoblastică cu celule B”, a spus Reilly, mama copilului.

Vezi și: Apa minerală, 6 efecte adverse neașteptate. Balonarea și stricarea dinților, printre efecte

Ce se întâmplă în leucemia acută limfoblastică? 

Toate celulele sanguine din organism sunt produse de măduva osoasă, care este un material spongios care se găsește în interiorul oaselor. Măduva osoasă produce celule stem, care au capacitatea de a se dezvolta în trei tipuri importante de celule sanguine:

- globule roșii - care transportă oxigenul în tot corpul

- celule albe din sânge - care ajută la combaterea infecțiilor

- trombocite - care ajută la oprirea sângerărilor

Măduva osoasă nu eliberează, de obicei, celulele stem în sânge până când acestea nu devin celule sanguine complet dezvoltate. Dar în cazul leucemiei limfoblastice acute, un număr mare de celule albe din sânge sunt eliberate înainte de a fi pregătite. Acestea sunt cunoscute sub numele de celule blastice.

Pe măsură ce numărul de celule blastice crește, numărul de globule roșii și de trombocite scade. Acest lucru provoacă simptomele de anemie, cum ar fi oboseala, lipsa de aer și un risc crescut de sângerare excesivă.

De asemenea, celulele blastice sunt mai puțin eficiente decât globulele albe mature în lupta împotriva bacteriilor și virușilor, ceea ce vă face mai vulnerabil la infecții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel